Kontrolki airbag jak i kiedy powinna gasnąc po uruchomieniu silnika.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Gość » 19 lut 2007, 01:30

witam, chcialem zapytac o zasade dzialania kontrolki airbag tej pomaranczowej, czyli pasazera. Czy podczas uruchamiania silnika powinna zawsze sie zaswiecac i gasnac razem z czerwona? Kupilem niedawno Mazde 626 GF '00 i jesli dobrze interpretuje to jak powinna dzialac to jesli siedzi pasazer zapala sie i gasnie, jesli fotel jest pusty nie zapala sie w ogole lub jesli jest fotelik dla dziecka zapala sie i nie gasnie. U mnie zapala sie zawsze i gasnie razem z czerwona, wiec mam pytanie czy to jest poprawne dzialanie. Z gory dziekuje za pomoc.
Ostatnio edytowano 19 lut 2007, 20:54 przez Gość, łącznie edytowano 2 razy
Gość

Postprzez rafael2332 » 19 lut 2007, 09:35

Wszystko jest ok,powinna gasnac.Szwagier w innym aucie Toyota Verso odlaczyl poduszki z przodu przy siedzeniu pasazera,tez wozil bąbla.ps.poczekaj na odp.bardziej obcykanych JA DOPIERO RACZKUJE <lol> hahaha
rafael2332

Postprzez dakopi » 19 lut 2007, 09:47

Nie jest czasem tak, że kontrolka airbagu powinna gasnąć ostatnia? Gdzieś kiedyś czytałem, że jeżeli gaśnie razem z inną to może być coś kombinowane (podpieta pod inną kontrolke), np po wystrzale jaśków?
Forumowicz

Od: 10 paź 2005, 12:53
Auto: CLK 430
Quest 3.3 V6
Micra K11

Postprzez rafael2332 » 19 lut 2007, 10:11

Tez slyszalem ze poduszki podpinaja pod inne kontrolki,ale jak sprawdzic na 100%to nie wiem <glupek2>
rafael2332

Postprzez magicadm » 19 lut 2007, 10:15

rzuwik napisał(a):Czy podczas uruchamiania silnika powinna zawsze sie zaswiecac i gasnac razem z czerwona?

99% GF i BJ tak ma (moja też) – a więc moim zdaniem jest OK, choć przyznam, że tez mam wątpliości.
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Gość » 19 lut 2007, 10:23

Dzieki za zainteresowanie, ale moim zdaniem po to jest druga kontrolka zeby sygnalizowala stan pracy poduszki pasazera z zaleznosci od stanu jej uzbrolenia, chyba ze sie myle. Moje watpliwosci budzi fakt czy zawsze powinna sie zapalac, a nie czy powinna gasnac razem z czerwona, bo jesli nie siedzi pasazer to jego poduszka nie jest uzbrojona, a tym samym nie powinna byc sprawdzana przez komputer, zaswieca sie i gasnie dopiero jak usiadzie pasazer. Ewentualnie jesli sygnalizuje ona nieuzbrojenie poduszki nie zaswieca sie w ogole jesli siedzi pasazer, a druga cerwona sygnalizuje stan wszystkich. Jesli zawsze sie zaswiecaja i gasna dwie to jaki bylby ich cel?
Pozdrawiam
Gość

Postprzez sboard » 19 lut 2007, 10:46

W GF jest kontrolka która świeci się jeśli zamontujesz specjalny fotelik z wyłącznikiem poduszki, kontrolka ta nie zapala się jeśli na fotelu pasażera nikt nie siedzi (poduszka odłączona). Wszystko jest dokładnie opisane w manualu str. 2-88 (100).
Forumowicz

Od: 31 sty 2007, 13:10
Auto: 626 GF 2.0 DITD '98 HB

Postprzez xANDy » 19 lut 2007, 12:28

rzuwik napisał(a):zeby sygnalizowala stan pracy poduszki pasazera z zaleznosci od stanu jej uzbrolenia, chyba ze sie myle
Masz rację – mylisz się. ta kontrolka tylko pokazuje, że system jest sprawny, że pomyślnie przeszedł selftest.
sboard napisał(a):kontrolka ta nie zapala się jeśli na fotelu pasażera nikt nie siedzi (poduszka odłączona).
U mnie tak nie było – po selfteście gasły obie kontrolki, niezależnie od zajętego fotela. Aha – poduszki były sprawne (nie kombinowane).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez sboard » 19 lut 2007, 12:35

sboard napisał(a):kontrolka ta nie zapala się jeśli na fotelu pasażera nikt nie siedzi (poduszka odłączona).

