Pozdro
Ciezko wchodzacy wsteczny bieg R
Jaksa napisał(a):Heh...a jaki to problem ? Jezdzi się do przodu a R zapinasz raz na jakis czas....Czemu mazda nie poprawila tego w nowszych wersjach skoro juz w starszych notorycznie sprawialo to problem
Wiesz jak krecisz czesto po miescie ... i czesto parkujesz na styk przed slupkiem jakims na ciasnym parkingu lub prubujesz sie gdzies wciskac tylem na parkingu to :
1) nie zawsze mozesz podjechac do przodu na jedynce nawet pare cm.
2) Jest to jednak uciazliwe poniewaz czasem nawet po wrzuceniu jedynki wsteczny nie wchodzi
3) Gdy w miescie sie spieszysz to naprawde czasem bywa bardzo wqrzajace.
Ale skoro nic nie da sie z tym zrobic – bede musial sie zaczac przyzwyczajac .
Dzieki za rady !

- Od: 27 lip 2004, 22:06
- Auto: Mazda MX-3
A może masz za duży luz na pedale sprzęgła? Wiesz,bieg wsteczny wchodzi kiepsko to fakt ale aż tak? Ta Twoja MX3 to V6 czy 1,6?Ale skoro nic nie da sie z tym zrobic – bede musial sie zaczac przyzwyczajac
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):A może masz za duży luz na pedale sprzęgła? Wiesz,bieg wsteczny wchodzi kiepsko to fakt ale aż tak? Ta Twoja MX3 to V6 czy 1,6?Ale skoro nic nie da sie z tym zrobic – bede musial sie zaczac przyzwyczajac
Niestety .. albo przy moich obecnych finansach "stety" to silnik 1,6.
Jak sprawdzic luz na pedale sprzegla ?
Moze rzeczywiscie tak jest tlumaczyloby to czasem malo precyzyjne zachowywanie sie silnika przy delikatnym zdjeciu nogi z pedalu sprzegla wlasnie ... (chodzi mi o delikatne szarpniecie w ostatniej chwili przed zdjeciem nogi ze sprzegla)
Jak to naprawic ?
Zrobic sobię wycieczkę do Wawki hehe , Ciężko mi się wypowiedzieć na ten temat ale jeszcze pomyślę ,a może problem sam się rozwiąże......Jak to naprawic ?
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Zrobic sobię wycieczkę do Wawki hehe , Ciężko mi się wypowiedzieć na ten temat ale jeszcze pomyślę ,a może problem sam się rozwiąże......Jak to naprawic ?
Eeee i tak nie pojade z tym do wawki wiec nie boj sie o konkurencje ...
ja uwazam ze ktos kto przed Toba uzywal tego MX'a mogl wciskac R na sile i wlasnie przez to masz takie problemy... a co do parkowania w miescie jak pisalem czasem nie trzeba ruszac do przodu wystarczy samo wrzucenie na 1 i pozniej R 
- Od: 20 maja 2004, 19:22
- Auto: Mazda 323 BG 1.3 16V 95'
Pepey napisał(a):ja uwazam ze ktos kto przed Toba uzywal tego MX'a mogl wciskac R na sile i wlasnie przez to masz takie problemy... a co do parkowania w miescie jak pisalem czasem nie trzeba ruszac do przodu wystarczy samo wrzucenie na 1 i pozniej R
Dzis wlasnie w miescie poproubowalem sobie Wasze patenty i niestety stwierdzam, ze u mnie zadko to pomaga
gutek napisał(a):ciezko wchodzacy R to standard w japonczykach(przynajmniej w tych z ktorymi mialem do czynienia) przewaznie pomaga puszczenie i ponowne wcisniecie sprzegla, nie konieczne jest wbijanie na 1, pozdro
To u mnie pomaga tak samo zadko jak ... wkladanie jedynki...
yyy zagioles mnie bo szczerze Ci powiem ze nie wiem jak to jest w MX... podejrzewam ze troche pogrzebac trzeba, ale calej skrzyni jako tako sie nei rozbiera
a jak mowi moj zaufany mechanior sprawdzanie oleju w skrzyni biegow to podstawa (mowi tak od kiedy sprowadzil sliczne autko z francji i po 200 km mu sie skrzynia rozsypala-brak oleju spowodowany wyciekiem-rozbieral poloske i wylecialo)
wracaja do tematu... jak to jest z innymi biegami? czy wchodza plynnie bez zadnego haczenia podczas przekladania biegow? nic nie chrzesci?
wracaja do tematu... jak to jest z innymi biegami? czy wchodza plynnie bez zadnego haczenia podczas przekladania biegow? nic nie chrzesci?
- Od: 20 maja 2004, 19:22
- Auto: Mazda 323 BG 1.3 16V 95'
Pepey napisał(a):yyy zagioles mnie bo szczerze Ci powiem ze nie wiem jak to jest w MX... podejrzewam ze troche pogrzebac trzeba, ale calej skrzyni jako tako sie nei rozbieraa jak mowi moj zaufany mechanior sprawdzanie oleju w skrzyni biegow to podstawa (mowi tak od kiedy sprowadzil sliczne autko z francji i po 200 km mu sie skrzynia rozsypala-brak oleju spowodowany wyciekiem-rozbieral poloske i wylecialo)
Biegi wchodza idealnie ...
Teraz jak wjezdzialem do garazu, potestowalem jeszcze troche skrzynke ...
Cofnalem i do przodu co 30 cm i proba wrzucenia R.
Efekt:
Srednio na 5 prob 2 nie udane. Sprawdzilem i rzeczywiscie nawet jak wsteczny nie wchodzi, da sie za kazdym razem wrzucic go bez zgrzytow pod warunkiem ze sie powajchuje skrzynia po roznych biegach (do tego wysprzeglajac ja za kazdym razem) . Jest to napewno nieco denerwujace ale w koncu po kilku probach udaje sie bez zgrzytu wrzucic ta .... R-akiete... No tak byc chyba nie powinno. Popatrze jeszcze co ze sprzeglem ... Ale tak jak mowie reszta biegow ... poezja wszystko wrecz samo wskakuje jak po maselku na swoje miejsce. Wiec ? Sam nie wiem jakie wnioski wyciagnac ....
Sprawdz czy lewarek nie ma wyrobień .... może "szukasz tego biegu?Srednio na 5 prob 2 nie udane
Na R ? Od dawna masz taki problem ? Czy może już kupiles z tym auto?moze synchronizator siakis tam sie zwalil?