Witam.
wczoraj zakładałem radio, po założeniu okazało się że nie działają mi przednie postojówki oraz podświetlenie deski rozdzielczej. tylne postojówki działają. wiecie co może być tego przyczyną?? proszę o jakąś podpowiedź
Nie działają postojówki
Strona 1 z 1
potraktowałeś przewód od podświetlenia jako mase (ten przewód również jest wyprowadzony w okolicy) radia i przy pierwszym włączeniu świateł zrobiło się zwarcie z masą faktyczną i poszły bezpieczniki... Jestem praktycznie przekonany o tym, że tak zrobiłeś (też to miałem
). 
Ostatnio edytowano 1 kwi 2007, 12:06 przez ravi, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 2 lut 2007, 07:48
- Auto: Mazda 323F 1.6 16V BG 1994
nie mam kostki. niestety kupiłem auto bez radia kable były poucinane. troche tragedia. motałem się z podłączeniem ale w końcu sie udało i wygląda na to że dobrze. może podczas prób coś sie spartoliło.
Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 18:46 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
napisalem Ci na pw – jeden przewód bankowo podłączyłeś do radia który tam absolutnie nie powinien iść – tym przewodem jest przewód taki na którym po włączeniu świateł pojawia się +12V, a po ich wyłączeniu 0V. Tzn. niektóre radia potrzebują tego sygnału, ale Ty go najprawdopodobniej potraktowałeś jako masę lub zasilanie radia... Teraz masz sytuacje ze radio dziala, a bezpiecznik od postojówek 'wywala' i tak bedzie sie dzialo dopoki nie podlaczysz prawidlowo...
no ale jeśli ten kabel nie jest do niczego podłączony to po co on jest w ogóle?
teraz mam podłączone radio do zasilania przez kabelki niebiesko-czerwony i czerwono czarny. dobrze? dziś już nie sprawdze tego niestety
teraz mam podłączone radio do zasilania przez kabelki niebiesko-czerwony i czerwono czarny. dobrze? dziś już nie sprawdze tego niestety
Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 18:42 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
przypuszczalnie ten kabel który potraktowałeś jako masę jest winowajcą, bo u mnie nie było żadnej masy wyprowadzonej kabelkiem (wcześniej też omyłkowo kabel podswietlenia tam podłączyłem) i musiałem ją wziąć ostatecznie z karoserii (na tej śrubie co przykręca się radio z tyłu)
dzis wymieniłem bezpieczniki. po włączeniu świateł od razu wywaliło jeden z nich "tear...." coś takiego. są tam trzy kabelki: dwa niebiesko jakieś i jeden czerwono czarny. ja podłączyłem do niebiesko czerwonego (+) i do czerwono czarnego (–) jeaden został niebiesko jakiś tam, nie pamiętam. może zamienić ten czerwono czarny z tym niebieskim, który został? 

Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 18:41 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
Dziwie sie ze tak sobie eksperymentujesz i podpinasz bez woltomierza lub choćby opisu kabelków. Ja kolorów nie pamiętam i radia nie będe wyciągał. Podałem Ci już w tym poście co jest problemem i jak go rozwiązać ale napisze jeszcze raz.
Odłącz kabelek który podpiąłeś do "–" radia kompletnie, włóż bezpiecznik i zobacz czy wywala bezpiecznik po włączeniu światełi. Jeżeli nie to podepnij "–" od radia jakimś kabelkiem do karoserii lub po prostu przykręć tył radia (każde radio z tyłu ma śrube którą się przykręca do karoserii). Być może któryś z kabelków u Ciebie jest masą ale bez woltomierza go niezidentyfikujesz więc zrób jak mówię a będzie dobrze. W mojej maździe też nie było masy na żadnym z kabelków. Jeżeli mój opis nie pomoże to radze zgłosić się do kogoś co się na tym zna, bo bardziej łopatologicznie opisać tego nie potrafię.
Odłącz kabelek który podpiąłeś do "–" radia kompletnie, włóż bezpiecznik i zobacz czy wywala bezpiecznik po włączeniu światełi. Jeżeli nie to podepnij "–" od radia jakimś kabelkiem do karoserii lub po prostu przykręć tył radia (każde radio z tyłu ma śrube którą się przykręca do karoserii). Być może któryś z kabelków u Ciebie jest masą ale bez woltomierza go niezidentyfikujesz więc zrób jak mówię a będzie dobrze. W mojej maździe też nie było masy na żadnym z kabelków. Jeżeli mój opis nie pomoże to radze zgłosić się do kogoś co się na tym zna, bo bardziej łopatologicznie opisać tego nie potrafię.
ravi dzięki za naprowadzenie mnie i rzeczywiście było jak pisałeś. teraz już wszystko działa pięknie. aha i jeszcze musze powiedzieć że mam woltomierz i sprawdzałem nim napięcia, więc twoja krytyka była nie ma miejscu
dzięki
można usunąć/zamknąć temat
można usunąć/zamknąć temat
Strona 1 z 1