Rozruszam temat bo idze lato,
Oryginalnie Mazda montuje opony BRIDGESTONE POTENZA RE050A 215/45R18 93 Y XL, które są OKej ale szybko padają (mi po ~35000km)
Mazda Polska oraz sieć dealerska zaleca w/w opony, Konfigurator Bridgetstone, instrukcja auta również więc nie ma co kombinować z rozmiarem.
Rozmawiałem z różnymi fachowcami, wszyscy twierdzą, że jest różnica między oponami chodzi głównie o to, że Bridgetstone 215/45R18 93 Y XL jest oponą wzmocnioną, dlatego nie zaleca się indeksów W i niczego poniżej 93. Chyba, że zastanowimy się np. nad innymi firmami: PIRELLI PZERO ROSSO 215/45R18 93W XL TL albo na Michelin Pilot również 93W. Trzeba pamiętać, że MPS jest ciężki. Ja również uważam, że Y to przesada, rozpędziłem się do licznikowych 255km/h i nie sądzę, że MPS poleci 300

Ale chodzi o to, że Bridgetston Y jest robiony 93, a Bridgetstone W 89 i tyle.
A teraz najlepsze, od miesiąca próbuje zakupić opony Bridgetstone 215/45R18 93 Y XL i powiem szczerze, że jest cholerny problem, żeby te gumy dostać. Wszystkie sklepy oponiarskie twierdzą, że opony są niedostępne i nie wiadomo kiedy będą, a niektórzy twierdzą, że producent zrezygnował z produkcji tego rozmiaru. Dopiero od Mazda Polska dostałem info, że w połowie mają będą dostępne w ASO w cenie 935,00 zł + VAT / szt. Cena oczywiście chora, dlatego mam nadzieje, że opony będą dostępne również w innych sklepach.