Problem przy elektryce. Odcina prąd po 5 minutach!

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez architection » 14 mar 2007, 12:52

mam problem. przede wszystkim chcialem sie spytac jak to jest z alarmami oryginalnymi z mazdy. chcialem zamontowac ale mi sie nie udało. i teraz gdy sie go uruchomi to jest ok przez 5 lub 10 minut a potem gaśnie i odcina prąd (nie ma iskry). żeby bylo smieszniej to po paru godzinach spróbowałem ponownie i sie uruchomił bez zarzutu... ale historia ta sama (5 minut i lipton). spotkał sie ktos moze z podobną sytuacją? czego to może być wina jeśli wsyzstko było ok wczesniej :/ czy tego typu alarmy mogą blokować przepływ prądu na pare godzin w ten sposób? pozdrawiam i wielkie dzieki za pomoc
Początkujący

Od: 14 mar 2007, 00:59
Auto: Mazda 323 BG 1.3 16V 90' LPG

Postprzez Orin » 14 mar 2007, 14:14

W BG nie spotkałem nigdy ori alarmu... Centralny to się zgadza, ale alarmu nigdy nie widziałem. Jesteś pewien że to oryginalny alarm? Z opisu:
architection napisał(a):gdy sie go uruchomi to jest ok przez 5 lub 10 minut a potem gaśnie i odcina prąd (nie ma iskry)

wygląda na jakiś alarm sensorowy, który trzeba dotknąć od momentu odpalenia, by alarm się rozbroił. Jednak skoro wcześniej nie miałeś takiego problemu, to najpierw polecam podpiąć diodę pod złącze diagnostyczne, a następnie po diagnozie obejrzeć aparat zapłonowy ( w szczególności 3 przewody we wtyczce przy nim). Jeśli przewody są całe i zmierzone miernikiem nie mają przerwy, to możliwe że ECU wystuka padnięty czujnik Halla znajdujący się w aparacie.
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27641" target="_blank" class="postlink">moje byłe autko</a>
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 14 lis 2004, 19:40
Auto: Żuczek i Jaszczurka...

Postprzez architection » 14 mar 2007, 15:29

z alarmem to mi sie wydawało ze jest oryginalny bo w srodku były zostawione czujniki (te takie małe wystające łebki na rogach przedniej szyby) teraz to raczej bardziej jest prawdopodobne że syrena i pilot są od jakiejs sierry... heh never mind.... w kazdym razie coś odcina zapłon. wypierdziele to całe dziadostwo i zamontuje jakiś przełącznik na któryś z kabli w niewidocznym miejscu a jak nie pomoże wyjecie "alarmu" to zrobie jak mówisz bo dopoki sie tego nie ruszało to działał jak zegarek. w kazdym razie wielkie dzieki za pomoc! :–) btw Orin masz rozacką fure :D igielka
Początkujący

Postprzez Orin » 14 mar 2007, 19:15

Uzupełnij profil, dzięki temu reszta będzie wiedziała jaka Magdalena doszła do klubu :)
Dzięki za uznanie :) Co do zapłonu to jest jeszcze jedna możliwość że jest założone odcięcie na cewkę WN po stronie niskiego napięcia (12 V), w wyniku czego także nie będzie iskry. Jednak w tym przypadku nie jestem pewien czy komp nie zakomunikuje błędu i automatycznie nie przejdzie w tryb autonomiczny (i będzie mieć wtedy w d... odczyty ze wszyskich czujników, np sondy Lambda :) )
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27641" target="_blank" class="postlink">moje byłe autko</a>
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez architection » 15 mar 2007, 15:46

mechanik powiedział ze sie skopał moduł... nie robi mnie przypadkiem w jajo? jest to mozliwe ze to sie skopało tak o pstryk i juz? i ze takie objawy to daje? jeszcze sprawdze to odciecie na cewke.

p.s. to tam jest komputer? z 90 roku to chyba na kasety albo szpule ;–) kto by pomyslał taka niepozorna madzia...

dzieki!
Początkujący

Postprzez Orin » 15 mar 2007, 15:52

architection napisał(a):mechanik powiedział ze sie skopał moduł... nie robi mnie przypadkiem w jajo?

Podmień moduł (np na szrocie) to będziesz wiedział :)
Pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez architection » 15 mar 2007, 17:11

jesli mowisz o szrot.net.pl to tam nie ma tej czesci. chodzi mi o to czy taki uruchamianie na pare minut moze byc tego efektem. co wiecej padło mi radio... tez nie mam pojecia z czego to wynika. jest to jakos połączone? radio nie działa nawet jak uda sie go uruchomic i na postoju z akumulatora tez nie dziala. zauwazylem tez ze mi sie swieci kontrolka swiateł mijania caly czas nawet jak sa wylaczone... dziwnie sie porobiło z tą madzią...
Początkujący

Postprzez architection » 15 mar 2007, 17:36

dodam jeszcze ze radio calkiem przestało działać wlasnie w momencie kiedy pierwszy raz zgasł i nie chcial sie uruchomic...

pozdrawiam
Początkujący

Postprzez architection » 17 mar 2007, 01:31

no i udało się. wymienilem moduł i juz nie gasnie, radio działa jak trzeba.... madzia jak z fabryki niach niach :–) dzieki za pomoc orin!!! pozdrawiam!

TEMAT ZAMKNIETY...
Początkujący