Demontaż przedniej deski

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kbilski » 25 cze 2007, 09:34

Witam

Czy ktoś wie jak zdemontować całą deskę rozdzielczą?
Które śruby należy odkręcić.Może ktoś zaznaczy na zdjęciu te miejsca?
Jak na mój gust śruby które wydaje mi się że powinny byc odkręcone sa w tak niedostepnych miejscach że wyglada jakby trzeba było rozkręcać całe auto z przodu więc zgłupiałem <jelen> i proszę o pomoc.
Obrazek
Shot
Forumowicz

Od: 22 lis 2006, 14:41
Auto: Mazda 323F 94' 204kkm 16V

Postprzez DROPKICK » 25 cze 2007, 16:27

kbilski powiedz mi jak zdemontowałeś osłone na poduszke i nawiewy ?? Czy to jest na jakiś zatrzaskach czy są gdzieś do tego śruby, jak się za to zabrać ??
Też mam zamiar zdemontować całą tą deskę, którą Ty chcesz, patrzyłem na to jak coś innego robiłem i wydaje mi się że cała ta deska jest przykręcona do metalowego stelarza razem z poprzeczną rurą pod deską i nie wiem czy nie będzie potrzeby wykręcenia tego całego, śruby od tego są obok drzwi za bocznymi zaślepkami.
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 gru 2006, 15:37
Auto: Xedos6, 2.0 V6, 1999 :)

Postprzez kbilski » 25 cze 2007, 16:51

to zdjęcie poglądowe więc nie wiem jak zdemontować osłone poduszki bo u mnie jej nie ma natomiast nawiewy sa na zatrzaski i trzeba to poprosu wyszarpać delikatnie podginając po lewej i prawej stronie.
Myśle że właśnie tak będzie gdzies na forum odszukałem post że ktoś ruszał deską w góre i w dół i cos go trzymało(śruba pod szyba) ale ja nie mogłem poruszac tą cała decha no może troche ale ewidentnie cos trzyma pod spodem. Ale to ostatni tydzień juz w pracy i wakacjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee <jupi> ja,plaza,dwójka synów i madzia heheh czy może byc cos piękniejszego – żona w pracy hahaha
a tak na powaznie zabieram sie za ten projekt za tydzień to pewnie popstrykam fotki dla potomnych którzy tak jak ja nie bedą mogli zrozumieć jak robiąc takie fajne auto ktoś mógł zrobić taką paskudna zielona tapicerkę i postanowia ja zmienić.

U mnie po wstępnych przymiarkach to wygląda tak

Obrazek
Shot with Canon DIGITAL IXUS 40.

Obrazek
Shot with Canon DIGITAL IXUS 40.
Forumowicz

Postprzez darekk86 » 25 cze 2007, 17:20

Te ostatnie zdjecia to sa twojej mazdy? Ladnie to wyszlo. Ja jeszcze nie wiem dokladnie sam co chce w skore obic, ale na pewno cala gorna czesc deski rozdzielczej, czyli to wszystko co jest pod szyba i przed pasazerem. Tylko wlasnie tez nie wiem jak zdjac ta czesc deski. Jak cos wymyslisz to daj znac.
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 gru 2006, 20:58
Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo

Postprzez Artiks » 25 cze 2007, 17:33

kbilski napisał(a):U mnie po wstępnych przymiarkach to wygląda tak
<wow> <szok> Po wstępnych więc to będzie jeszcze spasowane?? Bo teraz to wygląda dość niestarannie. Fajnie pomyślane z zastosowaniem zmian w dolnych partiach kokpitu. Napis XXL na kierownicy jakoś mi nie pasuje, może lepiej nalożyć chromowany emblemat ,nadaloby to wnętrzu elegancji.
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez kbilski » 25 cze 2007, 18:20

Jasne że będzie dokładniej narazie to nawet nie jest przyklejone ..byłem ciekawy jaki będzie efekt a kierownica sumie jednym się podoba innym nie ale docelowo i tak zastapi ją pewnie sportowa pasująca pod kolor...
Forumowicz

Postprzez Artiks » 25 cze 2007, 21:15

To będzie bardzo ciekawe, użyty material to prawdziwa skóra ?? W sumie to nieźle wykombinowaleś-elementy latwo rozbieralne , proste powierzchnie do pokrycia beżową tkaniną, pewnie wkrótce przybędzie podobnie zrobionych Mazdeczek, sam zaczynam rozkminiać takie rozwiązanie :D
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez cob_ra » 25 cze 2007, 21:25

a właśnie powiedz jak to bedziesz kleił i czy to jest skóra czy inny materiał-ja u siebie próbowałem białą dermą-efekt ładny ale robiłem tylko na próbe z taśmą dwustronną i to jakoś nie wyglądało dobrze...gratuluje pomysłu i powodzenia bo ciekawie sie zapowiada :D
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez Beny » 25 cze 2007, 21:26

