Goraco mi – czyli problemy z "ogrzewaniem" – na nogi zawsze wieje ciepłe lub gorące

Mazda 121 1991–1996

Postprzez yari » 6 cze 2007, 07:12

w sumie to normalne, bo to w koncu lato za chwile, ale...
ma miejsce sytuacja, ktorej nie zarejestrowalem wczesniej, bo albo nie istniala, albo mi nie przeszkadzala:

z nawiewu na nogi wieje mi cieple powietrze :|
niezaleznie od pozycji przepustnicy cieplego/zimnego powietrza, wieje albo cieple, albo bardzo cieple
z innych otworow nawiewowych wieje prawidlowo

zauwazylem rowniez, ze jest bardzo cieply element za konsola srodkowa tuz przy stopach (czy tam jest nagrzewnica?)
dlaczego?

czy to moze miec zwiazek z nieseryjnym korkiem na chlodnicy, ktory moze lekko blokowac przeplyw plynu pomiedzy chlodnica, a zbiorniczkiem wyrownawczym? (zmienilem chlodnice, ale korek nie pasuje i caly czas szukam)
Forumowicz

Od: 15 mar 2005, 14:21
Auto: kosmetyczka

Postprzez kłapcio i ogórek » 6 cze 2007, 09:10

Na Twoim miejscu najpierw sprawdziłbym zawór przy nagrzewnicy, którym sterujesz za pomocą suwaków na desce rozdzielczej. Czasem potrafi się zablokować, uszkodzić, lub po prostu linka sterująca czy inny element odczepiły się. Niestety, w tej chwili nie mogę powiedzieć, gdzie w tym aucie jest nagrzewnica, ale postaram się w miarę szybko to ustalić. Miałem taki sam objaw w innym samochodzie, zawór okazał się być uszkodzony i nagrzewnica ciągle ogrzewała powietrze i wtłaczała je do auta (podczas jazdy). A lato zapowiada się upalne... :D
Początkujący

Od: 19 lut 2007, 11:42
Auto: Mazda 121 DB B3 1.3 16V

Postprzez yari » 12 cze 2007, 10:10

kłapcio i ogórek udalo Ci sie cos namierzyc moze?
(czy ten element pomiedzy stopami pasazera i kierowcy to nie jest przypadkiem nagrzewnica? ten, ktory sie nagrzal tak mocno? czy moze jest to gdzies za przegroda silnika?)
Forumowicz

Od: 15 mar 2005, 14:21
Auto: kosmetyczka