Klimatyzacja

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kbilski » 26 mar 2007, 16:41

Witam
Poczytałem troche o tych wersjach bez i z klimy i przycisku AC i u mnie sprawa wygląda jak widać na zdjęciu.
Drugi wiatrak jest, przewody są ale po właczeniu przycisku AC z tego co się orientuje powinno się cos tam załączyć i powinny wzrosnąć obroty.
Niestety u mnie nic z tych rzeczy nie widac ani słychać:)

Mam pytanie, czy ktoś mógłby mi wskazać na zdjęciu w którym miejscu znajduje się to coś co powinno się załączyc ?
Wszystko w tym autku jest jakieś zastane może tu tez trzeba poruszać kabelkiem jak to było w przypadku moich spryskiwaczy hahaha .
Kurcze może jakiś bezpiecznik – instalka chyba oryginalna a nic się nie załącza.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 6b822.html
Forumowicz

Od: 22 lis 2006, 14:41
Auto: Mazda 323F 94' 204kkm 16V

Postprzez Maciek 251 » 26 mar 2007, 20:36

Możliwe, że uciekł Ci freon z układu, w sprężarce jest czujnik niskiego ciśnienia, który w przypadku braku gazu lub jego zbyt małego siśnienia nie pozwoli automatyce włączyć sprężarki, to jest naj bardiej prawdopodobna przyczyna, mówię to z własnego doświadczenia bo pracuje w firmie która zajmuje sie klimatyzacją...
Obrazek
Forumowicz

Od: 27 sie 2006, 18:54
Auto: M6 2,0 CiTD 136PS Exclusive'04

Postprzez Pioteq25 » 26 mar 2007, 20:47

Brakuje jeszcze opcji że jest klima a przycisku brak hahaha Trochę mnie poniosło, ale to czy klima jest, czy nie widać pod maską doskonale. Na zdjęciu wypaczyłem aluminiowy przewód od klimy za silnikiem, więc coś tam jest. Pozostaje jeszcze możliwość, że ktoś wymontował jakieś elementy klimy nie wiem po co, albo jak już napisał przedmówca jest po prostu nie nabita. Czynnik z czasem może sobie uciekać szczególnie, a jak szczególnie gdy auto było bite.
Forumowicz

Od: 8 lut 2006, 19:26
Auto: UFO 1.8

Postprzez gadula » 26 mar 2007, 22:29

Klima wygląda na całą, więc albo to usterka elektryczna, albo czynnik. Stawiam tak jak przedmówcy na czynnik.
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez Gość » 23 kwi 2007, 18:43

Dołączę się do tematu
jestem tu nowy, szukałem ale bez skutku
Mazda 323, poj 1600, 16V, 93r, itd.
Moja klima przestała działać po wizycie w serwisie
pojechałem wymienić sprzęgło i tak mnie urządzili
Zapewne wina jest serwisu ale oni umyli ręce cyt:''..oni tu nic nie ruszali..." <killer> nic dodać

Doszukuje się schematu elektrycznego podłączenia pompy, nie wiem czy do pompy powinien dochodzić jeden przewód.
Wyczuwam palcami (niema dojścia) dwa przewody wychodzące z pompy, ale jest jakaś skrętka i praktycznie jest jeden przewód, który jest wyżej podłączony z wiązką kabli (miernik wskazuje zwarcie do masy na obu końcach, pompa i przewód)
Poza tym wiatrak na chłodnicy załącza się po wciśnięciu przycisku AC, ale pompy nie słychać i nie czuć
Jadąc do serwisu wszystko działało. :]
Podejrzewam uszkodzony przygnieciony przewód lub nawet gdzieś nie podłączony, urwany, itd.
Dla czego? dlatego że nie podłączyli mi przepływomierza i wcale nie byli zdziwieni jak do nich z <klotnia> przyleciałem
Nie wiem jak to działa, chciałem podłączyć pod pompę 12V na krótko ale nie wiem czy tak można

