Woda zaciekająca do bagażnika...
1, 2
Witam,
Problem jak w temacie. Mam Madzię 323F BG i przy rzęsistym deszczu zacieka mi woda do bagażnika. Najgorsze jest to, że podczas jazdy woda się przemieszcza i zacieka pod tylne siedzenie (dostaje się do zagłebienia, w którym osadzone jest siedzenie). Wie ktoś co to może być?? Uszczelka pod tylna klapą jest ok.
Pozdrawiam
Problem jak w temacie. Mam Madzię 323F BG i przy rzęsistym deszczu zacieka mi woda do bagażnika. Najgorsze jest to, że podczas jazdy woda się przemieszcza i zacieka pod tylne siedzenie (dostaje się do zagłebienia, w którym osadzone jest siedzenie). Wie ktoś co to może być?? Uszczelka pod tylna klapą jest ok.
Pozdrawiam
===Radziu===
- Od: 19 lis 2003, 09:40
- Auto: 626 GF 1,9i
Nie wiem jak to jest w 323F – a odprowadzenie wody (np. z szyberdachu) ktore z tego co pamietam wyrzuca ja gdzies przy tylnym nadkolu nie przepuszcza do bagaznika?? To tylko teoria – nie wiem ktoredy w praktyce jest to odprowadzenie pociagniete...
Pozdrowienia
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
Huano
---------------------
MX-3 1.8 V6 wersja USA '92. Była: 626 GD coupe 2.0i DOHC 16V FE3 '90 – niestety blacharka nie wytrzymała próby czasu...
- Od: 27 maja 2004, 10:00
- Auto: MX-3 1.8 V6 wersja USA '92
U mnie w Elantrze wlewalo sie wlasnie przez te otwory (dokladnie do jeden z nich), rowniez kiedy samochod stal na parkingu – deszcz zacinal pomiedzy blotnik i zderzak.
the right man in the wrong place...
Tco_tm a moze mi sprecyzowac lokalizacje tych klapek? Cos mi kiedys koles wspominal, ze to moze jakos wlasnie pod blotnikiem zaciekac, ale nic nie mowil, o jakichs klapkach. Pewnie o tym sam nie wiedzial. Jak to mozna sprawdzic? W kanale najlepiej czy moge jakos tak sie schylic i wizualnie to sprawdzic??
===Radziu===
- Od: 19 lis 2003, 09:40
- Auto: 626 GF 1,9i
Tco_tm a moze mi sprecyzowac lokalizacje tych klapek? Cos mi kiedys koles wspominal, ze to moze jakos wlasnie pod blotnikiem zaciekac, ale nic nie mowil, o jakichs klapkach. Pewnie o tym sam nie wiedzial. Jak to mozna sprawdzic? W kanale najlepiej czy moge jakos tak sie schylic i wizualnie to sprawdzic??
Jak zdejmiesz zderzak tylny to są zaraz za tylnym kołem z boku auta
Po pierwsze w ogole ciezko mi powiedziec, czy one w 323F BG sa na 100%. Jesli sa, to powinny byc w jakis sposob widoczne po zdemontowaniu tapicerki bagaznika lub od spodu, przez szczeline pomiedzy dolna czescia zderzaka i blotnika (mozesz sprobowac wsadzic od spodu reke i wymacac. W wiekszosci samochodow sa one montowane pod plastikiem zderzaka, na bocznej scianie samochodu (na blotniku), za tylnym kolem. Kratka przecietnie ma wymiary okolo 15-20cm dlugosci na 6-10cm wysokosci.
jeśli chodzi o odpowietrzniki sa na 100%. U mnie dostało sie tam jakieś błoto,liście i były lekko odchylone, stąd podczas jazdy wciekała woda po lewej stronie w bagażniku. Drugi wyciek przez łaczenie blach tylnego pasa z podwoziem (po dzwonie), trzeci jak już koledzy napisali uszczelka (nie dokręcona) tylna wycieraczka, z tym że przy tej opcji woda zbierała się w tylnej klapie i po podniesieniu (otwarciu bagażnika) wciekała do środka jakby od wewnątrz spod uszczelki szyby. Też się natrudziłem zeby znależć skąd to leci. Pozostaje zdjęcie wszystkich plastików w bagażniku, wejście do srodka i lanie wodą. A te klapki to widać z bagażnika po zdjęciu plastików i ręką można sprawdzić ich stan
Pzdr,
Sokołek
Pzdr,
Sokołek
Mazda 323 BG 1.3i 16V '93r.
- Od: 11 mar 2004, 02:02
- Auto: Mazda 323 BG 1.3i 16V '93r.
Kruk11 napisał(a):Zastanawiam się nad zalepieniem tych odpowietrzników taśmą klejącą. Jakie mogą być konsekwencje??
brak odpowiedniego przewietrzenia
wilgoć w aucie
no i zamykanie drzwi jak w maluchu
te klapki wyrównują ciśnienie w środku
u mnie zaciekało tylnymi lampami
były lekko pogiete okulary pasa tylnego i zaciekało uszczelkami lamp do środka
wyprostowałem to rękami bez uszkodzenia lakieru tak aby uszczelka dobrze przylegała, umyłem uszczelki(taka pianka gumowa) bo w miejscach zacieków zaszły szlamem i problem znikł
- Od: 18 lis 2003, 15:56
- Auto: 626GD89 GT 4WS
Jesli obudowa kratki przylega do nadwozia (samochod nie byl np. naprawiany przez kowala), a gumki sa na miejscu, to raczej problem jest w czym innym.
1, 2