Lampy soczewkowe – zamiana na inny model
1, 2
Witam mam pytanie odnośnie lamp soczewkowych w Mazdach 323F BA, jazda w nocy jest okropna, założyłem lepsze żarówki i ustawiłem je, troszkę pomogło, ale nadal jazda w nocy sprawia problemy. Wyczytałem gdzieś, że w Mazdach 323F BA były dwa rodzaje lampy H1+H3 i H3+H3, ja ma u siebie H1+H3 i zastanawiam się czy nie kupić lamp H3+H3, bo mam w dobrej cenie tylko czy nie będzie problemu z podłączenie tego lub drugi pomysł to kupienie nowych lamp H1+H3, znalazłem jakieś firmy Depo za 215zł za szt.
Poproszę o jakoś poradę
Pozdrawiam
Poproszę o jakoś poradę
Pozdrawiam
- Od: 18 lip 2006, 13:17
- Auto: Mazda 323F BA – 1.8 srebna
warsztat. Przenoszę
vob22 napisał(a):Witam mam pytanie odnośnie lamp soczewkowych w Mazdach 323F BA, jazda w nocy jest okropna, założyłem lepsze żarówki i ustawiłem je, troszkę pomogło, ale nadal jazda w nocy sprawia problemy. Wyczytałem gdzieś, że w Mazdach 323F BA były dwa rodzaje lampy H1+H3 i H3+H3, ja ma u siebie H1+H3 i zastanawiam się czy nie kupić lamp H3+H3, bo mam w dobrej cenie tylko czy nie będzie problemu z podłączenie tego lub drugi pomysł to kupienie nowych lamp H1+H3, znalazłem jakieś firmy Depo za 215zł za szt.
Poproszę o jakoś poradę
Pozdrawiam
Z tego co ja wiem, to w tym modelu są 2XH1
Jak mam u siebie 2XH1 Philips visionplus +50% i jestem zadowolony z jasności świecenia. Niewykluczone że będę zakładał xenony
Żarówki ma Philips Nightguide porównując to do zwykłych żarówek to różnica jest duża, ale jazda w nocy to tragedia, sprawdzałem, jakie ma lampy są one oryginalne, lampy są firmy DEPO to może ich być wina, że słabo świecą?
Lampy mam H1 + H3
Lampy mam H1 + H3
- Od: 18 lip 2006, 13:17
- Auto: Mazda 323F BA – 1.8 srebna
Hmm to masz jakas dziwna modyfikacje bo zazwyczaj jest H1+H1 z obudowy da sie wyczytac ze na anglie i jakis inny kraj jest H3+H3 i wersja z H7 odczytane z mojego klosza w orginale raczej sa Kioto a w wersjach 97/98 juz bosch.
Pozdrwoka
dziubek
Ps. Mam kioto i tez slabo swieca choc w podobno w porownaniu z oplem calibra te sa jak latarnia morska
. Żarówki mam zwykle Narva H1 w planie ...
Pozdrwoka
dziubek
Ps. Mam kioto i tez slabo swieca choc w podobno w porownaniu z oplem calibra te sa jak latarnia morska
Mazda + saperka – prawie jak Jeep ;)
+
była BeAtka i GabrYsia jest Renifer ;)
Moje ostanie mazdowe maleństwo- http://tnij.org/mazda6gy
+
Koito, nie Kioto
Ja tam na światła nie narzekam, mam H1+H1 z Narvami właśnie. Kupcie sobie ludzie nowe żarówki, albo takie +30/50% i zmieniajcie je raz na rok przynajmniej.
Hyhy... też mam
Ja tam na światła nie narzekam, mam H1+H1 z Narvami właśnie. Kupcie sobie ludzie nowe żarówki, albo takie +30/50% i zmieniajcie je raz na rok przynajmniej.
dziubek napisał(a):Mazda + saperka
Hyhy... też mam
Czepiasz sie nazwy pozatym Kioto brzmi bardziej japonsko
Moja madzie mam prawie rok bedzie to 17 Lutego
i zarowki zmienialem juz pare razy od najtanszych po jakies markowsze, orginalnie tez byla narwa i roznicy niestety nie zauwazylem wiec pozostaje zbierac na xenon bo na spryskiwacze juz mam
Pozdrowka
dziubek
Moja madzie mam prawie rok bedzie to 17 Lutego
Pozdrowka
dziubek
+
+
U mnie spiete takim metalowymi spinkami plus masa plastyczna cos jakby klej do szyb trzebaby to potraktowac delikatnie opalarka lub suszarkai wtedy wsio odejdzie ale wazne by potem dobrze poskladac by nie przeciekaly i nie parowaly. A czy u ciebie sa az tak brudne wewnatrz?
