Zmieniarka 6 CD + MP3 [Mazda 6, '03 r.]
Czy ktoś się zetknął z taką opcją:
http://www.shopland.de/shops/artikeldet ... g=2&id=378
part number: GR1A-79-EGX
Czy zmieniarka z wersji facelift rzeczywiście nie pasuje do starszych szóstek?

http://www.shopland.de/shops/artikeldet ... g=2&id=378
part number: GR1A-79-EGX
Czy zmieniarka z wersji facelift rzeczywiście nie pasuje do starszych szóstek?
2003 Lapis Blue 6i ATX, 18" felgi RX-8, DZDesign lusterka,  DZDesign progi,  przeciwmgielne, PIAA Xtreme White, NRG hood dampers
Moja Mazda
		Moja Mazda
Na Amerykańskiej stronie Mazdy można dokupić CD/MP3 za 350$, oraz wiele innych ciekawych rzeczy które zapewne nie są dostępne w Europie .
http://accessories.mazdausa.com/
Wertując Amerykańskie fora o Maździe 6 natrafiłem na kogoś, kto zajmuje się produkcją płytek które sie podpina do gniazda w tylnej części odtwarzacza BOSE, na tej płytce jest gniazdo pod które możemy podłączyć dowolny odtwarzacz typu CD/MP3/DVD.
http://www.sylfex.com/products/AuxMod/
Może ktoś z Amarykańskich użytkowników przeglądających nasze Forum spotkał się z tego typu urządzeniem?
Co o tym sądzicie?

http://accessories.mazdausa.com/
Wertując Amerykańskie fora o Maździe 6 natrafiłem na kogoś, kto zajmuje się produkcją płytek które sie podpina do gniazda w tylnej części odtwarzacza BOSE, na tej płytce jest gniazdo pod które możemy podłączyć dowolny odtwarzacz typu CD/MP3/DVD.
http://www.sylfex.com/products/AuxMod/
Może ktoś z Amarykańskich użytkowników przeglądających nasze Forum spotkał się z tego typu urządzeniem?
Co o tym sądzicie?

- Od: 5 gru 2003, 15:25
- Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
 CX-7 Sport EU powered by DISI-tune
 Poprzednie auto:
 Mazda6 GG L3 '02
Mam możliwość dość tanio nabyć części BOSE (Tweetery, SubWoofer, wzmacniacz) pytania moje są takie.
Czy da się zamontować to do MAZDY 6 bez bose?
Sub do koła – prosta sprawa – ewentualnie inny wzmacniacz.
Tweetery – też proste bo pod głośniki w drzwiach można podpiąć
Pytanie czy wzmacniacz będzie współpracował ze standardowym audio?
Czy w wersji bose jest jakaś inna jednostka centralna?
No i gdzie jest miejsce na wzmacniacz?

Czy da się zamontować to do MAZDY 6 bez bose?
Sub do koła – prosta sprawa – ewentualnie inny wzmacniacz.
Tweetery – też proste bo pod głośniki w drzwiach można podpiąć
Pytanie czy wzmacniacz będzie współpracował ze standardowym audio?
Czy w wersji bose jest jakaś inna jednostka centralna?
No i gdzie jest miejsce na wzmacniacz?
- 

Feeko
Wydaje mi się, ze BOSE prócz głośników to także wiązki i wytłumienie. Zależy za ile...

Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH | 2 x CX-5
		Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH | 2 x CX-5
Wychodzi na to, że wiązki są :–). Brakuje Kawałka lub dwóch, ale to też pewnie będę mógł dokupić.
Wytłumienie chwilowo można pominąć – chodzi mi o sam fakt działania BOSE.
Nie wiem tylko czy w przypadku bose jednostka centralna pozostaje ta sama?
Może już ktoś robił upgrade do BOSE i wie z czym jest problem, a może nie ma problemów...

Wytłumienie chwilowo można pominąć – chodzi mi o sam fakt działania BOSE.
Nie wiem tylko czy w przypadku bose jednostka centralna pozostaje ta sama?
Może już ktoś robił upgrade do BOSE i wie z czym jest problem, a może nie ma problemów...
- 

Feeko
Feeko napisał(a):Nie wiem tylko czy w przypadku bose jednostka centralna pozostaje ta sama?
jest zdecydowanie inna. (tylko CD/ MD/ kasetowiec jest taki sam). Jeżeli jesteś expertem elektronikiem, możesz bawić sie w dopasowanie jednostki non-bose do wzmacniacza bose. Z jednostki bose wychodzi więcej kabli sygnałowych – chociażby do subwoofera.
Stopień skomplikowania podłączenia bose, jest wg mnie taki sam jak zrobienie custom audio.
2003 Lapis Blue 6i ATX, 18" felgi RX-8, DZDesign lusterka,  DZDesign progi,  przeciwmgielne, PIAA Xtreme White, NRG hood dampers
Moja Mazda
		Moja Mazda
Chyba jednak nie masz racji.
Dorwałem schematy elektryczne mazdy i ilość wyjść ze wzmacniacza ma niewiele wspólnego z ilością wyjść z jednostki centralnej.
Niestety ja też pewności nie mam, ale jeżeli jest coś inaczej to tylko poziom sygnału na wyjściu z jednostki centralnej.

Dorwałem schematy elektryczne mazdy i ilość wyjść ze wzmacniacza ma niewiele wspólnego z ilością wyjść z jednostki centralnej.
Niestety ja też pewności nie mam, ale jeżeli jest coś inaczej to tylko poziom sygnału na wyjściu z jednostki centralnej.
- 

Feeko
Olałem BOSE...
Hertze w drzwi + subwoofer i jest lepiej niż BOSE.
Sub od BOSE to też kupa, daje niskie tony, ale mały głośniczek wiele nie zdziała.
A jak by się komuś jeszcze chciało wzmacniacz wstawić to już była by rewelacja.

