Problem z zasilaniem świateł postojowych
1, 2
Witam ponownie, mam problem ze światłami postojowymi oraz podświetlaniem deski rozdzielczej w Mazdzie 626. W czasie jazdy w pewnym momencie zanikło mi zasilanie świateł pozycyjnych i do tej pory zasilanie nie powróciło. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki oraz przełącznik przy kierownicy – tutaj wszystko jest wporzadku. Niestety nie posiadam schematu instalacji elektrycznej samochodu i nie wiem w czym może tkwić problem. Moze juz Ktoś z Was miał podobny problem albo posiada schemat instalacji elektrycznej. Z góry dziekuje za odpowiedż.[/list]
Ostatnio edytowano 23 maja 2007, 10:25 przez margosek, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 22 maja 2007, 21:27
- Auto: MAZDA 626 GE, 16V 1.8 92"
margosek napisał(a):mam problem ze światłami postojowymi
margosek napisał(a):w pewnym momencie zanikło mi zasilanie świateł pozycyjnych
to ktorych w koncu?i,pozycyjnych i postojowych?
margosek napisał(a):Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki oraz przełącznik przy kierownicy
najpierw sprawdz czy Ci sie zarowki nie przepaliły zanim rozbierzesz pół instalacji
margosek napisał(a):w Mazdzie 626
wpisz poprostu w profil model swojego auta-nie bedziesz musial za kazdym razem powtarzac:
margosek napisał(a):w Mazdzie 626.
margosek napisał(a):w Mazdzie 626
margosek napisał(a): Mazdzie 626
zreszta 626 bylo(jest) duzo modeli...
Poczekaj chwile a mod Ci napisze co musisz najpierw zrobic...
MAZDA 626 1,8 16V benzyna Rok prod.92 w nowej budzie Żarówki sie nie popaliły wpiołem się przewodem do obwodu na krótko i wszystko działało. Dokładnie to nie świecą postojówki z przodu z tyłu (tył nie świeci nawet przy włączonych światłach mijania, oświetlanie wszystkich przycisków oraz zegarów. Światła stopu działają bez problemu
margosek napisał(a):MAZDA 626 1,8 16V benzyna Rok prod.92
ooo!i tak wlasnie wpisz w profilu (dostepny masz do gory w pasku"FAQ/szukaj/.../profil...)
i te informacje pojawia sie pod Twoim awatarkiem/nick'iem.
margosek napisał(a):Dokładnie to nie świecą
margosek napisał(a):postojówki z przodu z tyłu
margosek napisał(a): oświetlanie wszystkich przycisków oraz zegarów
bezpieczniki wszystkie napewno OK?
a jak z kodami ?"wymigałes"?pokazuje cos?
margosek napisał(a):posiada schemat instalacji elektrycznej
schemat jest dostepny w dziale tylko dla klubowiczow.Ja niestey nie mam sciagnietego i Ci nie moge przyslac,ale poczekaj chwile...
Nie,kurde myslalem ze u Jaksy bedzie do pobrania,ale nie ma.
Jest tylko instrukcja obslugi(moze Ci sie kiedys przyda
)
tu masz link: http://www.autojaksa.com.pl/download.html
EDIT:I zmien w koncu ten temat na poprawny bo pozniej ciezko cos znalezc w historii!
napisz po prostu w podtemacie:626 GE
Jest tylko instrukcja obslugi(moze Ci sie kiedys przyda
tu masz link: http://www.autojaksa.com.pl/download.html
EDIT:I zmien w koncu ten temat na poprawny bo pozniej ciezko cos znalezc w historii!
napisz po prostu w podtemacie:626 GE
Bezpieczniki sprawdziłem (przy kierowcy oraz pod maską) chyba że są gdzieś jeszcze jakieś ukryte. Dzieki za manual czasmi może się przydać. Bardzo przydatny byłby schemat instalacji wtedy starałbym się rozwiązać ten problem samemu więc pczekam może ktoś podeśle.
margosek napisał(a):przydatny byłby schemat instalacji
Chcialem Ci przyslac,jednak linki w "download" nie dzialaja (juz pisalem Globy'emu-jak naprawi to sciagne i Ci przysle)
margosek napisał(a):(przy kierowcy oraz pod maską
No z tego co sie orientuje to nie ma innych miejsc.
margosek napisał(a):Dzieki za manual
Nie ma za co.tez kiedys "ktos" mi go podeslal
margosek napisał(a):więc pczekam może ktoś podeśle
Jak wyzej
Marcin_626 napisał(a):schemat jest dostepny w dziale tylko dla klubowiczow
nieprawda – jest również ogólnie dostępny na forum. Poszukajcie w podpisie GofNet'a
margosek, skoro bezpieczniki sa na 200% dobre to sprawdź jeszcze przekaźniki pod maską
Grzyby napisał(a):nieprawda – jest również ogólnie dostępny na forum. Poszukajcie w podpisie GofNet'a
Nie zwrocilem uwagi nigdy

Zaraz podesle zainteresowanemu.
Grzyby-widze ze jednak nie zrezygnowales z fuchy moda?Fajnie
Grzyby napisał(a):sprawdź jeszcze przekaźniki pod maską
Gdzie się znajduje ten przekąznik może razem z bezpiecznikami ( oczywiscie tymi pod maską ) Gdybym namierzył ten przekaźnik byłoby już łatwiej dojść do przyczyny problemu
margosek napisał(a):może razem z bezpiecznikami ( oczywiscie tymi pod maską )
właśnie o tych myślałem
Przed chwila wracałem z pracy i w tym czasie wszystko powróciło do normy ale nie na długo po ponownym włączeniu świateł nie zadziałało. Pozostaje mi tylko starać się o zdobycie schematu instalacji elektrycznej samochodu, widocznie coś nie łączy
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jak zlokalizuje usterkę to opisze może komuś się kiedyś przyda.
Pozdrawiam „margosek”
PS. Chyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Jak zlokalizuje usterkę to opisze może komuś się kiedyś przyda.
Pozdrawiam „margosek”
PS. Chyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.
Grzyby napisał(a):Przełącznik przy kierownicy? Któraś kostka gdzieś nie łączy?
ale to tylko gdybanie
„Grzyby” strzał w dziesiątkę okazało się że jednak to kostka przy przełoczniku przestała łączyć. Uff…. Problem rozwiązany Pozdrawiam
margosek napisał(a):Uff…. Problem rozwiązany Pozdrawiam
No to dobrze
margosek napisał(a):Pozostaje mi tylko starać się o zdobycie schematu instalacji elektrycznej
Marcin_626 napisał(a):Masz wszystko na PW.
Sprawdz skrzynke PW

Pozdrawiam.
1, 2