Pozdrowka
dziubek
Pozdrowka
dziubek
+
+
dziubek, nie mam pojęcia czy są brudne, ale świecą tragicznie. Z elektryką wszystko powinno być w porządku, więc szukam innych przyczyn. A problem mam taki, że jeden reflektor mam H1+H1, a drugi (od pobocza) H3+H3, i w dodatku za bardzo świeci do osi jezdni. Wiem że jest produkcji brytyjskiej, ale być może jest on przeznaczony na ichniejszy rynek... Prawdopodobnie poprzedni właściciel miał jakąś nieprzyjemność i musiał wymieniać reflektor – skutki tego teraz odczuwam.
- Od: 13 lip 2006, 16:45
- Auto: Mazda Xedos 6 CA '96 + KL 2.5 V6
Co do kiepskiego swiecenia ten typ poprostu tak ma ja mam porownanie z corsa b ktora swieci o niebo lepiej bez inwestowania w mega zarowki ale jak wiadomo idealu nie ma , zastnawiam sie nad inwestycja w jakies magiczne philipsy ( lub prawdziwy xenon jedynie przerazaja mnie chore polskie zapiski dotyczace samopoziomowania oraz spryskiwaczy) a nie chce swiecic na niebiesko ( dziwne zarowki) choc widzialem juz jedne ktore swieca normalnie i daj wiecej swietla. A co do opraw h3 to wg opisu na moim reflektorze to jeden raczej na 99% masz angielski i swieci odwrotnie wiec moze klaniac sie wymianka choc zalezy jak na stacji diagnostycznej ci sprawdza i ewentualnie ustawia wg polskich wymagan.
Pozdrowka
dziubek
Pozdrowka
dziubek
+
+
KiRi czy ty masz reflektor produkcji brytyjskiej czy przeznaczony na rynek brytyjski bo jeśli tak to tu jest wytłumaczenie dlaczego świeci do osi jezdni pamiętaj że tam lampy są odwrotnie niż u nas. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. A co do tych lamp to rzeczywiście żadna rewelacja, w cc miałem mocniejsze ale niestety raziły wszystkich na około i nie dało się ustawić dobrze granicy światła i cienia a w mazdzie jest idealnie książkowo.
- Od: 9 paź 2006, 22:36
- Auto: 323F BA 1.5 (Z5) 10 1994
qbus, nie jestem pewien – i w tym tkwi problem. Światła nie idzie ustawić bardziej na pobocze, ale nie wiem czy to kwestia zjechanej śruby regulacyjnej, czy to rzeczywiście na Anglię klepane.
xXx, sorki – mój błąd. Ale i tak zwykłe światła są różne – w jednym reflektorze H1, w drugim H3, więc nie kupię sobie żadnych magicznych żarówek za kilkadziesiąt zł... :/
xXx, sorki – mój błąd. Ale i tak zwykłe światła są różne – w jednym reflektorze H1, w drugim H3, więc nie kupię sobie żadnych magicznych żarówek za kilkadziesiąt zł... :/
- Od: 13 lip 2006, 16:45
- Auto: Mazda Xedos 6 CA '96 + KL 2.5 V6
tez tak mialem jak opisuje kolega <b>vob22</b> kiepskie oswietlenie w nocy... kupilem jakies zarowki 4 x H1 blue vision niby troche jasniej świecilo ale nadal byla masakra... w koncu zalozylem xenony z przetwonicami i dopiero moje oczy ujrzaly jasność na drodze... odcięcie i ustawienie świateł mijania jak powiedzieli mi policjanci podczas kontroli mam IDEALNE
a ja balem sie ze mandat za brak spryskiwaczy dostane...jak mi powiedzieli ze wystarczy ze po oczach tym z przeciwka nie daje
tak wiec jesli to nie jest dla was za droga inwestycja warto o tym pomyslec średnia zywotnosc palnika ksenonowego to ok 180.000 km przebiegu , zainteresowanym moge wyslac zdjecia podczas montazu zestawu a co do spryskiwaczy tez zamontuje dla zasady a nie uzywalnosci to tez nieduze koszty spryskiwacz ładny i płaski pasujący do 323F 2 x 4 zł , pompka od spryskiwaczy BMW 24 zł ( silna, niezależna na przewodzie ) dodatkowy zbiornik wg rozmiaru i uznania
tak wiec jesli to nie jest dla was za droga inwestycja warto o tym pomyslec średnia zywotnosc palnika ksenonowego to ok 180.000 km przebiegu , zainteresowanym moge wyslac zdjecia podczas montazu zestawu a co do spryskiwaczy tez zamontuje dla zasady a nie uzywalnosci to tez nieduze koszty spryskiwacz ładny i płaski pasujący do 323F 2 x 4 zł , pompka od spryskiwaczy BMW 24 zł ( silna, niezależna na przewodzie ) dodatkowy zbiornik wg rozmiaru i uznania
Nie ma drogi na skróty do miejsca do którego dojść warto...
