Mazda Xedos 6 (CA) – Opinie i Informacje

Mazda Xedos 6 1992–1999

Postprzez andreass » 29 gru 2006, 21:46

u mnie też nie są podświetloe ani postacie (tylko diody świecą przycisków) ani przyciski opuszczania szyb... Dziwne...
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 7 sty 2006, 17:42
Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps

Postprzez karaś » 30 gru 2006, 22:47

postacie sa podswietlane i przyciski od szyb elektrycznych tez sa podswietlone. Macie przepalone zaroweczki, to samo bylo u mnie.
Forumowicz

Od: 9 lip 2004, 15:15

Postprzez dakopi » 3 sty 2007, 11:05

nie wiem czy to wina przepalonych żaróweczek.... Kolega ma Xedosa z 1998 roku i nie ma podświetleń drzwi, postaci a ni schowka, rozebrał drzwi i okazałało sie że nie ma nawet instalacji do tego, chyba poporostu w tych latach bardziej oszczędzali, może było to uzaleznione wersją??? Wiem że była buisiness i exclusive może w jednej z tych wersji nie było podświetleń????
Forumowicz

Od: 10 paź 2005, 12:53
Auto: CLK 430
Quest 3.3 V6
Micra K11

Postprzez look » 5 sty 2007, 15:32

U mnie też nie ma podświetleń postaci, tylko diodki (słabo widać w słoneczny dzień).
Forumowicz

Od: 1 mar 2004, 17:40
Auto: Cherokee XJ 4.0, Chevrolet Chevelle '68

Postprzez Lukka » 8 sty 2007, 20:25

prokopcio napisał(a):Oj...
– słabe światła
– Mały otwór bagażnika
– słaba widoczność do tyłu

Witam,

zanim zakupiłem mojego Xedosa (2.0 V6 1995) czytałem Twój post o jego (rzekomo) słabych światłach. No i nie wiem co słabego jest w światłach Xedosa – dla mnie są rewelacyjne! Akurat miałem przyjemność zakończyć formalności późnym wieczorem i wracałem nocą do domu i byłem bardzo ale to bardzo zaskoczony (pozytwnie ;) ) tym jak dobre światła ma Xedos. Być może jest to też spowodowane tym, że poprzedni właściciel jakieś 5 miesięcy temu wymienił żarówki na nowe...

Pozdrawiam!

Łukasz
Czym się różnią mężczyźni od chłopców?
Mężczyźni maja droższe zabawki...
Forumowicz

Od: 3 lis 2005, 10:02
Auto: Xedos CA KF '95

Postprzez XsiX » 8 sty 2007, 20:29

Lukka napisał(a): Być może jest to też spowodowane tym, że poprzedni właściciel jakieś 5 miesięcy temu wymienił żarówki na nowe...

światła w xedzie rzeczywiście są słabe
Jeśli tak pozytywnie się zaskoczyłeś to lepiej sprawdź czy nie masz czasami żarówek 100W – mogą narobić więcej kłopotu niż pożytku :P
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:33
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez Grześ » 8 sty 2007, 21:58

Światła w Xedosie szóstym???
Chyba nie montowano w tych egzemplarzach świateł.
Jeszcze na takich świeczkach nie jeździłem <lol>
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 10 kwi 2005, 18:59
Auto: Xedos 6 2.0 1996r

Postprzez Hazu » 8 sty 2007, 22:51

światła nawet w starym polonezie są dużo lepsze niż w xedosie
dodatkowo jakoś bardzo sie brudzą i w tedy to prawie nic nie widać.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez TRIBUTE » 8 sty 2007, 23:26

dodatkowo jakoś bardzo sie brudzą i w tedy to prawie nic nie widać.

