Instalacja STAG300 vs BRC SEQUENT24 – opinie
Obie instalacje są polecane przez ludzi, ale która od strony technicznej lepiej będzie współpracować z silnikiem mazdy? Ważnym „za” jest dla mnie możliwość pełnej ingerencji w ustawienia sterownika lpg bez zbytnich kombinacji.
Następne rzecz, to wtryskiwacze- z tego co czytałem do BRC nie ma wyboru, bo stosują jakieś firmowe, tylko jak z ich trwałością? Jakie wtryskiwacze są dobre do STAGA?
W ciągu miesiąca muszę założyć gaz i chcę wybrać jak najlepiej. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze instalacji i montażu lpg?
Następne rzecz, to wtryskiwacze- z tego co czytałem do BRC nie ma wyboru, bo stosują jakieś firmowe, tylko jak z ich trwałością? Jakie wtryskiwacze są dobre do STAGA?
W ciągu miesiąca muszę założyć gaz i chcę wybrać jak najlepiej. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze instalacji i montażu lpg?
mam BRC24
brykalem troszeczke na STAG-u , ale nie swoim autem
jak bym mial wybierac drugi raz bral bym tanszego STAGA – glowny powod: jesli nie widac roznicy to po co przeplacac
jak brac tanszego staga to doplac 200zl i zaaplikuj go w najlepsym zakladzie w okolicy – bez szambiarstwa – najlepiej w takim ktory zaklada tylko sekwencje
brykalem troszeczke na STAG-u , ale nie swoim autem
jak bym mial wybierac drugi raz bral bym tanszego STAGA – glowny powod: jesli nie widac roznicy to po co przeplacac
jak brac tanszego staga to doplac 200zl i zaaplikuj go w najlepsym zakladzie w okolicy – bez szambiarstwa – najlepiej w takim ktory zaklada tylko sekwencje
pojemność silnika (cm^2)
------------------------------------------------- x 200 = IQ posiadacza pojazdu
średnica wydechu (mm) x głośność (dB)
mam Staga u siebie i poki co jestem bardzo zadowolony. Z tym ze przejechalem dopiero ok 500km
To było moje auto:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 20&start=0
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 20&start=0
- Od: 12 lis 2006, 20:40
- Auto: był Xedos6 V6:( jest Octavia
kadet napisał(a):mam Staga u siebie i poki co jestem bardzo zadowolony. Z tym ze przejechalem dopiero ok 500km
dodaj dwa zera do przebiegu to wtedy ta opinia bedzie cos warta...
pojemność silnika (cm^2)
Ja mam BRC, ale kolega który też miał BRC do nowego auta wsadził STAGa i jest zadowolony, więc skoro jest tak samo dobry a tańszy to wniosek jest prosty. Zresztą STAG ma dość dobrą opinię na tym forum, więc czemu nie...
Kiedyś Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Teraz Toyota Camry 2,4L 2002r
- Od: 14 kwi 2006, 13:20
- Auto: Mazda 626GE1.8 1994 gaz SEQ24
Toyota Camry 2002r. 2.4L
ktos sie orientuje czy do staga jest dedykowane oprogramowanie jak do BRC ?
chodzi glownie o to czy mozna sobie samemu pogrzebac za pomoca kabelka rs232 w instalacji... bo BRC ma klucz sprzetowy i nawet jak ma sie soft to kiszka
chodzi glownie o to czy mozna sobie samemu pogrzebac za pomoca kabelka rs232 w instalacji... bo BRC ma klucz sprzetowy i nawet jak ma sie soft to kiszka
pojemność silnika (cm^2)
hej!
sofcik do staga 200/300 jest na tej stronce:
http://www.ac.com.pl/autogaz/programy/
powinno działać bez problemu po popieciu przez rs'a
sofcik do staga 200/300 jest na tej stronce:
http://www.ac.com.pl/autogaz/programy/
powinno działać bez problemu po popieciu przez rs'a
- Od: 18 maja 2006, 06:41
- Auto: Mazda 323F BA 1.5
Pioteq25 napisał(a):STAG300 czy BRC SEQUENT24?
miałem podobny dylemat kilka tygodni temu – wybrałem KME DIEGO
Jak przekopywałem internet, pytałem znajomych, gazowników to każdy polecał co innego...
A prawda taka, że jak instalka jest założona PROFESJONALNIE nie przez druciarzy, to nie ma żadnej różnicy co byś nie założył...
bucz napisał(a):ktos sie orientuje czy do staga jest dedykowane oprogramowanie jak do BRC ?
Widać BRC sie zabezpieczyło przed "garażową" ingerencją
KME ma bardzo prosty sofcik po polsku i za jakiś czas pobawie sie w tworzenie nowych map spalania
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Powodzenia
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
no_fear napisał(a):Widać BRC sie zabezpieczyło przed "garażową" ingerencją i wątpie, żebyś bez dedykowanego klucza sprzętowego cokolwiek zdziałał.
polecam Allegro kupisz sobie kabelek i płytkę z softem bez klucza do BRC, wystarczy popytać.

- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
A i jeszcze jedno – sterownik do BRC (ten który jest na kokpicie) idealnie pasuje w miejsce zaślepki np wyłącznika do halogenów lub innego dowolnego przycisku, przynajmniej w 626GE
Toyota Camry 2002r. 2.4L
Dzięki za odpowiedzi
Znalazłem w opisie BRC, że do kalibracji potrzebny jest jeszcze czujnik ciśnienia MAP, a ten nie stanowi części zestawu i jest używany wyłącznie przez serwis
Taki trik zakładają czujnik do listwy wtrysków i po ustawieniu instalacji wyciągają, bo wszystko w normalnej eksploatacji działa bez niego.
Klucz sprzętowy można obejść kluczem programowym, który ściągnąłem razem z programem do BRC seauent24.
STAG pod tym względem wychodzi na plus, bo nie stwarzają takich udziwnień.
Znalazłem w opisie BRC, że do kalibracji potrzebny jest jeszcze czujnik ciśnienia MAP, a ten nie stanowi części zestawu i jest używany wyłącznie przez serwis
Klucz sprzętowy można obejść kluczem programowym, który ściągnąłem razem z programem do BRC seauent24.
STAG pod tym względem wychodzi na plus, bo nie stwarzają takich udziwnień.
Jam mam na listwie z wtryskami jakiś czujnik ciśnienia, nawet raz mi padł, ale nikt nic do niego nie podłączał, jak robili przegląd instalki albo jakieś zmiany ustawień.
Toyota Camry 2002r. 2.4L
Czujnik ciśnienia MAP
Czujnik ten jest identyczny z czujnikiem ciśnienia MAP systemu SEQUENT Standard (kod 09SQ10990001). Cechą charakterystyczną nowego rozwiązania jest jednorazowe wykorzystanie tego czujnika, wyłącznie w fazie programowania. Po zaprogramowaniu systemu czujnik należy usunąć i wykorzystać przy kolejnych montażach. Podczas normalnej pracy pojazdu wartość MAP zostaje oszacowana i uwidoczniona na ekranie programu SEQUENT 24.
Czujnik ten jest identyczny z czujnikiem ciśnienia MAP systemu SEQUENT Standard (kod 09SQ10990001). Cechą charakterystyczną nowego rozwiązania jest jednorazowe wykorzystanie tego czujnika, wyłącznie w fazie programowania. Po zaprogramowaniu systemu czujnik należy usunąć i wykorzystać przy kolejnych montażach. Podczas normalnej pracy pojazdu wartość MAP zostaje oszacowana i uwidoczniona na ekranie programu SEQUENT 24.
BRC od 9 meisiecy na pokladzie
juz druga przymusowa wizyta w serwisie...
tym razem padl czujnik cisnienia – znowu niepotrzebne nerwy, strata czasu i jazda na benzynie przez 5 dni
strasznie zawodny ten wloski zlom
juz druga przymusowa wizyta w serwisie...
tym razem padl czujnik cisnienia – znowu niepotrzebne nerwy, strata czasu i jazda na benzynie przez 5 dni
strasznie zawodny ten wloski zlom
pojemność silnika (cm^2)
Witam mam BRC Just w toyocie i ciągle coś nawala, same problemy jak kolega wyżej.
Drugi raz bym tego NIE założył nawet ich najnowszej SEQUENT24 czy jakoś tak.
Te instalacje nadają się do vw opel reno.
Drugi raz bym tego NIE założył nawet ich najnowszej SEQUENT24 czy jakoś tak.
Te instalacje nadają się do vw opel reno.
Szukam Mazdy 6,2003r,Kombi, :–)
http://corolla-e9.fm.interia.pl/
http://corolla-e9.fm.interia.pl/
- Od: 17 cze 2005, 13:30
- Auto: E-9 1,3 12V 75KM
Ja mam Staga jeszcze w wersji 200 zprobiłe mna nim przeszło 50 000km raz tylko padł czujnik ciśnienia na gwarancji.
Poza błedami montażysty nie miałem problemów z instalacją tym bar z samym sterownikiem.
Zaletą tego rozwiązania jest dostępność do swieżoaktualizowanego oprogramowania i łatwość regulacji.
Poza tym każdy może sę podłączyć do sterownika wystarczy kabel i komputer nie potrzeba żadnych kluczy czy map sensorów.
Poza błedami montażysty nie miałem problemów z instalacją tym bar z samym sterownikiem.
Zaletą tego rozwiązania jest dostępność do swieżoaktualizowanego oprogramowania i łatwość regulacji.
Poza tym każdy może sę podłączyć do sterownika wystarczy kabel i komputer nie potrzeba żadnych kluczy czy map sensorów.
hej
wlasnie podszedlem do gazowcow kolo mojej pracy (tasmowa na mokotowie – moze ktos poleca/nie poleca
) to mi zaproponowali instalke SGI jakiejs polskiej produkcji za 2600.. co to jest?
pewnie porownywalna jakosc do wloskich? czy jakas kupa?
wlasnie podszedlem do gazowcow kolo mojej pracy (tasmowa na mokotowie – moze ktos poleca/nie poleca
- Od: 3 lip 2008, 15:26
- Auto: Ford Probe 2.0 // Pralka IV