Podswietlenie stacyjki oraz zamka – jaki czujnik odpowiada za wlaczanie i wylaczanie

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez poolek » 6 mar 2007, 14:27

Witam,
Wznawiam swoja aktywnosc na forum po 2-letniej przerwie spowodowanej wyjazdem z kraju ;)
Moja zagadka to czujnik, ktory steruje wlaczaniem podswietlenia stacyjki ? Swieci mi sie ono ciagle i nie chce zgasnac. ( Jak auto stoi weekend w garazu – a w tym czasie pan sie bawi to – auto zawiesza focha i owa zaroweczka rozladowuje mi troche akumulator , jestem pewien ze na zlosc ) <jelen>
Druga sprawa to podswietlenie zamka kierowcy. W anglii wlamywali mi sie do auta i rozbebeszyli cala klamke. Jest tam w srodku taki stycznik jak zauwazylem, ktory reaguje na podniesienie klamki – czy to on zapala owa zaroweczke ? Posiada ktos jakis pogladowy schemat jak to powinno byc podlaczone ? (porwali mi kable wlamywacze – laicy)
Dzieki za jakakolwiek pomoc – nawet pomoc w zlokalizowaniu czujnika podswietlenia stacyjki.
Forumowicz

Od: 27 lip 2004, 22:06
Auto: Mazda MX-3

Postprzez Lukano » 6 mar 2007, 20:49

Światełko w klamce zapala się po jej podniesieniu. W stacyjce wtedy chyba też po podniesieniu klamki. Postaram się to jutro sprawdzić. Jak wsiadam do samochodu stacyjka jest podświetlona. Ale może włącza ją czujnik otwarcia drzwi. Jak będę dokładnie wiedział napiszę.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Jacol » 6 mar 2007, 22:12

żaróweczka podswietlenia klamki i stacyjki zapalają się równoczesnie, wiec sa podpiete pod czujnik w klamce
Mmm... Przy 3 tysiączkach brzmi jak 50Cent, wygląda jak Pussy Cat Dolls, a jeździ jak The Game na osiemnastu calach... with evil gas from the bottom of hell... buahahaha... n2o
Best ET 1/4: 14.8s (Czaplinek '12) Best RT: 0,123s (Czaplinek '12)

Moja Madzia ;)
Forumowicz

Od: 3 paź 2006, 14:05
Auto: MX-3 '91 KL-ZEn
Nissan Murano 3,5 V6

Postprzez poolek » 7 mar 2007, 03:18

Hmm no dobrze, wiemy juz co zapala oba swiatelka. Z tym, ze problem jest pogrzebany gdzie indziej. Owe swiatelka nie gasna po wylaczeniu silnika, a powinny po jakims czasie. Musze zaznaczyc jednak, ze po uruchomieniu silnika stacyjka gasnie natychmiast ... jest wiec jeszcze jakis ukladzik, ktory wymusza zgaszenie zaroweczek. Wiec po uruchomieniu silnika gasnie, a na zgaszonym nie. Hmm moze po zgaszeniu silnika czeka az podniesie sie klamke ? Ale po co ? Przeciez zeby zamknac drzwi po wyjsciu z auta nie trzeba podnosic klamki , czyli glupie. Jak wiec jest ? <jelen>
Forumowicz

Postprzez tadziol » 7 mar 2007, 21:07

Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez poolek » 8 mar 2007, 00:53

tadziol Dzieki za linka – widzialem temat, z tym ze jak opisalem u mnie podswietlenie gasnie po odpaleniu silnika wiec moze przyczyna lezy gdzie indziej ? Pomyslalem sobie, ze – jak napisali koledzy – skoro reaguje tez na podniesienie klamki a ja mam ja uszkodzona to moze tam jest problem ?
Dzieki za pomoc.
Forumowicz