Witam.. mam drobny problemik ze swoja Mazda 323f BG 1,6 16V 88km.
Problemik polega na tym ze jesli chce jechac szybciej i zmienie bieg przy bardzo wysokich obrotach na kolejny.. po zmianie z ktorego wciaz bede mial wysokie obroty (ponad 3000-3500rpm) to potrafi nie dokonca sie wysprzeglic i przez chwile czuc jak zaciaga.. obroty sa za duze w stosunku do predkosci.. i tak pare sekund sie to wyrownuje...
To samo tyczy sie np ostrzejszego palenia kapcia:)) Ostatnio to zamiast kapcia popalilo mi sie prawie sprzeglo... strasznie pozniej smierdzialo w kabinie (nie oponami) a podczas jazdy sprzeglo tak zaciagalo, ze az zwatpilem czy dojade do domu 2 kilometry dalej...
Zeby tego bylo malo to stalo sie cos dziwnego.. zostawilem auto przed domem, zjadlem obiadek wrocilem i co sie stalo? Jedyna oznaka po domniemanej usterce to tylko smrodek w kabinie a auto jezdzi jak zawsze.. sprzeglo nie zaciaga podczas spokojnej jazdy. Jedynie w dalszym ciagu jak przy wysokich obrotach sie zmieni bieg to potrafi sie nie wysprzeglic do konca..
Czego to moze byc wina? Ile mogla by kosztowac naprawa tego problemu i ew. jak to zrobic?? Czy bedzie trzeba wyciagac sprzeglo?
Nie wysprzegla przy wyzszych obrotach???
Strona 1 z 1
Sprawdź na dobry początek prawidłowe położenie pedału sprzęgła. Być może nie ma on prawidłowego luzu i przez to sprzęgło Ci się ślizga.
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27641" target="_blank" class="postlink">moje byłe autko</a>
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Od: 14 lis 2004, 19:40
- Auto: Żuczek i Jaszczurka...
Miałem ostanio podobny problem z wysprzęglaniem i obrotami.
I co się okazało.
Na lince gazu jest taka gumowa osłonka, która "wkręciła" się w spust gazu.
Zwróć uwagę może to tylko taka drobna "pierdoła".
A jeżeli to nie to – niewykluczona jest wymiana sprzęgła
I co się okazało.
Na lince gazu jest taka gumowa osłonka, która "wkręciła" się w spust gazu.
Zwróć uwagę może to tylko taka drobna "pierdoła".
A jeżeli to nie to – niewykluczona jest wymiana sprzęgła
- Od: 19 mar 2007, 20:53
- Auto: 323F BA 1.5 DOHC 16V '98
Strona 1 z 1