Podskakiwanie przy wolnej jeździe
Strona 1 z 1
Odnoszę wrażenie że moje auto podskakuje przy prędkościach 40-60 km/h. Podskakiwanie jest reguralne i ustaje po zmianie prędkości. Dzieje się to na niektórych tylko odcinkach dróg które wydają się być gładkie. Macie pomysł na przyczynę takiego zachowania? 
- Od: 20 lut 2007, 23:15
- Auto: MAZDA MX-3 1.8 '92
może to poprostu wina opon...
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
kolega KyRy dobrze prawi
Podnieś auto na lewarku i sprawdź czy nie masz uszkodzonych opon.
W maździe 323 miałem właśnie taki przypadek, niestety zauważyłem to na tyle późno że tylne amorki musiały iść do wymiany
Zorientowałem się jadąc w korku i obserwując przez boczne lusterko tył auta, który co jakś czas podskakiwał – winowajca właśnie walnięta opona 
Podnieś auto na lewarku i sprawdź czy nie masz uszkodzonych opon.
W maździe 323 miałem właśnie taki przypadek, niestety zauważyłem to na tyle późno że tylne amorki musiały iść do wymiany

c-w napisał(a):Obejrzałem opony i nic na nich nie widać. Jeśli walnięty byłby oplot to jak to sprawdzić? Nawet nie wiem które koło tak wariuje. Znacie jakiś test?
Zmień koło na zapasowe . Jedno potem drugie ,aż znajdziesz winowajcę .
- Od: 5 maja 2006, 17:00
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2002
c-w napisał(a):Obejrzałem opony i nic na nich nie widać. Jeśli walnięty byłby oplot to jak to sprawdzić?
w moim przypadku oplot był pęknięty na środku bieżnika na ok 1/3 obwodu całej opony
ustaliłem to podnosząc auta na lewarku, kręcąc kołem i macając ręką po obwodzie koła
Podnieś samochód delikatnie do góry tak, aby dało się obracać koła, ale żeby delikatnie ocierały o podłoże. W razie krzywej felgi lub pękniętego kortu będzie nierównomiernie ocierać.
Strona 1 z 1