Oj zgadza się <lol> <lol>
Forumowicz

Od: 3 gru 2004, 21:58
Auto: Xedos CA KF '96

Postprzez prokopcio » 9 sty 2007, 00:00

Dzięki chłopaki za potwierdzenie mojego zdania :–) mimo, że to jest na moją niekorzyść ;–) ale powiem wam, że właśnie jedną lampę przeczyściłem od środka, wypolerowałem i dokleiłem kawałek folii alu na odbłyśnik – wypalony prawdopodobnie przez 100W (pewnie ktoś kiedyś na takich jeździł) – przestrzegam. Nie mam czsu na drugą lampę <killer> ale efekt jest zadawalający ale niestety i tak świateł w xedzie nie uznam za dobre. Do tej pory to tylko w maluszku miałem gorsze ;–). Najlepiej pasuje do niego wypowiedź Grzesia, która rozbawiła mnie do łez:
Grześ napisał(a):Światła w Xedosie szóstym?pytajnik
Chyba nie montowano w tych egzemplarzach świateł.

POZDRAWIAM.,
Autko na sprzedaż !
Forumowicz

Od: 9 sty 2006, 09:35
Auto: MX6 (MazdaXedos6) ;–)

Postprzez arni0000 » 6 mar 2007, 09:50

polecam przeszczep soczewek z punto II rewelacyjny efekt. Te soczewki produkuje valeo i są naprawdę dobre. Kilka lat tmu przeszczepiłem je do mondeo mkI i od tamtej pory jak mam w aucie denne światła to wstawiam soczewki od punto.
Forumowicz

Od: 26 lut 2007, 12:53
Auto: XEDOS 6 2.0 V6

Postprzez Xionc » 6 mar 2007, 10:38

A ja polecam wstawienie Xenonów. Japonczycy chyba przewidzieli ze Xedos ma mieć Xenony, tylko ich ograniczała technologia wtedy...
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)

Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
statusTest
Forumowicz

Od: 2 cze 2004, 23:25
Auto: Mazda CX-7 2.3T AT AWD '08

Postprzez b2 » 6 mar 2007, 20:01

nie wiem czy to wina przepalonych żaróweczek.... Kolega ma Xedosa z 1998 roku i nie ma podświetleń drzwi, postaci a ni schowka, rozebrał drzwi i okazałało sie że nie ma nawet instalacji do tego, chyba poporostu w tych latach bardziej oszczędzali, może było to uzaleznione wersją? Wiem że była buisiness i exclusive może w jednej z tych wersji nie było podświetleń??

w niektórych xedach jest biednie, a w drugich bogato – dotyczy podświtleniea przycisków opuszczania szyb. ale żeby schowek nie był podświetlany, czy lampek w drzwiach żeby nie było? to to chyba w każdym? :|
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Seth » 14 mar 2007, 23:59

witam
w poniedziałek kupiłem Xedosa z '96 1.6l
prosto z NIemiec
jeśli chodzi o podświetlenie to mam w drzwiach , schowek, lusterka i dla pasażera i kierowchy (te nad głową :P) do stacyjki i klimę (nie świecą się tylko przy 2 programach) ale nie mam wogóle podświtlonych przycisków do szyb jak i lusterka
...
aha i czy można zrobić jakoś tak by jak właczę światła to mi zegar nie przygasał, za dnia wogóle nie widać jaka godzina a niebawem będzie obowiązkowo na światłach.!?
Forumowicz

Od: 25 lut 2007, 14:46
Auto: Xedos 1.6 16V DOHC '96

Postprzez andreass » 15 mar 2007, 00:45

zamontowałem 2 godziny temu ksenony – na żarówkach H1, jest super. Nie oślepiam (sprawdzone organoleptycznie :) ), "i stała się światłość" to najlepsze określenie tego jak jest w porównaniu z tym, jak było. W dziale tuning wrzucę parę fotek co i jak zrobione zostało, bo wbrew pozorom, to nie taka łatwa sprawa.
ObrazekObrazek
Forumowicz

Od: 7 sty 2006, 17:42
Auto: e46 330xd eMpowered by Jetronik, 6 Mps

Postprzez b2 » 15 mar 2007, 08:19

Seth napisał(a):aha i czy można zrobić jakoś tak by jak właczę światła to mi zegar nie przygasał, za dnia wogóle nie widać jaka godzina a niebawem będzie obowiązkowo na światłach.!?

