Pekajaca przednia szyba
1, 2
Zeszloroczne mrozy przezyla bez problemu a teraz zaczela mi pekac szyba przednia. Pekniecie ladnie weduje jakies 5 cm od prawedo rogu w lewa strone autka. Z nocy na noc uroslo
wiec klejenie odpada. Poszukuje kogos/zakladu z gwaranacja wklejajacego szyby – i robi to dobrze bo ta ledwo zakonczylem uszczelniac tak ktos to przykleil
(wstawiana nowa po wypadku takze gora podciekalo i wilgoc z zrdza weszla). Gdzie mozna tanio dostac szybe – czy szukac z odzysku czy moze jakies nie oryginalne w dobrej cenie/jakosci uda sie kupic i zamontowac na terenie zachodniomopomorskiego – okolice szczecina/ swinoujscia . Ktos orientuje sie jakis moze byc koszt tej imprezy – szyba i klejenie.
Ostatnio edytowano 13 lut 2007, 15:04 przez mod, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 13 lut 2006, 21:49
- Auto: była 323F 1.6 GB, 626GF 1.8 1997, została 626GF 2.0 1999, Citroen Xsara II 2002 16v
Powiem Ci tak, że u mnie w Olkuszu (małopolska) szybka ok. 300-320zł w zalezności od tego czy u góry z ciemnym pasem czy bez, do tego listwa maskująca – 50zł i robota 50 zł czyli ogólny kszt coś koło 400zł. Szyby są oczywiście nowe i z gwarancją.
- Od: 8 maja 2006, 11:40
- Auto: Mazda 323F 1.6 16V '94
jak listwa maskujaca?? ja mam tylko uszczelke na gorze ale bede musial i tka nowa kupic – stara [tiiit] przy wymianie u poprzedniego wlasciciela i przykleili superecemnetem a dowa i tak leciala. ja by to uszczelinic to w sumie kleilem gore szyby na nowo ale uszczelke musialem przyciac by weszla
. Dzieki za info
Naczynia na kuchnie indukcyjne http://www.averkom.pl ;
SPAWANIE PLASTIKU – PW
SPAWANIE PLASTIKU – PW
- Auto: była 323F 1.6 GB, 626GF 1.8 1997, została 626GF 2.0 1999, Citroen Xsara II 2002 16v
A ta szyba to tak sama z siebie pękła??
Szwagier w peugeocie wstawiał jakieś 1,5 roku temu i jest git.
Koszt jakieś 400-500zł z robocizną. Dzisiaj pogadam i wieczorem napisze adres warsztatu.
W Szczecinie robił!
Szwagier w peugeocie wstawiał jakieś 1,5 roku temu i jest git.
Koszt jakieś 400-500zł z robocizną. Dzisiaj pogadam i wieczorem napisze adres warsztatu.
W Szczecinie robił!
- Od: 21 lut 2006, 14:44
- Auto: 323BG 91r sedan 1.3i 16V
no wlasnie nie wiem czemu pekla. Sladu po kamieniu nie ma, metalu nie dotyka – przeciez lezy na ramie na kleju a nie w ramce. Notabene autko odstawione na noc a pekniecie uroslo
Dzis w nocy zaliczam strase szczecin- swinoujscie i jestem ciekaw ile sobie to dalej peknie. Na szczescie pekniecie idzie jakies 8 cm od podszybia wiec sie nie zuca w oczy i nie przeszkadza, ale tez nie mam zbyt pomyslu czemu sie pojawilo. Tak czy siak szybe musze zmienic 
SPAWANIE PLASTIKU – PW
SPAWANIE PLASTIKU – PW
Sprawdż po wyjęciu tej pękniętej szyby czy nie masz przerdzewiałej ramy gdzie zamontowana jest szyba.U mnie też pękła i to było przyczyną. Gdy jest rdza klej w tym miejscu odstrzela i szyba pęka a pęknięcie powiększa się w taką pogodę jak teraz,w dzień deszcz a w nocy mróz.
- Od: 17 sty 2007, 13:41
- Auto: mazda 323 bg 1,7d 91r
taa zasuwa az nie milo patrzec
. Jak ja wyjme – przyklejona zapewnie calkiem dobrze. Znaczy slyszalem ze wycina sie zylka ale jak sie nie uda to peknie cala zapewnie, jak sie uda to czym to wkleic spowrotem a wczesniej musze szybe naprawic jesli jescze to mozliwe
ale to tego w swinoujsciu nie robia
.
SPAWANIE PLASTIKU – PW
SPAWANIE PLASTIKU – PW
Jeśli pęka od narożnika, to nie ma co naprawiać. Taka "rysa" powiększa się wraz ze zmianami temperatury.
