Diagnostyka ECU

Postprzez mbmaster » 26 lip 2006, 20:42

Czesc jak nic nie wyswietla to znaczy ze OK (teoretycznie)

15 Left Heated Oxygen Sensor (LHO2S) – voltage always below 0.55V
Lewa (przednia) sonda lambda – napięcie poniżej 0.55V

17 Left Heated Oxygen Sensor (LHO2S) – voltage does not change
Lewa (przednia) sonda lambda – napięcie nie zmienia się

Czyli lewa sonda ci poszla na amen ;) Zmien ja na alllegro sa po 70zl (bosh, ngk=ntk)

A tutaj wszystko jest przystepniej opisane i z fotkami.

http://www.ford-probe.net/index.php?opt ... &Itemid=42
Zoom zoom Zoom
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 sie 2004, 22:26
Posty: 1101
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda RX-8

Postprzez carlo80 » 28 lip 2006, 14:01

prosze jeszcze o podobna analize kodu blędu :
3 krotkie sygnały – mazda 323 1.3 16v '93r
Dodam ze przy podlaczonej diodzie do zlacza , madzia nie chce odpalic .
Natomiast bez zlacza wszystko ok i jezdze na LPG normalnie.
rada : zamiast dzielić , mnóż przez odwrotność
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2006, 22:32
Posty: 129
Skąd: wrocław
Auto: BMW 318Ti Compact '98r [140KM]

Postprzez carlo80 » 1 sie 2006, 13:22

druga watpliwosc, pewien mechanik powiedzial ze przy instalce LPG mimo ze wylaczylismy instalacje gazową i chodzi na PB, to wyniki nie diagnostyki już maja inna interpretację kodów ?
Ktoś może to przeanalizować ?
rada : zamiast dzielić , mnóż przez odwrotność
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2006, 22:32
Posty: 129
Skąd: wrocław
Auto: BMW 318Ti Compact '98r [140KM]

Postprzez mbmaster » 1 sie 2006, 13:39

Po koleii. Masz zle zaplon ustawiony dlatego gasnie. Do ustawienia zaplonu mostkuje sie piny GND i TEN wiec lepiej to sobie popraw. Jak ustawisz zaplon porzadnie to nie ma prawa zgasnac na zworce.

3 krotkie sygnaly

03 – Czujnik położenia wału / Czujnik temp. silnika*
Zoom zoom Zoom
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 sie 2004, 22:26
Posty: 1101
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda RX-8

Postprzez tomekrvf » 1 sie 2006, 14:50

mbmaster napisał(a):Jak ustawisz zaplon porzadnie to nie ma prawa zgasnac na zworce.

I wolne obroty na rozgrzanym silniku.
Full Time 4WD
VTR 1000F
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2003, 18:51
Posty: 1965 (0/1)
Skąd: Warszawa
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez carlo80 » 2 sie 2006, 08:31

czy to mozliwe ze jesli zaplon jest ok na LPG to na PB moze byc zly i to moze tez byc powodem szarpania strasznego i dlawienia przy jezdzie na PB ? Myslicie ze czujnik polozenia walu moze byc padniety , mimo ze na LPG jest git ?
dzieki za pomoc jeszcze raz!
rada : zamiast dzielić , mnóż przez odwrotność
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2006, 22:32
Posty: 129
Skąd: wrocław
Auto: BMW 318Ti Compact '98r [140KM]

Postprzez no_fear » 6 gru 2006, 18:52

Piogron napisał(a):Panowie a u mnie po wlozeniu diody i wlaczeniu zaplonu dioda swieci swiatlem ciaglym – dlaczego. Co zle robię. Wlozylem ją do gniazda FEN i B+ (dwa górne skrajne zaciski). :(


U mnie dokładnie to samo – dioda świeci światłem ciągłym... :]

Zrobiłem wszystko zgodnie z tą instrukcją:
1. Wyłączyć zapłon
2. styki GND i TEN połączyć kawałkiem przewodu (zmostkować)
3. pomiędzy zaciski FEN i B+ należy podłączyć tester diodowy
4. przekręcić stacyjkę do pozycji ON, nie uruchamiać silnika
5. po około 30 sekundach tester powinny zacząć mrugać, przekazując kody zapamiętanych błędów...

Co robie nie tak ??

>> TU << znazłem, ze trzeba TESTER podłączyć plusem do akumulatora ??
Obrazek
"Podłączamy się do pinu FEN w gnieździe DIAGNOSE i plusa akumulatora..."

