Ograniczenie wklejania zdjęć/nowy dział techniczny

Uwagi na temat działania forum i strony klubowej. Zajrzyj, jeśli masz problemy z działaniem i obsługą.

Postprzez Krasnal » 27 lip 2004, 15:09

Mam propozycję co by OGRANICZYĆ po troszku transfer z klubowego serwera.

Wiem, wiem, będziecie krzyczeć i sprzeciwiać się ale ja mam taką propozycję:
W postach wklejamy fotki, które:
1. Ładują się za każdym razem, zmniejszając tym samym miesięczny transfer na serwerze (mogę się mylić – foki nie są na serwerze ale skrypty php je ładują)
2. I tak muszą (mają) mieć swoje miejsce w sieci więc po co je łądować za każdym razem gdy otwieramy jakiś temat – nie lepiej wkleić link?
3. Wiem że to wygodne, ale jak ktoś jeszcze przygotuje fotki z głową to spoko – gożej jak każde zdjęcie ma po kilkaset KB i jest ich kilkanaście
4. I to co mnie najbardziej irytuje to to że muszę poczekać aż wszystkie się wczytają bo posty pod nimi "non stop" uciekają :(

5. Oczywiście należało by wyodrębnić grupy które tego nie dotyczą (np. Nasze Mazdy) lub wprowadzić "słowne" ograniczenia w postaci:
Fotki do np. 100kB i nie więcej jak 3 sztuki.

PS. Miałbym również propozycję co do nowego działu np. Foto-Relacje w którym głównie byłyby zamieszczane opisy naprawy, instalacji, przeróbek dokonywanych w naszych Mazdach ale tylko w postaci dokładnych opisów i foto-relacji – tzn. czarno na białym co, jak i gdzie po koleji zrobić (to co kiedyś Carlos zaproponował odnośnie kolekcjonowania takich opisów).

A może to nie na forum tylko na stronie głównej – bo to raczej powinna być "instrukcja" postępowania a nie dyskusja.... SAME KONKRETY!

Co wy na to ??? :)
Nie czuć, że przyspiesza – tylko jakoś inni stoją zamiast jechać
V6 – no more questions...
Forumowicz

Od: 27 maja 2004, 20:02
Auto: 323F (BA) – 2.0 V6 GT

Postprzez panstasio » 27 lip 2004, 15:50

fotorelacje z napraw [tiiit] sprawa... ktos juz cos podobnego zarzucil.. siakiegos takiego linka do swojej glaeri i opisu to mi sie podoblo:)
coś ciekawego?? tylko co??
Forumowicz

Od: 28 paź 2003, 10:07
Auto: myszowate 626-twsknie;MX6 ;)

Postprzez XsiX » 27 lip 2004, 15:58

lub wprowadzić "słowne" ograniczenia w postaci:
Fotki do np. 100kB i nie więcej jak 3 sztuki.

a czy ktoś z klubowiczów potrafiłby pokazać piękno swojego auta na 3 zdjęciach ? wątpie <lol>

I to co mnie najbardziej irytuje to to że muszę poczekać aż wszystkie się wczytają bo posty pod nimi "non stop" uciekają

a przycisku STOP to krasnalek w przeglądarce nie posiada ? :D
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:33
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez Globy » 27 lip 2004, 16:05

Mysle, ze wklejanie zdjec do linkow nie jest u nas az tak czestym procederem, zeby stawiac jakies ograniczenia uzytkownikom. Co do galerii z naprawami, powoli instrukcje z forum i innych zrodel trafiaja na strone.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez XsiX » 27 lip 2004, 18:23

Mysle, ze wklejanie zdjec do linkow nie jest u nas az tak czestym procederem, zeby stawiac jakies ograniczenia uzytkownikom.

tym bardziej że większość z nich wkleja fotki ze swoich serwerów a to chyba nie obciąża transferu naszego serwera
a może jestem w błędzie ?? :|
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:33
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez Krasnal » 27 lip 2004, 19:07

Co do piękna auta na trzech fotkach to jasne że nie da rady, ale XsiX przecież można wkleić link do swojej galerii zdjęć no nie ;)

A co do obciążania transferu serwera klubowego to właśnie też nie wiem, bo fotka jest wczytywana z innego serwera ale przeciez wczytuje ja skrypt php wieć idzie przez niego..... mylę się czy nie ??
Nie czuć, że przyspiesza – tylko jakoś inni stoją zamiast jechać
V6 – no more questions...
Forumowicz

Od: 27 maja 2004, 20:02
Auto: 323F (BA) – 2.0 V6 GT

Postprzez Paweł » 28 lip 2004, 00:37

A co do obciążania transferu serwera klubowego to właśnie też nie wiem, bo fotka jest wczytywana z innego serwera ale przeciez wczytuje ja skrypt php wieć idzie przez niego..... mylę się czy nie

Nie. Skrpyt PHP tylko generuje kod strony, ktora w sobie zawiera tekst bedacy odnosnikiem do obrazka. Przegladarka klienta odbiera ten kod (HTML) i ew. to ona pobiera obrazki ze wskazanych miejsc...
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17