Pompa paliwa(smok) czy jak to sie nazywa to co jest w baku i podaje paliwo

Postprzez Xus » 22 mar 2007, 04:39

sprawa wyglada tak ze chce kupic nowa(uzywana) pompe paliwa i szukam na allegro to nie ma dokladnie do mx-3 ale jest pare do innych modeli. czy jestescie w stanie mi powiedziec czy bedzie jakas inna pasowala. nie mam gdzie tego sprwadzic. dlatego kieruje pytanie do was moze mi pomozecie. rozmawialem z mechanikiem i mowil ze moze pompa wlasnie zassala syf i gdzies sie przytyka

samochod dziewnie chodzi po tym jak zabraklo mi paliwa wymienilem filtr paliwa byla poprawa dolewalem preparaty do czyszczenia wytryskiwaczy.

a moze macie inne pomysly co moze powodowac ze auta sie dlawi??
na 1/4 mili scigaja sie szybkie samochody.....na zakretach szybcy kierowcy...
moje zabawki
Honda <---kilikac i glosowac
Mazda <---kilikac i glosowac

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 sty 2006, 10:43
Auto: MX-3 1,6 16v DOHC

Postprzez Artiks » 22 mar 2007, 09:50

Xus napisał(a):rozmawialem z mechanikiem i mowil ze moze pompa wlasnie zassala syf i gdzies sie przytyka
Zanim kupisz pompę i najprawdopodobniej wpakujesz się w niepotrzebne koszty, powiedz temu swojemu magikowi, żeby przeczyścił ci układ paliwowy. U mnie czyszczenie przewodów,zbiornika paliwa, smoka rozwiązało problem. Dolałem jeszcze po tym wszystkim czarnego STP do czyszczenia wtryskiwaczy. A jak u ciebie wygląda sprawa z nadciśnieniem w baku, nie masz niezależnie od poziomu paliwa po odkręceniu korka długiego syku wypychanego powietrza?? Niech ci sprawdzi odpowietrzenie baku(przewody do filtra węglowego, Mazdy mają system EVAP).
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez Piciu » 22 mar 2007, 22:56

ArtX czyli takiego syku nie powinno byc po odkreceniu korka ?? i co to jest EVAP ??
[b]Swapy soft turbo...nie typowe przerobki samochodow... pisz...! specjalizacja OPEL MAZDA 323
http://hurtownicy.npx.pl/forum/index.php
Forumowicz

Od: 21 lut 2007, 18:00
Auto: Mazda 323 BF B6T '88r.
Skoda Rapid 1.2 TFSI '16r.
126p '98r

Postprzez Artiks » 22 mar 2007, 23:38

Piciu napisał(a):i co to jest EVAP

Opary paliwa gromadzone są w specjalnym pojemniku z węglem aktywnym (pochłaniaczu). Elektroniczny system sterowania, w czasie pracy silnika opróżnia pojemnik z par paliwa, jednocześnie otwierając zawór doprowadzający do niego świeże powietrze. Dzięki temu filtr jest regenerowany i nie wymaga konserwacji i obsługi przez cały czas eksploatacji. Opary paliwa z pochłaniacza kierowane są do kolektora dolotowego, a następnie są spalane w silniku. Od kiedy przeczyścilem uklad paliwowy i odpowietrzenie nie mam już tego "syku", mialem spore nadciśnienie w baku, a różnica ciśnień zbiornik/pompa powodowala przerwy w dostarczaniu paliwa, co objawialo się szarpaniem auta podczas przyspieszania, efektem tzw "dziury" itp
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez Piciu » 22 mar 2007, 23:41

A dzieki teraz wiem Pozdrawiam !! ;)
[b]Swapy soft turbo...nie typowe przerobki samochodow... pisz...! specjalizacja OPEL MAZDA 323
http://hurtownicy.npx.pl/forum/index.php
Forumowicz

Od: 21 lut 2007, 18:00
Auto: Mazda 323 BF B6T '88r.
Skoda Rapid 1.2 TFSI '16r.
126p '98r

Postprzez Xus » 23 mar 2007, 03:36

sprawa wyglada tak ze jestem w UK i mechanik tylko mi powiedzial tyle co mogl nie bedac przy i nie ogladajac auta. pompa moze byc zapchana jako jedna z rzeczy ktora mogla ulec zapchaniu jak zabraklo mi bedy a czy koszta duze hmm na allegro mozna kupic za 100zl. i dlatego mojej pytanie czy bedzie pasowala od innej mazdy np 323 ktorejs?
tzw.(syku) w baku nie mam przy odkrecaniu korka czy na jak jest przy rezerwie czy jak jest pelny. STP bylo wlewane 2 razy.Koles leci do PL i mogl mi przywiesc taka pompa dlatego pytam wole wydac 100zl na uzywke i sprawdzic czy cos sie zmieni(mam nadzieje ze tak) bo za miesiac wracam fura do PL i nie chcial bym zeby stanala gdzies na autostradzie.

http://moto.allegro.pl/item175184167_mazda_323_f_1_6_16_v_pompa_paliwa_stan_bdb_.html

http://moto.allegro.pl/item176770727_mazda_323f_pompa_paliwa_1_6_16v.html
na 1/4 mili scigaja sie szybkie samochody.....na zakretach szybcy kierowcy...
moje zabawki
Honda <---kilikac i glosowac
Mazda <---kilikac i glosowac

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 sty 2006, 10:43
Auto: MX-3 1,6 16v DOHC

Postprzez LUP » 23 mar 2007, 08:42

Witam!

ArtX napisał:
Od kiedy przeczyścilem uklad paliwowy i odpowietrzenie nie mam już tego "syku"

Nie żebym się spierał,nieee – ale pewności, że to prawidłowy objaw to nie mam ;–)

LUP
323/BG/hb/1.3i/16V/91r oraz 323C/BA/1.5i/16V/94r /Samochody są jak ludzie – niezależnie od marki, dobre i złe a problem polega na tym żeby się w porę zorientować kto jaki jest...
Forumowicz

Od: 31 paź 2004, 11:50
Auto: 323

Postprzez Gość » 18 paź 2007, 21:13

Czy w Mazdie 6 2002 rok przy smoku jest wbudowana pompa paliwa, ktora podaje do filtra?? Podobno siadla mi pompa paliwowa, ale chcialem najpierw wymienic smoka, bo podobno servisanci powiedzieli ze pompa dostaje za mala dawke paliwa, dlatego nieodpala. Moze cos innego jest, jak ktos cos wie, moze podpowie ?
Gość

Postprzez staś » 21 paź 2007, 08:42

Xus sprubuj wyćiągnąć pompe potrzebny tylko śrubokręt wymij ją wylej z niej paliwo jak masz czym to przedmuchaj ja po jezdzie na oparach zaląłem do pełna i co się stało niedało się jchac max 40km\h zrobiłem tak jak napisałemi i wzystko wruciło do normy
Forumowicz

Od: 18 lip 2007, 16:07
Auto: 323f 2.0 DITD BJ