Z góry dziękuje za jaką kolwiek podpowiedz <głaszcze>

Mam już dość serwisów z Wrocławia, jedno robisz drugie psują
Gość

Postprzez recordd » 28 kwi 2007, 18:45

Ja tez mam pytanie odnosnie klimatyzacji. U mnie, podobnie jak u autora postu, klimatyzacja nie dziala. Ale co wiecej metalowa rurka biegnąca do chlodnicy( z przodu, przed chlodnica) jest zagieta. Kupilem samochodu od posrednika i chcialbym naprawic klimatyzacje lub chociaz zorientowac sie w jakim celu moglo byc to zrobione no i jakie koszty? Czy ktos ma jakis pomysl?
Początkujący

Od: 28 sty 2007, 12:29
Auto: 323F BA 1.8 DOHC 1995r.

Postprzez migug » 9 maja 2007, 16:23

U mnie tez chyba nie chodzi. Tylko pod maska wyglada to u mnie inaczej wiec moze jej nie ma? Przycisk mam i sie swieci. Moze ktos rzucic okiem?

Obrazek

Obrazek
Początkujący

Od: 15 kwi 2007, 23:06
Auto: Mazda 323f BA Z5 '96

Postprzez Adaś » 9 maja 2007, 16:36

migug napisał(a):U mnie tez chyba nie chodzi

bo jej nie masz.. przycisk miały wszystkie
Forumowicz

Od: 8 paź 2004, 16:11
Auto: 323F BA Japan Muscle V6

Postprzez croow » 31 maja 2007, 18:36

A ja mam pytanie z troche innej beczki... Planuję kupić mazde BA z klimą i tu moje pytanie, jak ta klima działa??? czy działa na dobrym poziomie czy to pseudo klima.. kolega ma w nissanie almerze z 98r i kiepsko to dziala...
ByZyDURA.....
Forumowicz

Od: 5 lis 2006, 20:36
Auto: mazda 323F 1.8 16v '92czerwona

Postprzez karolkus » 3 cze 2007, 01:27

croow napisał(a):A ja mam pytanie z troche innej beczki... Planuję kupić mazde BA z klimą i tu moje pytanie, jak ta klima działa??? czy działa na dobrym poziomie czy to pseudo klima.. kolega ma w nissanie almerze z 98r i kiepsko to dziala...

Nie wiem jak jest w almerze.. U mnie w bg z 1992 roku klimatyzacja jest i dziala swietnie. Wlacza sie przycisk AC i nawiew przynajmniej na 1. potem tylko ustwienie suwakiem temperaturki i tak sie chlodzi:)) w ziemie tez dziala swietnie do pozbywania sie pary z przedniej szyby :) Aha chlodne powietrze zaczyna leciec po jakis 15-20 sekundach od uruchomienia silnika... zalaczenie sprezarki jest dosc mocno zauwazalne...
Co do innych co maja klime a im nie dziala proponuje sprawdzic zaworkiem na przewodzie np na chwile go przytrzymac w pozycji wcisniete powinno byc tam spore cisnienie jak po np 1 sekundzie juz slabnie to czynnika jest bardzo malo... oczywiscie lepeiej podlaczyc maszyne o odczytac na manometrach.

Pozdrawiam
Karol

PS szykuje mi sie serwis klimy ale narazie nie moge dostac nowego filtra osuszacza... a przydaloby sie go wymienic ... :)
jest MPV LW '00 BENZYNA oraz mazda 323f BJ 1,6 16v AUTOMAT 2002r.
Była: 3xMazda 323f 2,0 ditd 01 Mazda 323p 1,3 16v '97
2xmazda 323f bg 1,6 16v jedna zezłomowana
Mazda 323f 1,8 SOHC 16v klima sekwencyjny LPG elektryczne szybki i lusterka '92 – zezłomowana po 430tys km przebiegu i 5 latach :)
Mazda 323 1,3 8v BF 5d :) '89 – zezłomowana :(
Forumowicz

Od: 7 lip 2004, 20:54
Auto: M6 2.5T 2018
Wołek roboczy Premacy 2003 Automat :D
Nissan Leaf
Land Rover LR3 4.4 V8