Cos mi wyje przy kołach
1, 2
Witam, mam mały problemik jadąc samochodem słysze wyraźne wycie i na poczatku myślałem ze to łożyska w kołach są do wymiany, jednak dzis mi powiedzieli ze to mogą być cylinderki które nie odbijają do końca i klocki trą o tarcze. Mam założone nowe tarcze i klocki hamulcowe i fakt faktem to tez moze byc to. Jak jade samochodzikiem to czuje wyraźnie jakies wycie i drgania z prawej strony tak jakby łożysko w kole było rozsypane ale sam dokładnie nie wiem co to jest. Słyszałem juz kilka opini ze to łożyska, cylinderki no i że w skrzynie moge nie miec oleju i to wyje mi skrzynia. Jadąc samochodem czuje drgania na pedałach i słysze wycie. Tarcze i felgio musze powiedziec że tez mi sie grzeją i czasami nie mozna sie dotknąc do tarcz bo sa tak nagrzane, jesli ktos miał taki sam problem to niech mi pomoże. i jeszcze jedno pytanie jakie mogą byc koszty naprawy czegoś takiego??

Błogosławieni Ci, którzy nic nie majac do powiedzenia milczą i nie zabieraja czasu innym.
Na poczatku był chaos a potem z niego powstała MX-3
- Od: 10 cze 2007, 22:48
- Auto: MX-3 1.8 V6 24 V
ja do tej list dodam jeszcze, że mogą wyć Ci opony
Jeśli tarcze się za bardzo nagrzewają to faktycznie z hamulcami masz coś nie tak – podnieś koło na lewarku i zakręć każdym kołem po kolei – będziesz widział czy się luźno kręci czy coś je hamuje
natomiast moim zdaniem wyje Ci łożysko – wiem bo też to mam, ale chwilowo brak $$ na wymianę – w mx-3 są razem z piastą i w miarę markowe 1 szt kosztuje 350-400 zł a innych nie ma sensu kupować
natomiast moim zdaniem wyje Ci łożysko – wiem bo też to mam, ale chwilowo brak $$ na wymianę – w mx-3 są razem z piastą i w miarę markowe 1 szt kosztuje 350-400 zł a innych nie ma sensu kupować
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
hmmm.. to mnie wcale nie pocieszyles, u mnie w miescinie za lozyska mi powiedzieli 100 za sztuke, a teraz siedze w Wawce bo tu pracuje i samochodem musze codzien dojezdzac do pracy a juz tak mi wyje ze boje sie ze poprostu kiedys mi zablokuje kolo i nie pojade dalej (jesli to lozysko)
Błogosławieni Ci, którzy nic nie majac do powiedzenia milczą i nie zabieraja czasu innym.
no według mnie to tak jak mówi Winetou łożysko, alb tak miałem akurat w moim poprzednim aucie, w szczękach od hamulców jest taki bolec, nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa, który podczas hamowania powinien wchodzić do środka i odskakiwać, być może że zardzewiał albo coś i nie rusza się i dlatego trze klocek o tarcze nagrzewając felgę i tarcze i wywołując takowy dźwięk.
- Od: 8 maja 2007, 19:48
- Auto: Mazda MX-3 1.8 24v V6
witam! ja mam problem z tylnym prawym kolem (z tego miejsca slychac to ocieranie) slychac systematyczne ocieranie tak jak by klocki w pewnym miejscu ocieraly o tarcze, podnioslem moja madzie obrocilem kolem i cisza! co to moze byc? mial ktos cos podobnego? mam nadzieje ze to nie lozyska!
BYŁO V6 A ZOSTAŁO 1.3:)
- Od: 11 cze 2007, 18:12
- Auto: CX-5 SkyPassion
2.0 SkyActiv-G 160KM 6AT, kolor Jet Black
Była
323 BJ 1.3
Mx-3 1.8 K8 V6
Mam jeszcze jedna proźbe możecie mi podać namiary na sklepy w Wawie lub okolicach pruszkowa które posiadaja cześci do takiej Madzi jak mam??
Radziłbym Ci spróbować podmienić koła z innego samochodu. Miałem podobny efekt w poprzednim samochodzie, na dzień dobry wymieniłem łożyska i.. nic to nie dało. Szum opon bywa bardzo zwodniczy, dodatkowo zrobił się wewnątrz bąbel i czuć było drgania – mechanik stwierdził, że to na 100% łożysko. Ustąpiło kiedy opony się skończyły i kupiłem nowe. Nawiasem mówiąc wymienione łożysko znów padło, a oryginalne z tyłu chodzą do tej pory (170 tys. km – Corollka).