Mi sie takie polaczenie kolorow zawsze podobalo :D a najbardziej bez + czarny tylko wydaje mi sie ze nie do wszystkich kolorow samoichodow pasuje (np w mojej zieleni ciekawe jak by wygladalo).Dobrze zrozumialem bedziesz przyklejal?Czekamy na efekt koncowy.A zdradzisz cene jesli to nie tajemnica?
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez DROPKICK » 25 cze 2007, 22:22

Aż mi ślinka cieknie, rewelacyjny pomysł, teraz jeszcze do tego siedzenia w takich kolorach i auto jak by z fabryki wyszło, rewelacja.
Czekamy na informacje odnośnie demontarzu.
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 gru 2006, 15:37
Auto: Xedos6, 2.0 V6, 1999 :)

Postprzez kbilski » 26 cze 2007, 09:00

Skoro temat się spodobał to postaram się zrobić jakąś przydatna fotorelacje z opisem step by step.
Wbrew pozorom nie jest to takie proste niby na poczatek kilka elementów ale za tym idzie zrobienie praktycznie każdego "zielonego " elementu wewnątrz = duzo pracy.
Klej polimerowy wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
materiał to skóra ekologiczna zakupiona na allegro polecam sprzedającego..
http://www.allegro.pl/item205804376__sz ... wnie_.html
Wzorem dla mnie było to

Obrazek
Shot at 2007-06-25
Forumowicz

Postprzez kbilski » 3 sie 2007, 14:01

No i KLOPS.
Dla wszystkich zainteresowanych tematem PORADA.
Po długiej pracy efekt wizualny jest niezły można to zrobic nawet jak z fabryki ale jak to zwylke bywa jakieś ale musi być.
Schowki nie otwierają sie już tak jak kiedyś, w niektórych miejscach z czasem zacznie dochodzić to przetarć wiec generalnie odradzam pomysł zmiany tapicerki.
Osobiści zostawiłem sobie naszczęście drogę ewakuacyjną i na ten moment powróciłem do oryginału.

Ale mam inny pomysł i może ktoś będzie wiedział czy deska rozdzielcza efki BA po liftingu nie podejdzie przypadkiem zamiast tej zielonej ??
Forumowicz

Postprzez darekk86 » 3 sie 2007, 14:11

Ja niestety tez zerwalem u siebie skore czerwona z deski rozdzielczej. Nie dalo sie jej w zaden sposob poprawic zeby ladnei wygladala, za duzo bylo niedociagniec. No i tam gdzie tapicer sie spieszyl wszystko zaczelo sie odklejac! Tam gdzie sie postaral to nawet na najwiekszym sloncu bylo ok, a wszystko inne sie odkleilo.
Sporo roboty mialem ze zdarciem kleju z calej deski, ale pozniej ja pomalowalem na jakis grafit i wyglada tak jak na poczatku tylko bardziej sie swieci.
Teraz wlasnie jednak bede robil cala reszte w skorze, bo to da sie zrobic.
To ze schowki sie nie otwieraja to wiadomo. skora ma swoja gubosc dlatego trzeba przerabiac wtedy mocowania lekko, albo skore inaczej zakonczyc na brzegach. Tak samo jest z podlokietnikiem, chociaz u mnie zamyka sie teraz normalnie.
Nie mozna sie poddawac :) Trzeba kombinowac i probowac tak zeby bylo dobrze. Ja na pewno pomyslu ze skora nie odpuszcze, chociaz pomysl z deska rozdzielcza niestety nie byl zbyt dobry. Ale przynajmniej sprobowalem, mialem deske w skorze i wystarczy. Teraz trzeba wymyslec cos innego :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 gru 2006, 20:58
Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo

Postprzez protagainst » 16 maja 2014, 18:19

Mam Mazdę 323F BA po liftingu. Zastanawiałem się o oklejaniu deski rozdzielczej skórą. I uważałem to za dobry pomysł, dopóki nie przeczytał to:

darekk86 napisał(a):Ja niestety tez zerwalem u siebie skore czerwona z deski rozdzielczej. Nie dalo sie jej w zaden sposob poprawic zeby ladnei wygladala, za duzo bylo niedociagniec. No i tam gdzie tapicer sie spieszyl wszystko zaczelo sie odklejac! Tam gdzie sie postaral to nawet na najwiekszym sloncu bylo ok, a wszystko inne sie odkleilo

kbilski napisał(a):Osobiści zostawiłem sobie naszczęście drogę ewakuacyjną i na ten moment powróciłem do oryginału.

darekk86 napisał(a):Ja na pewno pomyslu ze skora nie odpuszcze, chociaz pomysl z deska rozdzielcza niestety nie byl zbyt dobry. Ale przynajmniej sprobowalem, mialem deske w skorze i wystarczy

Czy naprawdę oklejanie deski skórą powoduje na tyle tragiczne skutki?
Sorry for my language, I'm not a native
Początkujący

Od: 16 maja 2014, 17:57
Auto: Mazda 323F BA Z5