Fotorelacja z zakładania zamka centralnego do mazdy 121

Mazda 121 1991–1996

Postprzez sylwestryn » 30 maja 2007, 17:36

Zamek założony działa pieknie, samochód otwieram nawet z mieszkania ( II pietro ) :D . koszt 120 złotych, zajeło mi to 9 godzin (nie jestem elektrykiem i robiłem to po raz pierwszy)
Drzwi przednie po zdjęciu tapicerki

Obrazek

Założony siłownik drzwi przednie, przejście przez słupek z przewodami to nagorsza część pracy.U mnie były tylko 2 przewody do głośników łączone kostką w słupku.Trzeba przeciągnąć wiązkę 5 przewodów do siłownika master.Sam siłownik zamocowałem od wewnątrz dzrwi bezpośrednio do blachy.

Obrazek

Obrazek

Założony siłownik drzwi [jakie?].Orginalnie na drzwiach i słupku były zaślepki z auto złomu za 5 złotych kupiłem gumy z plastikami (koniecznie z plastikami bo nie będą trzymać) do przeciągnięcia przewodów od słupka do drzwi. Przy zakładaniu siłownika natknołem się na problem, cięgno działa w odwrotną stronę.Podłączyłem kable od siłownika odwrotnie i działa poprawnie. Pozatym przy [jakich?] drzwiach bez problemów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z centralki jest wyjście na "wyłącznik krańcowy" to są te od zamykania drzwi. Trzeba się do tego przy drzwiach kierowcy wpiąć.

Obrazek

Jest jeszcze dioda LED, która po zamknięciu mruga jako "uzbrojony alarm". Podłaczyłem ją w miejscu jak na zdjęciu

Obrazek

Z rozbieraniem tapicerki rzadnych problemów, przewody pod dywanikami jak na zdjęciach

Obrazek

Obrazek

To by było na tyle, jak są pytania to bardzo proszę zadawać. Opis zrobiłem jak potrafiłem :) . Jeszcze kilka uwag, jak będziecie zakładać to przygotujcie się na to, że się ubabrzecie od kleju którym jest przyklejona folia na drzwiach. Zamieniłem jeszcze kolorami kable które łączą centralkę z sterownikiem siłowników (działała odwrotnie). Kabel prądowy podłączyłem bezpośrednio do akumulatora, dając po drodze bezpiecznik 20 A ( dałem 4 złote za bezpiecznik z obudową). Mase podłączyłem pod śrubę mocującą komputer do karoserii pod konsolą od kierowcy (myślę, że komputer,najważniejsze, że była śruba ;) ).
Początkujący

Od: 30 mar 2007, 14:03
Auto: Mazda 323F BJ 2000r 1,6

Postprzez Narg » 30 maja 2007, 20:30

Gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi>

U mnie było prościej musiałem tylko jeden siłownik założyć. :D
Forumowicz

Od: 10 maja 2007, 14:58
Auto: Mazda 323f BJ (2000r.)
1,5L Benzyna+LPG (BRC Sequent 24)
(Było Mazda 121DB)

Postprzez martinpl » 30 maja 2007, 22:27

z ta zmiana przewodow w tylnych drzwiach juz sie gdzies spotkalem... w polonezie tez jest tak samo :P

jeszcze wypowiem sie co do jakosci c.z. nie wiem skad masz, pewnie z allegro :) ja taki zalozylem w kwietniu 2006 i nawet zima w najwieksze mrozy otwieral poloneza, wiec jakosc ok :]
Forumowicz

Od: 18 lis 2005, 14:08
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez brii » 31 maja 2007, 09:06

Dziękujemy za kawał dobrej roboty :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Makaron » 4 cze 2007, 11:50

witajcie, ja mam założony centralny zamek. mam takie pytanie, czy idzie zrobić tak zeby drzwi otwierały sie z pilota? można dokupić czy zrobić coś zeby mieć taki "bajer" ?? bo narazie musze otweirać z kluczyka.
z góry dzieki za wszelkie instrukcje ;)
pozdrawiam
73!
Początkujący

Od: 8 paź 2006, 12:27
Auto: Mazda 121 1.4i 16v

Postprzez martinpl » 4 cze 2007, 13:55

Makaron oczywiscie ze idzie, zapoznaj sie z oferta na allegro, ewentualnie jakiejs polskiej firmy :) mysle ze jezeli juz chcesz podlaczac zdalne sterowania do c.z. to moze odrazu jakis prosty alarm z odcieciem zaplonu?

