Korek wlewu paliwa – podciśnienie w baku
Strona 1 z 1
Nie wiecie jak to jest z korkiem wlewu paliwa... ostatnio zgubiłem go. Wcześniej jak był to odkręcając go słyszałem syczenie, teraz mam uniwersalny (który nie jest szczelny w 100%) i jak go wyjmuje to syczenia nie ma.
Czy takie podciśnienie w baku to normalna sprawa?
Może ktoś wie gdzie mogę kupić oryginalny korek?
Czy takie podciśnienie w baku to normalna sprawa?
Może ktoś wie gdzie mogę kupić oryginalny korek?
- Od: 16 sie 2006, 21:12
sysop9012 napisał(a):...odkręcając go słyszałem syczenie...
mam to samo i szczerze to nie mam pojęcia czy to dobrze czy nie
dodam, że we wczesniejszym aucie miałem to samo...
sysop9012 napisał(a):Może ktoś wie gdzie mogę kupić oryginalny korek?
ehhh nikt na ALLEGRO nie ma?

- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
no_fear napisał(a):sysop9012 napisał:
...odkręcając go słyszałem syczenie...
mam to samo i szczerze to nie mam pojęcia czy to dobrze czy nie oczko
dodam, że we wczesniejszym aucie miałem to samo...
Chyba ani dobrze ani zle ale moj tata w Fordzie Mondeo 1.8TD tez ma takie syczenie przy odkrecaniku wlewu paliwa.
- Od: 21 sty 2007, 10:33
- Auto: Mazda 323F BA Z5 1996r.
ja sie tego wystraszyłem hehehe jak pierwszy raz odkręcałem korek..ale znając mnei na pewno go zgubię...w poprzednim aucie miałem 3 korki paliwa ale to tak drogą OT eheh
- Od: 4 mar 2007, 12:30
- Auto: mazda 323f 94' BA 1.5 16V
hehehehehehehhehe to jest myśl:P
- Od: 4 mar 2007, 12:30
- Auto: mazda 323f 94' BA 1.5 16V
o syczeniu już było – to niedobrze jak go nie ma, ale w tamtym wątku chodziło o inną przyczynę niż zgubiony korek. Zapraszam do poszukania – ten temat poleci do kosza niedługo
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
LuK napisał(a):przeciez zeby nie zgubic korka jest specjalne miejsce gdzie go sie wciska w czasie tankowania, gwint wchodzi w specjalny uchwyt w wewnetrznej stronie wlewu

Otóż tworzące podciśnienie w baku nie jest normalną rzeczą, jest to wręcz bardzo niepokojąca sprawa, w baku jak każdemu wiadomo jest odpowietrznik, który jest po to żeby w zbiorniku panowało ciśnienie otoczenia, pompka wtedy bez problemu może pobierać paliwo, a tworzące się podciśnienie w zbiorniku utrudnia pompce zasysanie paliwa, polecam "przedmuchanie" odpowietrznika, znajduje się on po odkręceniu korka tuż po prawej stronie oraz wymianę filterków paliwa na nowe. Silnik na tym nie ucierpi 
- Od: 18 lut 2013, 23:40
- Auto: Mazda 626 2.0 16V 1998
No ale chociaż mądrze napisał:) syczenia być nie powinno. Korek po prostu jest zapchany brudem czy czymś i nie ma przejścia powietrza i stąd syczenie.
poluzuj trochę korek i nie będzie:) Mam dwa korki, jeden od nowa w aucie, a drugi ori od innego i jest dobry a ten od mojego syczy bo zapchany pewnie.
Strona 1 z 1