Która wersja jest prawidłowa ??
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 1 lis 2006, 14:47
Posty: 413
Skąd: KrK
Auto: Galaxy MK2 2.3

Postprzez carlo80 » 7 gru 2006, 09:04

zmiencie biegunowosc diody
rada : zamiast dzielić , mnóż przez odwrotność
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2006, 22:32
Posty: 129
Skąd: wrocław
Auto: BMW 318Ti Compact '98r [140KM]

Postprzez alinoe » 6 sty 2007, 14:05

Znalazłem na sieci – może być przydatny
http://www.diagnostik.pl/testery_diagno ... mazda.html
F-ka – diabelskie nasienie!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 2 sie 2004, 19:22
Posty: 160
Skąd: Grójec / W-wa
Auto: 323F BJ 2.0DITD
626GECronos 2.5V6

Postprzez sds12 » 20 kwi 2007, 17:54

Witam
mój pierszy post na tym forum , więc proszę o wyrozumiałość...

Wie ktoś może gdzie znaleźć tą wtyczke diadnostyczną w 626 GV
(jak sie niedawno dowiedziałem w każdym razie kombi z 92r.)
silniczek Pb 2.0 skrzynka manualna

coś mi biedactwo strasznie się telepie na wolnych obrotach
a miejscowy magik już jej więcej w swoje łapy nie dostanie. <killer>


Z góry dzięki za odpowieź
Forumowicz
 
Od: 17 kwi 2007, 19:50
Posty: 145
Skąd: GND
Auto: 626 GV 2.0i 8V '92
X9 2.5 V6 '98 only benzin

Postprzez Globy » 22 kwi 2007, 00:23

Nie wiem, moze pomoze => http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=8018

Ewentualnie uderz do kolegi o xywie es.
Klubowicz
 
Od: 24 paź 2003, 21:02
Posty: 9888 (0/3)
Skąd: Warszawa
Auto: C140 M120

Postprzez sds12 » 23 kwi 2007, 20:30

Witam
Poczytałem sobie...
http://www.teamfc3s.org/info/articles/errorcodes/main.html
Polutowałem kilka kabelków z diodami...
i poszedłem do garażu a tam przykra niespodzianka

znalazłem wprawdzie zielone kosteczki ale brakuje mi kilku kabelków
u mnie to wygląda tak:Obrazek

NA dóżej zielonej tylko trzy kable:

1 gren/ black >>> ??

2 red/black>>> +12V po włączeniu zapłonu ABR ??

3 white/yelow >> ??

wogule to kable w tej okolicy są jakieś dodatkowo poznaczone brązowymi albo czarnymi " ukośnymi " :D paseczkami

jak się wpiołem według schematu z linku między 2 i resztę to po włączeniu zapłonu króciutki błysk a potem pali się ciągle...
wygląda że trzeba jakoś ten tryb serwisowy włączyć albo już nie wiem co..

Bawił się ktoś w diagnostykę w GV?
Forumowicz
 
Od: 17 kwi 2007, 19:50
Posty: 145
Skąd: GND
Auto: 626 GV 2.0i 8V '92
X9 2.5 V6 '98 only benzin

Postprzez Maverick » 22 lip 2007, 21:47

Mam do was prosbe moglby mi ktos przeslac kody bledow do mazdy MX-6 2.5V6 KL (92r.)
I moze cos podpowiedziec jak sprawdzac kody bledow, Bo w mazdzie sie troche cenia za taka usluge a u dobrego elektryka jak bylem to mi powiedzial ze odczyt bledow jakies 60zł i zejdzie mu jakies 30min na podlaczenie. Wiec troche mi sie to nie zgadza z tym co tutaj napisaliscie.
Chyba cos mnie oklalam albo przy MX-6 jest faktycznie troche zabawy.

Z gory wielkie dzieki.
Forumowicz
 
Od: 15 mar 2004, 00:01
Posty: 73
Skąd: Rzeszów
Auto: Była Madzia 626 GC 2.0
Madzia 626 GD coupe 2.0 DOHC
Madzia Mx-6 2.5 V6
Volvo C70 2.4 Turbo
A teraz szukam Xedosa 6 lub 9

Postprzez Siw-y » 22 lip 2007, 21:57

sds12 napisał(a):Bawił się ktoś w diagnostykę w GV?

bawil sie ;)

odczyt bledow masz przez diode podlaczona pod duza zielona kostke (piny 1 i 2, te obok siebie)
aby odczytac kody musisz kompa wprowadzic w tryb zerwisowy czyli pojedyncza zielona kostke podpiac do masy

zolta z tego co pamietam jest do diagnozy pompy paliwa ale nie jestem pewien
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 12:36
Posty: 9624 (2/55)
Skąd: Warszawa
Auto: Jest:
GE6 FS
P11.144 SR20DE

Było:
CA KF
GE6 KL
GV FE
EC K8

Postprzez promyczek001 » 22 lip 2007, 22:22

Maverick napisał(a):jakies 60zł i zejdzie mu jakies 30min na podlaczenie.