- Od: 3 lut 2006, 02:35
- Auto: Mazda 323F BA 96 klima 1.5
Kupiles jakies markowe czy cos zestawowego oraz jak ustawiales?
Na allegro zestawy z H1 od 500zl srednio sa w gore. znalazlem tez orginalne przetwornice koito za 225zl szt wiec x 2 plus albo palnik d2s i dostosowac albo H1 gotowe i podpiac pod przetwornice. Ja spryskiwacze reflektorow widzialem z fabi fajne bo wysowane ze zderzaka wiec nic nie bedzie szpecic
za 80zl kaplet a pompka jakies 20zl srednio a zbiornik mysle o podpieciu pod ten od normalnych spryskiwaczy.
Pozdrowka
dziubek
Ps. AbatinXS czy moglbys wrzucic te fotki ewentualnie cos na priw podeslac jak sie z tym bawiles i jaki zestaw obrales.
Na allegro zestawy z H1 od 500zl srednio sa w gore. znalazlem tez orginalne przetwornice koito za 225zl szt wiec x 2 plus albo palnik d2s i dostosowac albo H1 gotowe i podpiac pod przetwornice. Ja spryskiwacze reflektorow widzialem z fabi fajne bo wysowane ze zderzaka wiec nic nie bedzie szpecic
Pozdrowka
dziubek
Ps. AbatinXS czy moglbys wrzucic te fotki ewentualnie cos na priw podeslac jak sie z tym bawiles i jaki zestaw obrales.
+
+
Mialem raz lewa lampe od anglika i na początku nie moglem sie polapac co jest grane ,bo jak kupilem to wiedzialem ,ze byla
identyczna ( BOSH). Podjechalem żeby mi ustawili i nie mogli sobie poradzić , to wiec wyjolem lampe i ją obejrzalem. No i dalo rade poprawić, ALE nie świeci na prawe pobocze tylko na poziomie i nie oslepia kierowców z naprzeciwka .Wystarczylo opuścić dzwignie w lampie na dól i jest OK, a przestawilem bardziej na prawe pobocze i jest jako tako, zawsze lepiej oglądać prawe niż lewe pobocze. Zarówki mam 2 xH1 i różnicy na drodzę nie widzę CHOĆ MGLOBY BYĆ LEPIEJ
identyczna ( BOSH). Podjechalem żeby mi ustawili i nie mogli sobie poradzić , to wiec wyjolem lampe i ją obejrzalem. No i dalo rade poprawić, ALE nie świeci na prawe pobocze tylko na poziomie i nie oslepia kierowców z naprzeciwka .Wystarczylo opuścić dzwignie w lampie na dól i jest OK, a przestawilem bardziej na prawe pobocze i jest jako tako, zawsze lepiej oglądać prawe niż lewe pobocze. Zarówki mam 2 xH1 i różnicy na drodzę nie widzę CHOĆ MGLOBY BYĆ LEPIEJ
Ostatnio edytowano 22 lip 2007, 00:43 przez KRZYSIU, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 24 lis 2006, 21:06
- Auto: 2x323F.BA.Z5.rok.98/ BA.BP.96
1, 2