xANDy napisał(a):U mnie tak nie było – po selfteście gasły obie kontrolki, niezależnie od zajętego fotela

Chodziło mi o to, że ta kontrolka (odłączenia poduszki) nie zapala się na stałe jeśli nie ma pasażera (zapala się na stałe jeśli jest specjalny fotelik).
Forumowicz

Od: 31 sty 2007, 13:10
Auto: 626 GF 2.0 DITD '98 HB

Postprzez xANDy » 19 lut 2007, 12:36

sboard napisał(a):ta kontrolka (odłączenia poduszki) nie zapala się na stałe jeśli nie ma pasażera (zapala się na stałe jeśli jest specjalny fotelik).
Nie mam dzieci, nie mam fotelika więc nie miałem nigdy takiej okazji zobaczyć tego na żywo. Więc zapewne masz absolutną rację.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Forumowicz

Postprzez Gość » 19 lut 2007, 21:46

Oczywiscie, ze uzylem wyszukiwarki, ale bezskutecznie. Temat poprawilem i mam nadzieje, ze teraz jest OK. Raczkuje dopiero, wiec wybaczcie bledy:) Przy okazji dziekuje za pomoc i przyznaje, ze najbardziej liczylem nie na teorie z instrukcji (troche nieprecyzyjna) tylko jak dzialaja te kontrolki w waszych Mazdach.
Gość

Postprzez Skilu » 24 lut 2007, 00:32

Wybaczcie że wtrącę tutaj swoje wątpliwości, ale u mnie nigdy jeszcze nie widziałem zapalającej się kontrolki poduszki pasażera – obojętnie czy ktoś siedzi czy nie – kontrolka nigdy się nie zapala. Pali się za to kontrolka po lewej stronie tablicy wskaźników, po czym po 6 sekundach gaśnie (czyli normal). Czy to może oznaczać że z poduszkami było coś kombinowane, czy może raczej że żarówka kontrolki się spaliła? A może wszystko jest ok? <jelen>
Początkujący

Od: 12 sie 2006, 17:05
Auto: była 626 GF FP '98, aktualnie brak

Postprzez gazparts » 24 lut 2007, 17:58

rzuwik ma autko z 00 r więc pewnie jakieś ulepszenia zastosowali , u mnie też jest jedna kontrolka a 4xairbag. Jeśli mamy wątpliwości czy są poduchy to musimy sprawdzić przedewszystkim madzię czy bita , jeśli w orginale to poduchy raczej ok.
bananmin
Firma

Od: 24 gru 2006, 11:49
Auto: było BA, GF, GW LW fs i L3 MURANO i VOLVO v50T, S-Max 2,5Ljest ESCAPE 2l TURBO i Warrior 1700

Postprzez xANDy » 25 lut 2007, 15:55

Skilu – gdybyś miał spaloną żarówkę pomarańczową (tę z prawej), to lewa wystukałaby kod tamtej żarówki. W Twoim modelu '98 masz wyłączony system PODS i poduszka uzbraja się niezależnie od tego, czy ktoś siedzi na fotelu obok, czy nie siedzi. Jeśli bardzo chcesz mieć pewność – zanurkuj pod pedały, odepnij z prawej strony klapkę i sprawdź czy masz wolny kabel z chyba 6 albo ośmiona pinami w jednym rzędzie – to jest kabel od interfejsu PODS – obok powinna być ta puszeczka (mała, czarna).
Możesz mieć ją wymontowaną. To nie zmienia zasady działania – poducha jest uzbrojona zawsze.
Dokładniejszy opis jest na forum (ze zdjęciami), szukaj pod określeniem kod 48 albo 47 albo jakoś tak.
Forumowicz