Dobre <lol> Podlaczenie trwa 1 minute

kody bledow do 2.5V6 znajdziesz tu

http://ford-probe.net/index.php?option= ... &Itemid=42

wiec do roboty bo to MEGA łatwe jest
Mercedes SLK kompressor
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 kwi 2006, 10:02
Posty: 349
Skąd: Warszaweczka
Auto: Mercedes SLK

Postprzez Bodek » 24 lip 2007, 09:04

A co jesli dioda wogóle nie świeci?? Jest jakaś inna mozliwość?? kontrolka też nie świeci?? jak można jeszcze zczytac błędy i czy wogóle można??
Forumowicz
 
Od: 11 wrz 2005, 00:09
Posty: 418
Skąd: Jasło/Katowice
Auto: 626 GE 2.0 CRONOS M/T 1994 LPG

Postprzez panstasio » 24 lip 2007, 09:21

Maver
dokładnie jak promyczek ci napisał
na probe maja bardzo fajnie to opisane i pokazane – działa bez problemu
coś ciekawego?? tylko co??
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 paź 2003, 09:07
Posty: 411
Skąd: Legionowo
Auto: myszowate 626-twsknie;MX6 ;)

Postprzez Maverick » 24 lip 2007, 09:26

Wiem, tez to znalazlem bo cos nasz link do kodow nie dziala.
I juz sobie to sprawdzilem i nie wiem jak on chcial to 30min robic :D
Faktycznie jest to banalne.
Wsumie wyszlo mi ze mam prawa sonde walnieta calkiem 24 blad.
Po resecie kompa narazie nie ma (znaczy po jakis 10min pracy silnika) dzis sprawdze jeszcze raz bo wczoraj troche jezdzilem jeszcze.
Forumowicz
 
Od: 15 mar 2004, 00:01
Posty: 73
Skąd: Rzeszów
Auto: Była Madzia 626 GC 2.0
Madzia 626 GD coupe 2.0 DOHC
Madzia Mx-6 2.5 V6
Volvo C70 2.4 Turbo
A teraz szukam Xedosa 6 lub 9

Postprzez Piotrek_wroc » 26 paź 2007, 18:26

Witam,
przepraszam ze odgrzewa stary temat.
moje autko to mazda 626 gd (coupe) silnik fe 2.0l 16v 140km + LPG,
mam problem z autem – dzis skorzystalem z testera na zlaczu diagnost i wyszly mi dziwne bledy:
8 17 i 36
8 – przeplywomierz... w okolicach srody jade po nowy
17 – cos od sondy lambdy – sprzezenie zwrotne...
ale najbardziej mnie zastanawia jeden ko: 36.
filmik z testem: http://obrotomierze.pl/tmp/MOV00002.3gp
prosze pomozcie – co to moze byc?

dodam ze ostatnio mialem problemy bo na jalowym wkrecal sie sam na ok 3-4tys.
przeczyscilem cala przepustnice, silnik krokowy, i juz obroty sa mniejsze, wczym wolno maleja. a czasem trzymaja sie 1.5tys obrotow.
przy wlaczeniu wentylatora na chlodnicy – obroty z 800 rosna do 1500.
nie wiem co to juz moze byc :/
ktos ma pomysl?

ale przede wszystkim...co oznacza kod 36? :|
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 sie 2006, 21:06
Posty: 91
Skąd: Wrocław
Auto: Mazda 626 GF 2.0l + lpg

Postprzez slawek323 » 29 paź 2007, 19:34

posiadam mazde 323F BG z LPG dzisiaj chciałem zrobic tesc ecu i cos mi nie idzie dioda pali sie cały czas ,a niby po 30sekundach ma pokazywac błędy podłączyłem ja gnd i B+ wszystko tak jak w instrukcji
co wy na to...???
Forumowicz
 
Od: 26 lip 2006, 18:04
Posty: 114
Skąd: prawie Bydgoszcz
Auto: mazda 626 20 16v xedos 6 20-v6

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Opinie i Poradniki