Pękł (zerwany) pasek rozrządu
Jaksa napisał(a):Będzie dobrze
piroman1 napisał(a):Kocham JĄ znowu....

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa moglbys napisac co sie zmienia w 6 przy okazji rozrzadu? pasek, rolke prowadzaca, napinajaca, cos jeszcze? pompe wody? jakies szczegolnie trudnosci? i na jakich elementach to robisz? i jakie sa koszty?
moze sporo pytan, ale takie pytanie przewijalo sie przez forum, sam je juz zadawalem, ale nikt nie potrafil powiedziec co sie robi w 6 przy rozrzadzie...
moze sporo pytan, ale takie pytanie przewijalo sie przez forum, sam je juz zadawalem, ale nikt nie potrafil powiedziec co sie robi w 6 przy rozrzadzie...
Kupiłem Madzię 6 diesla 136 kM 2 miesiące temu. Przebieg (ponoć) 103 tyśki. Ale brak księżki serwisowej. Więc rozrząd zmieniłem od razu. 2200 zł
To chyba najdroższa wymiana rozrządu w tej klasie samochodów.
A mogło być podobnie jak u naszego pechowicza – mechanik zauważył bowiem wyciek na napinaczu hydraulicznym. Przypuszczam że licznik także miałem cofnięty.
Głowa do góry Piroman1! Jakoś to będzie! A o kosztach zapomnisz! VIVA LA MOUR do 6!

A mogło być podobnie jak u naszego pechowicza – mechanik zauważył bowiem wyciek na napinaczu hydraulicznym. Przypuszczam że licznik także miałem cofnięty.
Głowa do góry Piroman1! Jakoś to będzie! A o kosztach zapomnisz! VIVA LA MOUR do 6!
- Od: 23 mar 2007, 12:29
- Auto: Mazda 6 kombi diesel 136 kM
Wszystko zalezy od przebiegu ( faktycznego ) Jak masz faktyczne 100-120 to pasek + napinacz , nastepna wymiana z rolkami i pompą wodną .martinpl napisał(a):Jaksa moglbys napisac co sie zmienia w 6 przy okazji rozrzadu
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Wszystko zalezy od przebiegu ( faktycznego ) Jak masz faktyczne 100-120 to pasek + napinacz , nastepna wymiana z rolkami i pompą wodną .martinpl napisał(a):Jaksa moglbys napisac co sie zmienia w 6 przy okazji rozrzadu
A jaki jest koszt wymiany z pompa i rolkami?
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
darow – takie pytania to na PW.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Witam, ja też kupiłem niedawno Mazdę 6 w Niemcach 2003 rok, przebieg 92600km, mam książkę serwisową, a w niej wszystkie pieczątki i przeglądy do 89000 i przy tym przebiegu wymiana rozrządu i pompy wodnej. Mam nadzieje,że to wszystko prawda.
Można jakoś sprawdzić faktyczny przebieg auta? ASO?
Pozdrawiam Maciek
Można jakoś sprawdzić faktyczny przebieg auta? ASO?
Pozdrawiam Maciek
- Od: 24 kwi 2007, 23:34
- Auto: 5 CW 2.0 DiSi-150KM Sport
Do kolegi CROWW co do Ford-a 1.8D to trzeba umieć założyc pasek bo zrywa się po 10000-20000 kilometrów. Co do Mazdy to powiem tak. Chociaż producent by dał 20000 na pasek to ja i tak bym wymienił każdy po 60000. Nie jeden producent zmieniał potem zdanie na temat długości przebiegu.
P.S. Ciekawi mnie dlaczego pękają w nowych Passatach paski.
P.S. Ciekawi mnie dlaczego pękają w nowych Passatach paski.
- Od: 12 maja 2007, 16:30
- Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM
zetek napisał(a):Ciekawi mnie dlaczego pękają w nowych Passatach paski.
Bo się na to ubezpieczyli hihihi – zrobili głowicę niemal identyczną jak w DiTD/CR – pionowe zawory, klapka na 4 wentyle i dźwigienki z nacięciami
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Gratuluję – jakie wnioski ?victor napisał(a):ups! dzisiaj kupilem... przebieg tez 97kkm... tez diesel 136KM
Pasek 450 , napinacz 770 to minimum co trzeba wymieniac ( tez to bede robił w sobotę ) przy tym przebiegu ( o ile jest autentyczny )victor napisał(a):jaki koszt
Jaksa napisał(a):Gratuluję – jakie wnioski ?victor napisał(a):ups! dzisiaj kupilem... przebieg tez 97kkm... tez diesel 136KMPasek 450 , napinacz 770 to minimum co trzeba wymieniac ( tez to bede robił w sobotę ) przy tym przebiegu ( o ile jest autentyczny )victor napisał(a):jaki koszt
nie sądziłem, że diesel może być taki dynamiczny... Jechalem ze szwagrem on.ALFA156 benzyna 2.0 i uciec nie mógł;–)
Jak się droga poprawila i ruch zmalał to bez zadnych problemow 190 i zapasik byl:)
Silniczek pracuje bardzo kulturalnie, wiec smiem przypuszczac, ze i licznik nie był naprawiany, bylismy przeglad przed kupne zrobic – wszystko ok (zbieżności, amortyzatorki itp), blacha bez szpachli.
Kupiłem tylko daltego, ze szwagier nie mial sie do czego doczepic;–)
Tez mam oznaki lekkiego sciągania w prawo. Ale na forum wyczytalem, ze mozna w ASO za 70zł poprawic:)
hmm.. ja jestem z Tomaszowa 50km od Lodzi, 100do Wawy... gdzie polecacie zrobic wymiane?
pozdrawiam
- Od: 11 cze 2007, 00:25
- Auto: Mazda 6 2.0 Diesel 136KM 2003r
victor napisał(a):gdzie polecacie zrobic wymiane?
U kolegi ktory jest post nad tobą ..
..... " Mazda " szkoda ze tak pozno ja poznalem ...
- Od: 27 maja 2005, 16:49
- Auto: Mazda 6 GY Kombi 2,0 PB 2006
Jaksa napisał(a):Gratuluję – jakie wnioski ?victor napisał(a):ups! dzisiaj kupilem... przebieg tez 97kkm... tez diesel 136KMPasek 450 , napinacz 770 to minimum co trzeba wymieniac ( tez to bede robił w sobotę ) przy tym przebiegu ( o ile jest autentyczny )victor napisał(a):jaki koszt
Mając na myśli napinacz to piszesz o rolce czy tym hydraulicznym?????????
- Od: 12 maja 2007, 16:30
- Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM
Napinacz hydrauliczny.
Dokładnie .....xANDy napisał(a):Napinacz hydrauliczny
Co do napinacza hydraulicznego , czy to prawda że po wymianie ów takiego napinacza powinno sie go skontrolować po przebiegu około 10 tyś km , słyszałem o czymś takim od mechanika z warsztatu ..A że mam u siebie też hydrauliczny tak więc wole coś o tym wiedzieć a i wymiana mnie też czeka
..
Obecna- Mazda 626 GW 2.0i 16v FS-HP 136KM
Ex.nr.2. – Mazda 626 GE 2.0i 16v FS-DOHC 115KM
Ex.nr.1. – Mazda 626 GD Coupe 2.0i 16v FE-DOHC 148 KM
Ex.nr.2. – Mazda 626 GE 2.0i 16v FS-DOHC 115KM
Ex.nr.1. – Mazda 626 GD Coupe 2.0i 16v FE-DOHC 148 KM