Łożysko wymienione i co???? Jak wyło tak wyje mniej ale nadal słysze charakterystyczne buczenie albo jestem przewrażliwiony ....... Teraz mysle o oponach ma pirelli p 6000 czy one moga wyć??
Powiedzcie mi jaki olej jest używany w skrzyniach biegów w mazdzie mx-3 1.8 v6
olej na przykład Maxxus 75W-90...polecany przez kolege Smirnoff'a
Skoro łożysko ok...to, żeby sprawdzić opony to przełóż przód na tył i odwrotnie
Albo lewe na prawo...też problemn. Nastepna sprawa to półoś....przecież może wyć, szczególnie właśnie po prawej stronie, gdzie połowa półosi jest przymocowana na stałe do silnika....
P.S. a jakbyś nie wiedział o co chodzi to 504232242
Skoro łożysko ok...to, żeby sprawdzić opony to przełóż przód na tył i odwrotnie
Albo lewe na prawo...też problemn. Nastepna sprawa to półoś....przecież może wyć, szczególnie właśnie po prawej stronie, gdzie połowa półosi jest przymocowana na stałe do silnika....
P.S. a jakbyś nie wiedział o co chodzi to 504232242
- Od: 10 gru 2005, 13:12
- Auto: Mazda 626 GE FS 93`& KL 92`
Winetou napisał(a):w mx-3 są razem z piastą
w mx-ie z bębnami też jest razem z piastą?
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
U mnie w MX3 jadąc spokojnie słychać szum-buczenie. Chałas jest taki głuchawy, ale stały i monotonny co strasznie meczy. Zastanawiam sie czy to łozysko czy opony. Miał ktoś moze podobny problem, albo wie cos na ten temat?
– – – wczesniej Nissan 100 NX SR teraz Mazda MX3 – – –
- Od: 16 sie 2008, 16:17
- Auto: Mazda MX-3 1.6 97'
Winetou napisał(a):w mx-3 są razem z piastą i w miarę markowe 1 szt kosztuje 350-400 zł a innych nie ma sensu kupować
To dziwne bo ja miałem wprasowywane samo łożysko...
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
:KP
Ja miałem takie buczenie i winne były opony. Okazało się że były 6 letnie i tak poząbkowane że mogły robić za instrument dęty
Wymiana opon uciszyła auto (teraz jedyne co mi buczy to pompa wspomagania)
Na początku też chciałem wymieniać łożyska ale pojechałem do warsztatu, tam gość potrząsł kołami i powiedział, że jak nie ma luzów to łożyska są dobre – i miał rację:]
Ja miałem takie buczenie i winne były opony. Okazało się że były 6 letnie i tak poząbkowane że mogły robić za instrument dęty
Na początku też chciałem wymieniać łożyska ale pojechałem do warsztatu, tam gość potrząsł kołami i powiedział, że jak nie ma luzów to łożyska są dobre – i miał rację:]
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
KP może to też być krzywa felga
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
witam
od dwoch tytgodni mam mazde 3 rocznik 2003 zauwazylem ten sam problem ,wyje jakby most ale przeciez to nie fiat 125 czy polonez:) wiec lozysko ,bylem u mechanika przejechal posluchal i diagnoza padla na lozysko ,ale po podniesieniu auta kola chodzą cichutko ,konsternacja .Czy to moga byc opony zreszta juz na wykonczeniu bridgestone? czy nie daj Boze skrzynia?Szukam rozsądnego mechanika w Radomiu i okolicy specjalizującego sie w mazdach,Moze ktos mi pomoc?Pozdrawiam .
od dwoch tytgodni mam mazde 3 rocznik 2003 zauwazylem ten sam problem ,wyje jakby most ale przeciez to nie fiat 125 czy polonez:) wiec lozysko ,bylem u mechanika przejechal posluchal i diagnoza padla na lozysko ,ale po podniesieniu auta kola chodzą cichutko ,konsternacja .Czy to moga byc opony zreszta juz na wykonczeniu bridgestone? czy nie daj Boze skrzynia?Szukam rozsądnego mechanika w Radomiu i okolicy specjalizującego sie w mazdach,Moze ktos mi pomoc?Pozdrawiam .
- Od: 27 sie 2010, 11:46
1, 2