mazda nie przewidziała takiej opcji. ale może zdolny elekrtyk coś wymyśli

Seth napisał(a):ale nie mam wogóle podświtlonych przycisków do szyb jak i lusterka

niektóre (te biedniejsze) modele tak mają, jest na forum opisane, co można z tym zrobić :)
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez Gość » 16 mar 2007, 23:44

Rozbilem swoj samochodzik ( golf mkII 1,6 td ) wiec zaczalem szukac jego nastepcy, mianowicie, nastawilem sie na audi "jakiestam", colta 1,6 i xedos 6.Po kilku miesiacach szukania wybor padl na mazde,kupilem xedosa 6 od pewnej starszej niemki.Przebieg – spory ;) ,udokumentowany. Stan ogolny dobry ;) . Mial wypryski na dachu przy przedniej szybie-wyczyscilem,zalalem olowiem jak sie ociepli polakieruje.Silnik troche mokry-wymienilem uszczelki pokryw zaworow. Po okolo 5 tys km padla pompa wody – trudno, wymienilem. Przejechalem nim 12 tys. km. w kraju...I co?...I jestem dumny z siebie :D Brykam niesamowitym samochodem: sylwetka – nieziemska,ponadczasowa; silnik – troche za maly moment przy niskich obrotach ale nadrabia jak sie rozkreci i ten dzwiek V6 – cudo.Spalanie – okolo 8,5 l przy jezdzie mieszanej z przewaga trasy.Co do cen czesci zamiennych to moim zdaniem nie jest zle.Kupilbym audi lub colta to zrobilbym najwiekszy blad.Wad nie znalazlem :D Za to jest kilka niedogodnosci: swiatla-zmienie na ksenony i bedzie dobrze, hamulce-wymienie tarcze na troche wieksze,przewody hamulcowe na "twardsze" i tez bedzie dobrze,skorzana tapicerka-zaloze pokrowce ;) To chyba na tyle. Bardzo polecam ten samochod.

PS:Wszystkie przyciski sa podswietlone,otwieranie szyb,regulacja lusterek itd.
Gość

Postprzez arni0000 » 19 mar 2007, 12:14

Właśnie rozpocząłem prace na poprawą świateł w moim xedosiku. Lampy wyjęte klosze zdjęte soczewki na wierzchu. Okazało się po rozebraniu soczewki, że lustro jest wykonane z plastiku i nadaje się albo do regeneracji lub do wymiany. Przyczyną słabych świateł w xedosie jest fatalnej jakości lustro wewnętrzne soczewki. W moim przypadku wyładowała soczewka w koszu i jej miejsce zajmie soczewka firmy hella ze szklanym lustrem z punto II. Są to bardzo dobre soczewki i stosunkowo tanie za komplet na allegro płaci się ok. 80 zł. Prace praktycznie na ukończeniu jak wszystko będzie poskładane to wrzucę fotorelacje z przeróbki. Jest troszkę dłubania, aby przerobić mocowania soczewki, ale opłaca się ja w swojej dodatkowo montuję ringi naokoło soczewki. Przerabiałem kilka swoich i nie tylko aut i efekt rewelacyjny. Wsadzanie w oryginalne soczewki xenonów daje poprawę, ale jest niezgodne z przepisami natomiast wymiana na markowe daje poprawę nieziemską.
Forumowicz

