Pierwszy pomysł jest bardzo dobry (o czym już pisałem wcześńiej). Sęk w tym, że przy profilu też musiałby być konfigurator, aby wszystkie identyczne fabrycznie auta miały taki sam opis.
Drugi pomysł (zdjęcie PAINT) jest logiczny i dobry, ale wcale nie łatwy do zrealizowania. Takie rozwiązanie trzeba byłoby oprzeć o JavaScript a ta technologia ma problemy z tablicami 3-wymiarowymi. Można byłoby jednak dać link/button do skryptu, który wykonałby się przy wykorzystaniu PHP. Mój szablon łatwo zmodyfikować, bo silnik jest i działa. Największym kłopotem jest właśnie określenie, który model jakie ma dane. Myślę, że same określenie
626 GE FS daje mało informacji. Zwłaszcza, że użytkownik przecież i tak wybrałby z listy
FS 2.0i 16V. Trzeba też spojrzeć na to w ten sposób, że nie każdy czytający temat/chcący przeczytać temat będzie wiedział, o jaki silnik chodzi. Wtedy i tak autor będzie musiał w temacie napisać dokładnie, co ma za silnik (jeśli usterka tego wymaga – a często tak jest). Jeśli już decydujemy się na opcję "trzech kroków", to nie powinniśmy eliminować wybranych danych, lecz wszystkie je wyeksponować. Tak przynajmniej ja sądzę.
Zakres daty też nie jest optymalny, bo co prawda pomoże autorowi wybrać model (jeśli go nie zna) po dacie, ale nam zbytnio nie pomoże. Są rewizje, w których były lift'ingi i nie znając daty nie wiemy, do której się w danej chwili powinniśmy odnieść. Dla przykładu 323F BA na Z5. Do 1997 roku sami wiecie... Po 1997 jakoś problemów nie ma (za często). Takich przykładów zapewne znalazłoby się wiele.
Dlatego też jeśli ktoś wybierze rewizję (BG 1989-1994), to i tak powinien określić datę produkcji pojazdu. Informacje na temta LPG też jest przydatna...
Osobiście jestem zwolennikiem większej, niż mniejszej ilości danych. Na co dzień zawodowo przetwarzam dość duże ilości cyfrowych danych i uważam, że im więcej ich mamy, tym dokładnie możemy wykonać swoją robotę oraz precyzyjniej postawić warunki, posortować w/g konkretnego czynnika, itd.
Zdaję sobie sprawę, że zbyt wiele danych jest uciążliwością, ale myślę, że zadane pytania w formularzu są dość proste.
1. Model – każdy zna swój model a przynajmniej powinien.
2. Rewizja – do tego pola można dodać obcinany zakres dat i będzie łatwiej autorowi wybrać tę właściwą.
3. Silnik – Każdy zna pojemność swojego silnika. Jeśli nie zna, to wystarczy zerknąć w papiery pojazdu i wszystko jasne. Wątpię jednak, aby ktoś nie wiejdział, za jaką pojemność płaci OC.
4. Ile zaworów – Z tym może być niekiedy problem. U mnie na deklu nie ma napisane, ile "waflów" głowica posiada, więc tę pozycję moglibyśmy sobie darować lub zaznaczyć, jako pole nieobowiązkowe/opcjonalne.
5. Gaźnik/wtrysk – te pole możemy pominąć, bo silników na gaźniku jest tak mało, że jeśli ktoś taki posiada, to i tak sam o tym w temacie świadomie napisze.
6. DOHC/SOHC chętnie zostawiłbym, lecz mam świadomość tego, że z tym jest tak, jak z zaworami, więc... zostawić jako pole opcjonalne – nie konieczne do określenia modelu.
7. Rok produkcji – tę pozycję zostawiłbym w związku z tym, o czym napisałem wyżej.
8. Paliwo/instalacja LPG – też zostawiłbym, to każdy wie, na czym jeździ a nam takie informacje szczególnie mogą pomóc.
Podsumowując powyższą wyliczankę, możemy zrezygnować z pola
wtrysk/gaźnik, zaś pola
ilość zaworów oraz
SOHC/DOHC możemy uczynić opcjonalnymi.
W takiej konfiguracji istnieje możliwość wpisania absurdalnych danych, np.
Mazda 626 GE 2.5 8v SOHC 1987r. Diesel, ale każdy zakładający temat przecież szuka pomocy a nie wrażeń!
Możemy jeszcze zrobić to tak, aby dane o modelu bardziej zintegrować. Np. zamiast pojemności silnika, moglibyśmy ustawić podobnie, jak to napisał
Globy (z lekkimi zmianami), czyli:
1.
Mazda 323
2.
BG (1989-1994r.)3.
1.3i 8v SOHC PB
1.3i 16v SOHC PB
1.6 8v SOHC PB
1.6i 8v SOHC PB
1.6 16v SOHC PB
1.6i 16v SOHC PB
1.7 8v SOHC Diesel
1.8i 16v SOHC PB
1.8i 16v DOHC PB
1.8i 16v DOHC GT-X Turbo PB
1.8i 16v DOHC GT-R Turbo PB
4.
LPG I-gen.
LPG II-gen.
LPG DGI
LPG SGI
LPG JTG
5.
1989r.
1990r.
1991r.
1992r.
1993r.
1994r.
Akapity odwzorowują relacje.
Efekty byłby np. taki:
Mazda 323 BG 1.6i 8v SOHC PB+LPG II-gen. 1990r.. Czyli konfiguracja w pięciu a nie ośmiu krokach. Później autor kopiuje tekst i wkleja na
Opcjonalny opis tematu. Ten sam konfigurator mógłby być dostępny w profilu użytkowniak do ustalania modelu pojazdu (Każdy użytkownik otrzymałby e-mail'a z FORUM informującego o wprowadzeniu niezbędnych modyfikacji zgodnych z "kreatorem/konfiguratorem modelu pojazdu"). Zawartość tego pola automatycznie przenoszona byłaby do pola
Opcjonalny opis tematu z możliwością jego zmiany na dowolny wpisany z palca lub po kliknięciu w link "kreator/konfigurator modelu pojazdu" i wybraniu tego, co się chce...
Z punktem 5. jest dodatkowa robota, ale da się zrobić...
Taka wersja jest kompromisem między koncepcją moją a
Globy'ego.
Można zrezygnować z niektórych modeli, których nikt już nie używa. Np. stare Mazdy 121 DA, 323 BD, 323 BV, 323 BW, 626 GB, 626 BC, 929 HB, 929 HC, wszystkie E, ograniczyć Forda Probe jedynie do silnika 2.5i (nie wiem, czy starszy 2.2 jest mazdy – nie interesowałem się tym, ale jeśli jest, to i jego można dodać), czy tribute. To zmniejszy ilość roboty przy ustalaniu szczegółów.
Co do podpięcia, to jestem za najprostrzą formą, ze względu na to, iż im mniejsza ingerencja w FORUM, tym bezpieczniej i na przyszłośc łatiwej. Jeśli pojawi się nowa wersja FORUM, późniejsze przeróbki będą prostrze i nie będą wymagały przypomnienia sobie ewentualnych zagadnień, z którymi były problemy przy bardziej zaawansowanemu przerabianiu FORUM.
Każdy, kto się wypowiadał ma trochę racji. Od każdego więc trzeba wziąć po trochu i skleić optymalną wersję dogodną dla większości.
Komentarze mile widziane...
Pozdrawiam
..::GofNet::..