Nowy dział "Kupić czy nie kupić?"
może by założyć nowy dział, wyłącznie dla porad związanych z nabyciem samochodu? codziennie ktoś o coś pyta, na ogół o to samo i trochę szkoda spuszczać go do kosza, a jednocześnie nie za bardzo wiadomo gdzie to upakować. bo generalnie w tym zakresie to jest burdel na forum. trochę info w warsztacie, trochę w poradach, coś tam w opiniach, kilka spraw w to i owo.
sam jesteś bez sensu... przynajmniej warto by założyć spójny temat który by łączył, ewentualnie odsyłał do odpowiednich wątków. W domu może poszukam kilku takich wątków i przyjrzę się im bliżej bo takie teoretyzowanie bez jakiegoś sensownego podkładu tez nie jest dobre 
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Jestesmy z ravo na etapie przygotowania umiejscowienia tego dzialu.
Zadecydowalismy, ze z dniem jutrzejszym zostana polaczone dzialy Porady i Opinie w jeden dzial Eksploatacja, ktory bedzie traktowal zarowno o uzytkowaniu samochodu, jak i sadach na temat warsztatow oraz czesci. Jednoczesnie z tych dzialow i Ogolnego zostanie wydzielony nowy dzial Warsztatu o nazwie "Kupic czy nie kupic?", gdzie Forumowicze beda mogli zadawac wreszcie swobodnie i do woli pytania na temat konkretnych egzemplarzy.
Do nowego dzialu zostana wybrani nowi moderatorzy, tymczasem ja rano wyrecze moderatorow w przerzuceniu tematow z ww. dzialow do nowej sekcji. Dzien dobry!
Do nowego dzialu zostana wybrani nowi moderatorzy, tymczasem ja rano wyrecze moderatorow w przerzuceniu tematow z ww. dzialow do nowej sekcji. Dzien dobry!
a ja tak trochę z innej beczki....
Im więcej przyglądam się pomysłowi z podforami (na innych forach) tym bardziej mi się to przestaje podobać.
Straszny zamęt się robi – ktoś kto zna dane forum może się w tym połapie ale nikt nowy tego za Chiny nie skapuje. I śmieciarnia tylko rozkwitnie (super przykład to np. forum Toyoty)
Im więcej przyglądam się pomysłowi z podforami (na innych forach) tym bardziej mi się to przestaje podobać.
Straszny zamęt się robi – ktoś kto zna dane forum może się w tym połapie ale nikt nowy tego za Chiny nie skapuje. I śmieciarnia tylko rozkwitnie (super przykład to np. forum Toyoty)
Grzyby napisał(a):a ja tak trochę z innej beczki....
oczywiście, że przesadna drobiazgowość szkodzi.
niemniej jednak uważam, że przy ilości postów dotyczących zakupu auta, warto było wydzielić je do jednego działu. warto zauważyć, że nie byłoby problemu, gdyby przyjęto jedną zasadę, gdzie takie wątki pakować.
ale – ja to wyrzucałem bezwzględnie z ogólnego.
z kolei moderatorzy opinii i porad przerzucali tego typu postami. ostatnio nawet tomek bimbak wpakował taki post do "kupię". teraz powinno być lepiej i jaśniej.
jednocześnie wyeksponowałbym dział na stronie głównej forum.
b2 napisał(a):niemniej jednak uważam, że przy ilości postów dotyczących zakupu auta, warto było wydzielić je do jednego działu. warto zauważyć, że nie byłoby problemu, gdyby przyjęto jedną zasadę, gdzie takie wątki pakować
ależ ja się z tym zgadzam (zapomniałęm tylko to napisać)
Po prostu od pewnego czasu słyszę że będziemy (kiedyś tam) mieć subfora.
Ale oglądając inne fora wyposażone w cuś takiego przestaje mi się to podobać.
Najnormalniej w świecie nie widzę np. działu 3/323/MX3 z podziałem na podfora np. generacji
b2 napisał(a):ostatnio nawet tomek bimbak wpakował taki post do "kupię"
zrobiłem tak gdyż kolega szukał już konkretnego auta, poinstruowałem odnośnie opinii o modelu i jak widać temat od razu nie umarł
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=33143
Ilość tego typu tematów ewidentnie wskazuje że jest zapotrzebowanie na nowy dział, a co do obaw grzybka co do pod for (jessu jak to się odmienia?) to moim zdaniem jeśli przy ich tworzeniu moderatorzy usiądą razem i zastanowią się jak to zrobić dobrze to będziemy wszyscy zadowoleni
Pozdrawiam, Tomek
Grzyby napisał(a):Najnormalniej w świecie nie widzę np. działu 3/323/MX3 z podziałem na podfora np. generacji
Ja widzę tylko boję się że będzie to zbyt szczegółowe i przez to mało przejrzyste Ale to tak trochę OT
Pozdrawiam, Tomek
Bimbak napisał(a):będzie to zbyt szczegółowe i przez to mało przejrzyste
właśnie dlatego nie widzę tego w praktyce
Grzyby napisał(a):Najnormalniej w świecie nie widzę np. działu 3/323/MX3 z podziałem na podfora np. generacji
podfora byly by np po to ze wchodzisz do 323 a tam masz do wyboru techniczny, co kupic w tym stylu napewno nie podzial na kazda generacje
Porek napisał(a):Co do działu 'Kupić...' mnie się pomysł podoba.
Właśnie z okazji jego powstania przeglądam 6/626/MX-6 w poszukiwaniu tematów do przeniesienia i tu moje pytanie, czy tematy nt podzespołów np:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ight=warto
i im podobne też kwalifikują siędo 'Kupić..." czy tylko zapytania związane z autami np:
wg mnie tylko auta. w dziale powinny znaleźć się jęki stęki na temat "jakie wady, na co zwracać uwagę", itp. itd. a częsci zamienne/inne fanty oceniałbym w poradach/eksplotacji, cokolwiek tam powstanie teraz.