podaje pierwsze z brzegu jakie znalazlem na allegro:

samo zdalne sterowanie:
http://www.allegro.pl/item201247874_ste ... opcja.html

alarm:
http://www.allegro.pl/item202015047_sup ... renka.html
Forumowicz

Od: 18 lis 2005, 14:08
Auto: Mazda 6 2.0 MZR-CD

Postprzez sylwestryn » 4 cze 2007, 14:38

Ten co ja zakładałem ma wyście tylko na syrenke, ale jak pisze kolega martinpl poszukaj na alegro coś z wyściem na kirónkowskazy, zapłon itp. Podłączać tego na razie nie musisz, ale w przyszłosci w razie czego już jest :D
Początkujący

Postprzez Narg » 4 cze 2007, 18:21

Makoron pamiętaj, żeby kupić zestaw z siłownikami, bo jak już wczśniej pisałem w drzwiach kierowcy nie ma siłownika master (w oryginalnym centralnym Mazdy).

Wobec tego zestawy podane przez martinpl będą ci nieprzydatne.

Musisz raczej kupić coś takiego:
a) sam centralny:
http://moto.allegro.pl/item198260056_ce ... drzwi.html

b) centralny z alarmem
http://moto.allegro.pl/item202534380__m ... staw_.html
Forumowicz

Od: 10 maja 2007, 14:58
Auto: Mazda 323f BJ (2000r.)
1,5L Benzyna+LPG (BRC Sequent 24)
(Było Mazda 121DB)

Postprzez infinito » 8 mar 2008, 17:38

Kupilem podobny zestaw, zamierzam wziac sie za instalacje. wpierw kilka watpliwosci

napisales:
Z centralki jest wyjście na "wyłącznik krańcowy" to są te od zamykania drzwi. Trzeba się do tego przy drzwiach kierowcy wpiąć.

aa?! o co chodzi?: ) jak to zrobic? czy to konieczne?

ja mam centralny z kluczyka, mam zamiar tylko wlozyc master do drzwi kierowcy , czy to wystarczy? gdzie umiesciles centralke?

w tym zwoju kabli ktore podlacza sie do centralki mam dwa zwoje po 5 kabli (one chyba ida do masterow?) i 2 zwoje po 2 kable, te pewnie do slave.

czy wystarczy ze u siebie podlacze tylko te do jednego mastera w drzswiach kierowcy?

jest tez w tym zwoju zwoj kabli 'luznych', nie zakonczonych niczym, po prostu ucietych... po co to? i jeden kabel czarny zakonczony oczkiem, gdzie to oczko idzie?

obraqcam sie bardziej w tematach medycznych, wybaczcie moja elektorniczna glupote..

raczej wszystko wydaje sie logiczne... jedyne pytania wiec: co z tym oczkiem, czy te kable luzne trzeba gdzies podlaczyc, gdzie umiescic centralke. chyba tyle..

czuje ze bedzie bolalo..: D

EDIT
i jeszcze jedno...
znalazlem cos takiego:
http://www.fiatuno.pl/index.php?idg=67
czy i u nas mozna podlaczyc sie pod zapalniczke zeby bylo zasilanie?
pzdr

EDIT by goofy2, na przyszłość używaj opcji zmień

dzis wzialem sie za zakladanie zamka...
zalozenie silownikow- zero problemu...
pozostaly wiec tylko dwa kroki: przeciagnac kable z kabiny do drzwi, oraz podlaczyc po instalacje samochodu...
nie mam zielonego pojecia jak to zrobic...
kabli nie da sie przeciagnac bo kostka z kablami od glosnikow zajmuje cale miejsce w tym i tak malenkim tuneliku, w ktorych ma wejsc jeszcze az 5 innych kabli...