Hertze w drzwi + subwoofer i jest lepiej niż BOSE.
Sub od BOSE to też kupa, daje niskie tony, ale mały głośniczek wiele nie zdziała.
A jak by się komuś jeszcze chciało wzmacniacz wstawić to już była by rewelacja.
- 

Feeko
Sub faktycznie nie narobi zamieszania w aucie (podwójna podłoga i mała średnica) ale w połączeniu z resztą głośników ładnie to wszystko się komponuje. Do codziennego słuchania wystarczy sopkojnie. No i BOSE chyba wytłumiło drzwi bo jak się odkręci na max głośniść to nie ma żadnych drgań i nic nie trzeszczy nie wspominając, że głośniki nawet nie zacharczą przy tym  Jak ktoś jest fanem mocnego uderzenie to lepiej zrobić cobie custom CA.
  Jak ktoś jest fanem mocnego uderzenie to lepiej zrobić cobie custom CA.

- Od: 7 mar 2007, 16:44
jareki007 napisał(a):Jak ktoś jest fanem mocnego uderzenie to lepiej zrobić cobie custom CA
nie trzeba byc fanem mocnego uderzenia, wystarczy chciać posłuchać dobrego brzmienia, a tego fabryczny zestaw Bose jest tylko namiastką

- Od: 11 lip 2006, 10:40
- Auto: Skoda Octavia SportCombi
Oczywiście
BOSE ma 2 ohm a standard 4 ohm
Aby zamontować bose należy:
wymienić głośniki w drzwiach, dodać tweetery, dodać subwoofer, dodać wzmacniacz.
Potrzebna jest jeszcze pewna wiązka kabli, która pozwala na podłączenie wzmacniacza BOSE.
Gra nie warta świeczki:
Za pieniądze, które trzeba wydać na głośniki subwoofer i wzmacniacz zrobisz CA o wiele lepsze.
Za same tweetery handlarze chcą ponad 300 zł (sam się skusiłem na początku i kupiłem) mam je, ale BOSE nie robię.
Wymieniam głośniki w drzwiach na większe (Hertz albo JBL) i dokładam suba (małego, aktywnego) – efekt będzie nie gorszy niż z BOSE (a pewnie lepszy) i jedyne co muszę zrobić to zasilanie do suba do kufra. Być może i to okazać się banalne bo jest fabrycznei w instalacji kable do suba z BOSE.

BOSE ma 2 ohm a standard 4 ohm
Aby zamontować bose należy:
wymienić głośniki w drzwiach, dodać tweetery, dodać subwoofer, dodać wzmacniacz.
Potrzebna jest jeszcze pewna wiązka kabli, która pozwala na podłączenie wzmacniacza BOSE.
Gra nie warta świeczki:
Za pieniądze, które trzeba wydać na głośniki subwoofer i wzmacniacz zrobisz CA o wiele lepsze.
Za same tweetery handlarze chcą ponad 300 zł (sam się skusiłem na początku i kupiłem) mam je, ale BOSE nie robię.
Wymieniam głośniki w drzwiach na większe (Hertz albo JBL) i dokładam suba (małego, aktywnego) – efekt będzie nie gorszy niż z BOSE (a pewnie lepszy) i jedyne co muszę zrobić to zasilanie do suba do kufra. Być może i to okazać się banalne bo jest fabrycznei w instalacji kable do suba z BOSE.
- 

Feeko
Zgadzam sie z Feeko. Mam firmowe bose, gra ok, ale na kolana nie rzuca. Myślę ze całkowity koszt bose to dobrej klasy CA. Przyznaję ze bose gra o pare klas wyzej niz standardowe audio w Mazdzie ale za tą kasę można naprawdę poszaleć.

- Od: 11 mar 2007, 20:07
- Auto: mazda 6 2.5 MZR GH
Matt2501 napisał(a):A jakiego rzędu jest to wydatek i komu zleca się taką robotę?
widziałem firmowe bose na allegro w granicach 1000-2000 sam sprzet do tego głośniki wyjdzie w granichach 3k. Myśle ze to sie nie opłaci. Jak bedziesz chciał w serwisie to w ogóle abstrakcja. Myśle ze w kazdym garazu car audio cos takiego zrobią. Kwestia czego oczekujesz od sprzetu. Ladne brzmienie, firmowy sprzet za duze kase – bose. Czy taniej ale nie oryginalny.
pozdr

Dość sporo nawieźli rozbitków z których można kopić zestaw tanio, wystarczy trochę podzwonić i (mnie udało sie kopić za 400zł). Muszę jeszcze wymienić radio bo mam bez CD, właśnie zastanawiam się jakie kopić na 1 czy zmieniarkę 6 płytową. Ma ktoś może informacje czy któreś z wyżej wymienionych obsługuje MP3

- Od: 22 kwi 2007, 20:56
- Auto: Mazda 6 2.0 (136 KM) CiTD
Kerad napisał(a):Dość sporo nawieźli rozbitków z których można kopić zestaw tanio, wystarczy trochę podzwonić i (mnie udało sie kopić za 400zł). Muszę jeszcze wymienić radio bo mam bez CD, właśnie zastanawiam się jakie kopić na 1 czy zmieniarkę 6 płytową. Ma ktoś może informacje czy któreś z wyżej wymienionych obsługuje MP3
Z tego co wiem to nie. Mozna przerabic zeby było dodatkowe wejscie audio (zamiast md np) ale troche zachodu jest. Chyba ze kupisz takie małe cos wpinane z tylu w radio U na s ciezko dostepne. A tak na marginesie, jak ktos znajdzie cos takiego w Polsce bardzo prosze o namiar.