witam,
wiec mój problem dotyczy automatycznej skrzyni biegów, mianowicie:
wczoraj wracając do domu skrzynia dziwnie szarpała jadąc spokojnie, bez przyspieszania. podczas przyspieszania wszystkie biegi wchodziły i było wszystko OK, natomiast dzisiaj przejechałem może dwa kilometry i wszystko podczas jazdy było w porządku, wróciłem do siebie pod dom i tu niespodzianka zgasło mi auto jak sie zatrzymałem żeby zawrócić, i od tej pory jest tak cały czas:
– odpalam samochód .... jest wszystko OK
– kiedy wrzucę jakikolwiek bieg .... silnik poprostu gaśnie tak jakby skrzynia biegów nie dawała mu tego "luzu", który jest przy załączonym biegu i zapalonym silniku. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi??
Czy może to być wina za małej ilości oleju, złego stanu oleju lub brudnego filtra oleju??
czy spotkał się ktoś wcześniej z czymś takim??
prosze o pomoc.
pozdrawiam
Automatyczna skrzynia biegów, trzyma biegi ..... auto gaśnie na D
Strona 1 z 1
szczerze nie sadze aby to byla wina tylko oleju lub jego braku... stawiam na uszkodzenie mechaniczne, choc slabo to opisales. Napisz moze na forum http://automat.pl/ i napisz im jaka tam jest skrzynia...
Pozdrawiam
darry dooman
Oldsmobile Aurora 4.0L V8
darry dooman
- Od: 17 sty 2007, 12:23
- Auto: Oldsmobile Aurora 4.0L V8
witam,
dzisiaj wymrugałem błędy skrzyni biegów i wyszło 56,57,58
56 to temperatura oleju w skrzyni, ale nie bardzo moze byc on za gorący poniewaz przed sprawdzaniem błędów skasowałem komputer i odpaliłem samochod, nie jezdziłem nim wiec skrzynia nie mogła sie az tak bardzo zagrzac.
nie mam opisu do pozostałych błędow.... moze ktos z was wie cos wiecej.
pozdrawiam
dzisiaj wymrugałem błędy skrzyni biegów i wyszło 56,57,58
56 to temperatura oleju w skrzyni, ale nie bardzo moze byc on za gorący poniewaz przed sprawdzaniem błędów skasowałem komputer i odpaliłem samochod, nie jezdziłem nim wiec skrzynia nie mogła sie az tak bardzo zagrzac.
nie mam opisu do pozostałych błędow.... moze ktos z was wie cos wiecej.
pozdrawiam
- Od: 6 wrz 2006, 11:01
- Auto: Mazda Xedos 6 2.0 V6 1993r
witam,
kontynując temat, wymieniłem filtr i olej w skrzyni (filtr oczywiście oryginalny MAZDA) no i problem pozostał, jednak mając już to wszystko na wierzchu odkręciłem miskę za którą znajduje się kaseta z zaworami sprawdziłem elektrycznie wszystkie siedem zaworów i wszystkie były OK. Czy macie może rozpis kostek (wszystkich pinów) od tej skrzyni biegów oraz rozmieszczenie zaworów (który zawór jest od czego)??
czy może macie jakieś inne pomysły na przyczynę usterki??
pozdrawiam.
kontynując temat, wymieniłem filtr i olej w skrzyni (filtr oczywiście oryginalny MAZDA) no i problem pozostał, jednak mając już to wszystko na wierzchu odkręciłem miskę za którą znajduje się kaseta z zaworami sprawdziłem elektrycznie wszystkie siedem zaworów i wszystkie były OK. Czy macie może rozpis kostek (wszystkich pinów) od tej skrzyni biegów oraz rozmieszczenie zaworów (który zawór jest od czego)??
czy może macie jakieś inne pomysły na przyczynę usterki??
pozdrawiam.
rozmawiałem z gościem z forum które mi podałeś i powiedział że musi podłączyć po d przyrządy żeby cokolwiek dokładniej sprawdzić. więc teraz kolejne pytanie .....
koszt naprawy może być dosyć duży, czy może ktoś z was ma taka skrzynie na sprzedaż oczywiście sprawną......
z góry dzięki za odpowiedź
koszt naprawy może być dosyć duży, czy może ktoś z was ma taka skrzynie na sprzedaż oczywiście sprawną......
z góry dzięki za odpowiedź
zawsze odradzam wymiane skrzyni na inną bo nigdy nie wiadomo co sie trafi i ile pojezdzi, a to ze Ci gosciu powie ze to z "prawie" nowki to ja dziekuje takim opowiesciom...lepiej te pieniadze zainwestowac w naprawe, a przynajmniej jesli dobry warsztat to dostaniesz gwarancje na min 6 miesiecy i bedziesz wiedzial czym jezdzisz...no chyba ze koszt naprawy znacznie przekracza koszt zakupu uzywki...np jesli rozsypaly sie cale planetarki czy inne duperele w skrzyni...wtedy mozna pomyslec nad zakupem uzywki i poskladac z tego jedna dobra...
ps.napisz skad jestes, moze znajdzie sie jakis warsztat niedaleko
ps.napisz skad jestes, moze znajdzie sie jakis warsztat niedaleko
Pozdrawiam
darry dooman
darry dooman
- Od: 17 sty 2007, 12:23
- Auto: Oldsmobile Aurora 4.0L V8
witam,
jestem z Opola, jest tu taki gość, który zajmuje się skrzyniami biegów ale znajomy mi go odradza bo miał z nim styczność i podobno nie jest zbyt dobry. rozmawiałem z nim to powiedział że koszt naprawy waha się od 1000-2000zł, wolałbym kupić skrzynie z jakichś pewnych rąk, a jak się nie uda to będę naprawiał ......
pozdrawiam
jestem z Opola, jest tu taki gość, który zajmuje się skrzyniami biegów ale znajomy mi go odradza bo miał z nim styczność i podobno nie jest zbyt dobry. rozmawiałem z nim to powiedział że koszt naprawy waha się od 1000-2000zł, wolałbym kupić skrzynie z jakichś pewnych rąk, a jak się nie uda to będę naprawiał ......
pozdrawiam
Strona 1 z 1