no i kwestia gdzie sie podlaczyc w aucie? nikt tutaj tego jakze waznego problemu nie poruszyl:)

pzdr
Forumowicz

Od: 7 lut 2008, 15:18
Auto: mazda mx-3 1.6 1993

Postprzez sylwestryn » 12 mar 2008, 21:28

–"wyłącznik krańcowy"( na zdjęciu czarny zaznaczony strzałką) musisz się wpiąć, w przeciwnym razie centralka będzie traktowała otwarcie drzwi jako przypadkowe i po iluś sekundach zamknie je ponownie.
-nie dostałeś instrukcji?jak nie to zrobię zdjęcie i zamieszczę.
-kabel czarny z oczkiem to będzie masa
-kabel zasilający można podłączyć pod zapalniczkę ( dla pewności wyjmij kluczyk z stacyjki i zobacz czy zapalniczka po wciśnięciu się nagrzewa)
-przeciąganie kabli w drzwiach przednich to problem :( musisz poćwiczyć :) na pewno użyj drutu ( w miarę sztywny drut przeciągnij , zahacz kable i przeciągnij)
-kwestia podłączenia w aucie jest opisana, podłączyłem się do akumulatora, niestety poszedłem na łatwiznę.
Początkujący

Postprzez infinito » 12 mar 2008, 21:33

witaj,
dzieki.
jeszcze odnosnie przeciagania kabli.
tam jest kostka ktora zajmuje cale miejsce, i nie zmiesci sie tamnawet zapalka. kostke trzeba usunac?
no i co mam wpiac w wylacznik krancowy? jaki kolor kabelka od centralki?
pzdr
Forumowicz

Postprzez sylwestryn » 12 mar 2008, 21:48

Obrazek
brązowy kabelek odizolować i wepchnąć do wsuwki a następnie na włącznik krańcowy
Obrazek
kostkę postaraj się wypchnąć jak na zdjęciu a następnie użyć do przeciągania drutu
Początkujący

Postprzez infinito » 12 mar 2008, 23:00

ok. dzieki. w weekend znajde chwile to bede znow z tym walczyl.
dzieki wielkie.
pzdr

dzis udalo mi sie przeciagnac kable...
jak sie uwezmie to mozna to machnac w 30min, tyle mi to zajelo.(nigdy wczesniej tego nie robilem, u mnie wystarczylo przeciagnac w jednych drzwiach)
potrzebny jest porzadny drut. najlatwiej jest zdjac ten gumowy wezyk u u gory, wyciagnac delikatnie kostke i wlozyc w kostke nasz drut i przepchnac go w strone auta, nie jest to wielki dystanas do pokonania i po drugiej stronie musi juz czekac na niego Twoj palec aby nie zagial sie w inna niz chcemy strone) nie nalezy sie piescic a i rece sie mocno poocieraja. najpierw przeciganac drut, podkleic jeden kabelek do niego, potem do tego kableka drugi (male odstepy), do 2 kabli 3 itd... 5 kabli przeciagnie sie nawet bez wiekszych oporow (szybkozlaczki jednak musialem wyrzucic bo bylo za ciasno). pozniej przeprowadzamy kable przez ten gumowy wezyk (bardzo latwe, tez przy pomocy drutu i na koncu z wezyka do drzwi.

pozostalo mi podlaczenie do instalacji auta o czym nadal nie mam zielonego pojecia...
jak sie uda to napisze jak.

po chwili namyslu zszedlem podlaczyc...
wpialem sie w instalacje radia. czerwony i czarny kabelek. wczesniej probowalem pod zapalniczke, ale tam nie ma napiecia jak jest wyjety kluczyk.
pozostalo tylko podlaczenie pod kierunkowskazy, ale z tym to kompletnie niewiem jak sobie poradzic.

podsumowujac.
mialem centralny fabrycznie z kluczyka. nie dzialal na drzwi pasazera bo ktos usunal z tamtad silownik. wlozylem wiec dwa silowniki master w drzwi kierowy i pasazera. jako ze nie chcialo mi sie bawic w przeciaganie kabli rowniez w drzwiach pasazera podpialem tamten silownik jako slave do kabli ktore byly w drzwiach od silownika ktory ktos wyciagnal.
potem przeprowadzenie kabli od centralki do mastera w drzwiach. podlaczenie do instalacji radia (zaleta! – kable wszystkie pochowane i nic kompletnie nie wystaje). centralke wraz z pozostalymi kablami podkleilem pod komputer pod kierownica po lewej stronie. narazie trzyma sie na tasmie, ale trzeba bedzie wymyslic trwalsze rozwiazanie.

czas pracy to okolo 1 godzina montaz silownikow. 1 godzina przeprowadzenie kabli. 10min podlaczenie pod instalacje. .

jesli nie masz wogole silownikow to zmiescisz sie w 5 godzinach...
bylem kompletnie, ale to kompletnie zielony.
zycze powodzenia i w razsie czego pisz, napewno pomoge.
Forumowicz