Od: 26 lut 2007, 12:53
Auto: XEDOS 6 2.0 V6

Postprzez Marcin B » 21 mar 2007, 12:33

słuchajta chopy, może wrócimy do tematu??
NoR – ja jestem bardzo szczęścliwym posiadaczem Xedosa 6 CA B6. Pierwsze wymażone prawdziwe auto, ale nie było łatwo wrócić do stanu uwielbienia, jak okazało się, że kupiłem przysłowiową MINĘ K,,,wa ją mać!!!! pierwszy tydzień chciałem gościa <killer> , ale przeszło. Jeśli opcja z gazem uważaj na przebieg (oczywiste ze jak gaz to dlatego zeby oszczedzic na palwie, czyli dużo jeżdzona), co i jak sprawdzić jest dostępne w poradach/ zakładka warsztat i obsługa (nizeawodny poradnik dla początkującego kupującego i użytkownika mazdy).
Dalej:
autko z 98 roku, rzekomo 133 tysie przebiegu (badziewie prawda oczywiście), kupiony 3 stycznia 2007, pierwsze objawy:
kopcenie, i na to polecam zwracać szczególną uwagę, przyczyn może być wiele, ale tak naprawde, siwy dym z wydechu oznacza ze możesz mieć nawet pękniętą głowicę, nagar, kłopoty z układem chłodzenia, (naprawa może byc droga, ale nie musi)
Moi drodzy nie straszcie na forum drogimi cenami za części i obsługę Xedosów, jeśli ktoś dużo płaci to jest dupa, cześci ogólnodostępne i są zamienniki (ale trzeba uważać).
Moim zdanie jak za tę opcję cena jest za duża. na wp.pl była jeszcze niedawno możliwość darmowej wyceny auta (automat www). OKazuje się, że Mazdusia Xedos 6 CA B6 '98 ma wrtość rynkową 15.800,00 PLN (dajmy nawet +,– 1000, to i tak Twoja opcja wydaję się byc za droga).
Pozdrawiam serdecznie i z całego serca życze NIE MINY (niestety w z Xedami w Polsce bedzie CI ciężko, no ale nawet lekko bita Mazda jest nadal PIĘKNĄ MAZDĄ)
Kopniak w pupę to też krok do przodu
Początkujący

Od: 2 mar 2007, 18:36
Auto: Xedos 6 '98 CA B6

Postprzez XsiX » 21 mar 2007, 13:22

arni0000 napisał(a):Twierdzisz, że da się przerobić na xenony z godnie z przepisami bez ingerencji to jesteś kolego w błędzie

proponuję przeczytać to co napisałem ZE ZROZUMIENIEM
chłopie gdzie ja napisałem o przerobieniu świateł na xenony zgodnie z przepisami ?

arni0000 napisał(a):W przypadku przeróbki, którą ja proponuję wszystko jest ok.

arni0000 napisał(a):Wiadomo jest ona nie zgodna z przepisam

i o to chodzi od samego początku, twoja przeróbka jest równie niezgodna co wstawianie xenonów. Koniec, kropka.

Marcin B napisał(a):Moi drodzy nie straszcie na forum drogimi cenami za części i obsługę Xedosów, jeśli ktoś dużo płaci to jest dupa, cześci ogólnodostępne i są zamienniki (ale trzeba uważać).

Drogi kolego, gdybyś zwrócił uwagę na datę przy postach o wysokich cenach części, to zapewne wiele by ci się wyjaśniło. Obecnie ceny części do tego auta znacznie spadły, m.in. ze względu na bezproblemową możliwość sprowadzania aut zza granicy. Xedos w anglii kosztuje dosłownie grosze, a większość części da się z powodzeniem zastosować naszych-europejskich autach. Zaznaczyć trzeba także że ceny samych xedosów znacząco spadły. Jeszcze kilka lat temu nie każdego było stać na jego zakup, a ceny tych aut z początku ich produkcji oscylowały w okolicach ~20 tys. zł. Obecnie w miarę sprawnego xedosa kupić można już za kilka tysięcy złotych, uwierz mi że do niedawna tyle kosztował sprawny sinilk z osprzętem.

Weź pod uwagę że nie wszyscy kupili xedosy w ostatnich czasach, są osoby które tymi autami jeżdżą od 6-7 lat. Zapewniam cię Marcinie że mając xedosa w tamtych czasach byłbyś właśnie tą "pupą" płacącą dużo za części. :P

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 09:33
Auto: CA KF '92 MTX