Problem z żarówkami
1, 2
Witam,mój kolega od kupna auta boryka się z następującym problemem, średnio co 2 tygodnie musi wymieniac żarówkę świateł krótkich z prawej strony z przodu, co taki okres się przepala, nie wiemy czy to zbieg okoliczności no ale tak się dzieje, co może być przyczyną, ładowanie auta jest na normalnym poziomie, i chodzi tylko o zarówke prawa przod.
- Od: 16 sty 2007, 00:30
- Auto: 323F 1840ccm 98r.
A nie ma tam czasem jakiegoś zwarcia?Może warto również bezpieczniki sprawdzić czy jakiś za duży nie wsadzony?

- Od: 1 gru 2006, 13:03
- Auto: Była 323 BG
Była Mazda 6 TS2 GG 2.0 LF 147 qni
była Mazda6 Tamura 2007 GG 2.0 LF
Moja Trójeczka BK LF
a może żarówki wcale nie są spalone tylko kostka(wtyczki) jest przegrzana(przypalona) i po 2 tyg. przstaje łączyć?
zwarcie nie wchodzi w grę, paliło by bezpiecznik
powodem szybszego przepalenia może być np. zbyt wysoka temperatura w kloszu ? inne powody nie przychodząmi do głowy.
zwarcie nie wchodzi w grę, paliło by bezpiecznik
powodem szybszego przepalenia może być np. zbyt wysoka temperatura w kloszu ? inne powody nie przychodząmi do głowy.
- Od: 11 kwi 2007, 13:58
normalne – na pewno nie.
Najpospolitsze przyczyny przepalania:
1. Zbyt wysokie napięcie zasilające – uszkodzony regulator napięcia, alternator, inne uszkodzenia instalacji elektrycznej (lub zbyt niskie napięcie, aczkolwiek w tym przypadku trwałość nie spada tak gwałtownie)
2. Stosowanie złej jakości żarówek, nieznanych producentów
3. Źródło wstrząsów blisko żarówki
powodzenia
Najpospolitsze przyczyny przepalania:
1. Zbyt wysokie napięcie zasilające – uszkodzony regulator napięcia, alternator, inne uszkodzenia instalacji elektrycznej (lub zbyt niskie napięcie, aczkolwiek w tym przypadku trwałość nie spada tak gwałtownie)
2. Stosowanie złej jakości żarówek, nieznanych producentów
3. Źródło wstrząsów blisko żarówki
powodzenia
- Od: 28 wrz 2013, 14:30
- Auto: Mazda 3
jeżeli chodzi o o wysokie napięcie zasilające to wydaje mi się że paliłyby się wszystkie równo, a tu tylko lewa przednia strona i swiatła krótkie, kierunkowskazy i postojówki ok, co do stosowania złej jakości żarówek to nie bardzo natomiast jeśli chodzi oo wstrząsy to auto jeździ po wrocku.
- Od: 16 sty 2007, 00:30
- Auto: 323F 1840ccm 98r.
Ja proponuję:
– sprawdzić miernikiem wartość napięcia na kostce
– kupić dobre, markowe żarówki (np. BOSCH H1 kosztuje ok. 10 zł.)
– sprawdzić czy kostka się nie nagrzewa – być może zanieczyszczony styk zwiększa rezystancję przejścia i wydzielone tam ciepło przenosi się na żarówkę dodatkowo ją podgrzewając
– sprawdzić miernikiem wartość napięcia na kostce
– kupić dobre, markowe żarówki (np. BOSCH H1 kosztuje ok. 10 zł.)
– sprawdzić czy kostka się nie nagrzewa – być może zanieczyszczony styk zwiększa rezystancję przejścia i wydzielone tam ciepło przenosi się na żarówkę dodatkowo ją podgrzewając
- Od: 15 kwi 2007, 23:30
- Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97
Problem rozwiazany ? Co sie dzialo ? Pytam bo mi sie przepala zarowka H4 od strony kierowcy. Sprawdze miernikiem tak jak pisal ktos i kupie lepsze zarowki bo teraz mam jakis noname pozyczony od ojca :/
logimen tak jak pisali
albo wstrzasy
albo kiepskie zarowki(raczej w mx3 nie jest to na tyle wazne.W BA sa soczewki i one wymagaja lepszej zarowki poniewaz jeet soczewka a wtedy wystepuja tam wysokie temperatury)
Ostatnia przyczyna to slaby styk na kostce przy zarowce.To jest najgorsze,bo zarowka raz sie zapala a raz gasnie.Dzieje sie to czasami niezauwazalnie ale na wolfram w zarowce dziala masakrycznie,Powodzenia
albo wstrzasy
albo kiepskie zarowki(raczej w mx3 nie jest to na tyle wazne.W BA sa soczewki i one wymagaja lepszej zarowki poniewaz jeet soczewka a wtedy wystepuja tam wysokie temperatury)
Ostatnia przyczyna to slaby styk na kostce przy zarowce.To jest najgorsze,bo zarowka raz sie zapala a raz gasnie.Dzieje sie to czasami niezauwazalnie ale na wolfram w zarowce dziala masakrycznie,Powodzenia
-
waldii
Mialem pierwszy taki przypadek niedawno, ze po calym zimnym dniu postoju odpalilem maszynke wlaczylem swiatla i po przejechaniu doslownie 200 metrow zatrzymalem sie i niestety musialem zgasic motor i wylaczyc swiatla zeby wyskoczyc na chwile do sklepu na trzecim pietrze. Swiatla byly wlaczone nie dluzej niz 3 minuty – widzialem ich odbicie na scianie biurowca pod ktory podjechalem i kiedy za chwile wrocilem i ponownie ruszylem wlaczajac swiatla, oba reflektory juz nie swiecily. Przepalily sie obie zarowki jednoczesnie. Moze to od temperatury – nie zdazyly sie rozgrzac? co myslicie?
- Od: 18 lip 2007, 22:33
- Auto: Mazda 6 Kombi benzyna 2,3 16V 166 KM, 2006
Mnie się przepala żarówka od wstrząsów. Ułamała mi się blaszka na której jest zamontowany ten metalowy drucik od blokowania żarówki H4 w kloszu. Miał ktoś taki problem? Macie pomysł jak to naprawić?
Poprzednio: Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 90hk 99r
Mazda 626 GW 2.0 DiTD 101hk 2000r
Czarny Fiat Punto I 1,1 SPI, LPG, 55KM :D
Mazda 626 GW 2.0 DiTD 101hk 2000r
Czarny Fiat Punto I 1,1 SPI, LPG, 55KM :D
- Od: 6 gru 2007, 11:29
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 MZR-CD 121hp 02r 298kkm
Peugeot 407 SW 1.6 Hdi
Citroen Saxo Electrique 03
Co do żarówek dodam coś od siebie oprócz pamiętania o nietrzymaniu palcami szkła i najlepiej poprzez szmatkę montaż (czysta) tez miałem często przepalone żarówki ( narva , bosch – czyli nie jakieś z marketu) problemem okazała się mała nieszczelność klosza tzn nie był zalany woda ale np po myciu auta na myjni lekko parował . po demontażu i naprawie szczelności – kropelka plus suszarka wszystko wróciło do normy wiec może być to tez problemem.
Pozdrowka
dziubek
Pozdrowka
dziubek
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
1, 2