Szybę rzeczywiście "wycina się" żyłką albo drutem (często nawet idzie lepiej). Polecam starą strunę od gitary
Szybę rzeczywiście "wycina się" żyłką albo drutem (często nawet idzie lepiej). Polecam starą strunę od gitary
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
juz sie dowiadylwalem klejenie szyby przy tej dlugosci pekniecia to prawie cena nowej a nowa niebieska 240 zl + klejenie 80 zl. Nie wiem jakim klejem to klaja itp by nie wypadla
Ktos moze wstawal to sam? warto sie bawic w stawianie samodzielne? mam dostep do nieocieplanego ciasnego garazu.
SPAWANIE PLASTIKU – PW
SPAWANIE PLASTIKU – PW
Jeśli tego nie robiłeś to nie polecam bo jest z tym trochę zabawy plus jeszcze odpowiedni klej. Jedz do fachowca zrobi to lepiej i szybciej. Dopilnuj ewentualnie niech sprawdzi czy nie masz rdzy na ramie.Jeśli tak to szlifierka,papier ściernyi dobry podkład 
- Od: 17 sty 2007, 13:41
- Auto: mazda 323 bg 1,7d 91r
mod napisał(a):cos nie tak wpisalem ze tak radosnie sie cieszysz
V8 przy pojemności 1,6.... ale rakieta... i ten pomruk silnika musiałby być niezwykły........
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Winno być 323F BG 1991 1,6 8V czyli ośmio-zaworowy, a Ty napisałeś, że masz ośmio-cylindrowy w układzie V
Co do "listywy maskującej" to chodzi oczywiście o uszczelke górną, a napsałem tak jak mi powiedziano, gdyż to bardziej maskuje, bo uszczelnia klej.
A szybka Ci pękła, bo miałeś rdze i dodatkowo grzebałeś w tym miejscu, mnie tez poleciała z tego samego powodu
ale cóż narazie jeżdze do wiosny, bo moja pęka tylko w słońcu 
Co do "listywy maskującej" to chodzi oczywiście o uszczelke górną, a napsałem tak jak mi powiedziano, gdyż to bardziej maskuje, bo uszczelnia klej.
A szybka Ci pękła, bo miałeś rdze i dodatkowo grzebałeś w tym miejscu, mnie tez poleciała z tego samego powodu
- Od: 8 maja 2006, 11:40
- Auto: Mazda 323F 1.6 16V '94
rdzy tam nie widac -wokolo zdrowe a cieklo z gory i tam robilem i zrobilem
Jak szyba bedzie zerwana to napisze co krylo sie pod tym miejscem. Juz "zmienilem" silnik
szkoda
tez mi by sie podobal
. Na ta chwile najtaniej szyba z wymiana 340 zl w szcz w okolicy castoramy przed mierzynem. Szyba oczywiscie nowa niebieska bez paska 260 zl. Pisze z pamieci bo notka z rozmowy zostala z domu. inne miejsca okolo 100 drozsze. Heh dodatkowo w jednej firmie powiedziano mi ze 323f jest produkowana od 94 roku ... wiec moja to nie 323f 

ja też ze szczecina nie jestem
ale na studiach 5 let mieszkałem
jak wiesz gdzie jest turzyn to znajdziesz
jadąc od centrum (brama portowa) mijasz turzyn, przejeżdzasz pod wiaduktem, po prawo będzie netto albo biedronka, a za sklepem jakieś magazyny warsztaty i między innymi warsztat od szyb
chyba nawet z drogi szyld widać
ale na studiach 5 let mieszkałem
jak wiesz gdzie jest turzyn to znajdziesz
jadąc od centrum (brama portowa) mijasz turzyn, przejeżdzasz pod wiaduktem, po prawo będzie netto albo biedronka, a za sklepem jakieś magazyny warsztaty i między innymi warsztat od szyb
chyba nawet z drogi szyld widać
- Od: 21 lut 2006, 14:44
- Auto: 323BG 91r sedan 1.3i 16V
mi tez peka i to coraz dalej od lewego gornego naroznika a mam w tamtym miejscu rdze
wiec poszukuje warsztatu ktory by mi to zrobil szybko i tanio w poznaniu. i wlasciwie ile moze kosztowac taka usloga z oczyszczeniem tej blachy?
wiec poszukuje warsztatu ktory by mi to zrobil szybko i tanio w poznaniu. i wlasciwie ile moze kosztowac taka usloga z oczyszczeniem tej blachy?
Ozi
- Od: 12 cze 2006, 12:23
- Auto: Mazda 323 BG
Jak od narożnika to nikt tego nie zrobi – musisz szukać całej szyby.ozi85 napisał(a):od lewego gornego naroznika
1, 2