Naprawa rozdzielacza ABS (626 GE KL)

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Smirnoff » 16 gru 2003, 02:00

Spoko, nie ma sprawy, bardzo chętnie skorzystam z propozycji. Co do zaanonsowania się – kwestia zrozumiała.
Próbowałem sie z Tobą skontaktować – via mail oraz zostawiłem Ci PW na forum. Niestety, nie odpowiedziałeś. Powiedz chociaż w jakim regionie kraju mieszkasz, zebym wiedział jak to wszystko zgrać czasowo. a tak swoją drogą – jak masz na handel taki HU, to jaka kasa wchodzi w gre z uwzględnieniem zniżek klubowych ofcozzzz? :D
Pozdro
Smirnoff
Forumowicz

Od: 20 paź 2003, 17:16
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez GrzegorzSz » 16 gru 2003, 02:05

kurde, na 100% odpowiedzialem na maila

masz konto na wp.pl, a ostatnio cos sa problemy z wysylaniem wiadomosci na te konta

daj znac na moj GG 1831463
Forumowicz

Od: 7 gru 2003, 23:39

Postprzez nightcomer » 16 gru 2003, 04:21

Smirnoff napisał(a):auto zaczyna hamować, słychac jak włącza się pompa od ABS, z resztą aż przygasają trochę światła i kontrolki na tacho i .... nic. <jelen> Niestety, po zerwaniu przyczepności koła blokują się i koniec, chociaż światła cały czas są "przygaszone" i słychac jak pompa chodzi.

Noo smirnoff, nareszcie dokładny opis zjawiska.
Jeżeli "światła przygasają" i "są cały czas przygaszone" to chyba już wszystko jasne. Normalnie "światła przygaszają się" na ułamek sekundy.
Forumowicz

Od: 29 paź 2003, 01:07
Auto: cprf2a'99

Postprzez Długi » 16 gru 2003, 09:30

Przyczną może być niesprawna pompa, która nie mając wydajności nie odessa plynu z układu. Przygasające światła mogą świadczyć np. o jej zatarciu.
Forumowicz

Od: 22 lis 2003, 09:35

Postprzez newbie » 16 gru 2003, 11:11

Długi napisał(a):Przyczną może być niesprawna pompa, która nie mając wydajności nie odessa plynu z układu. Przygasające światła mogą świadczyć np. o jej zatarciu.

Pompa podnosi ciśnienie za jego redukcję odpowiedzialne są solenoidy w HU (mają taką skomplikowaną wielodrożną budowę)

Już nie mam sumienia dłużej...

Jedź do warsztatu i poproś 4 kolegów o pomoc :)

Podnieście auto tak żeby 4 koła wisiały w powietrzu. Ty jako główny expert od heblowania wsiądź za fajerę i naciśnij na hebel.
Jeden z Twoich kolegów wsadzi jump wire do DLC pomiędzy TBS a GND i pójdzie potem do koła RF, a pozostali w tym czasie do kolejnych czyli LF RR i RL. Użyją siły żeby spróbować obrócić każdym z kół (Ty cały czas heblujesz, więc oni tylko stękają). I teraz najfajniejsze...Ty włączasz IG i Twoi kumple po kolei się przewracają według poniższej sekwencji.

Obrazek

Jak ci z przodu się jednak nie przewrócą to, weź miernik i stań na tych solenoidach od przednich kół w HU i powtórz próbę z IG i heblem.

To Ci wszystko powie...co jest spsute.

O mamo !!

Napraw to, bo jeszcze te super Dunlopy Cię zawiodą i wybijesz mazdzie zęby.
Firma

Od: 31 paź 2003, 07:53
Auto: F20 M135i x
BP X AWD
F2 EQ

Postprzez Długi » 16 gru 2003, 11:57

Greg, szukam po płytkach, chyba z ostatniego szkolenia New To Mazda przywiozłem flashową animację z dzialania HU tam pompa odsysa płyn spuszczony przez zaworki. ;)
Forumowicz

Postprzez newbie » 16 gru 2003, 12:04

Długi napisał(a):Greg, szukam po płytkach, chyba z ostatniego szkolenia New To Mazda przywiozłem flashową animację z dzialania HU tam pompa odsysa płyn spuszczony przez zaworki. ;)

Nie wiem, nie wiem...ten bolid Smirnoffa to GE, a tam to raczej ciśnienie obniżane jest przez wznios kotwy solenoidu.

Nie mam nic tu w pracy o ABSie (w sensie ogólnym) w domu zerknę to się upewnię. Ale siakoś mi się widzi, że w tym przypadku to bedzie tak, jak mówię, ale....we'll see.

Pozdrowienia,
Firma

BP X AWD
F2 EQ

Postprzez GrzegorzSz » 16 gru 2003, 12:21

Ja tam nie wnikam – jak cos nie dziala, to wymieniam w calosci i sie nie zastanawiam. Zajmuje mi to stanowczo mniej czasu i kosztuje mnie mniej nerwow, a ze mam caly stos czesci na wymine, to koszt jest prawie zerowy.

Jakbys mial jakies animacje, to z checia bym obejrzal. Kumpel prowadzi wyklady na uczelni i czesto szuka takich animacji, co by je pokazac studentom. Cos jak na http://auto.howstuffworks.com/
Forumowicz

Od: 7 gru 2003, 23:39

Postprzez Długi » 16 gru 2003, 12:29

ok flash jest oparty o Mazdę Premacy spróbuję opisać co widzę:

Ciśnienie wytwarzane przez pompę hamulcową w norm.warunkach przedostaje się przez inlet i outlet valves. W czasie dziłania ABS inlet valve zamyka żeby ograniczyć ciśnienie z pompy ham. dopiero w przypadku gdy dalej koło jest zablokowane otwiera się outlet valve żeby obniżyć ciśnienie. Jednocześnie pompa przepompowuje ciśnienie z za outlet valve do miejsca przed inlet valve.

wynika z tego że obaj mamy racje tzn. pompa odsysa ciśnienie a jednocześnie zwiększa ciśnienie wytwarzane przez pompę hamulcową.

cholera troche to zawiłe ale szybciej myśle niż mogę to napisać :|

czyli może być taka sytuacja, że inlet valve jest zamknięty, outlet valve jest otwarty, a ciśnienie nie spada bo pompę wzieli <diabel>
Forumowicz

Postprzez newbie » 16 gru 2003, 13:49

Oczywiście to prawda, przecież pompa pracuje w zamkniętym układzie, więc musi skądś brać płyn, żeby go potem tłoczyć do aku ciśnienia.
Ale ja w dalszym ciągu z uporem maniaka twierdzę, że pompa jest po to by tworzyć ciśnienie :D
Na dowód tego przytoczę przykład. Kiedyś konstruktorzy myśleli nad zminimalizowaniem HU (a co za tym idzie i kosztów jego wytworzenia) i opracowali tzw. ABS Compact, w którym nie było pompy. Reszta jak w normalnym ABS zawory, czujniki prędkości itp.
To kierowca naciskając na hamulec wytwarzał ciśnienie i w trakcie hamowania pedał sukcesywnie obniżał się aż do momentu wyłączenia krańcówki, gdzie znajdował się krytyczny punkt możliwości jakiegokolwiek hamowania...i tu zadziaływała klasyka czyli NO ABS at all.
Firma

BP X AWD
F2 EQ

Postprzez Długi » 16 gru 2003, 14:04

No ok a co się stanie jak pompa nie będzie pracować, a będzie w układzie??? Ciśnienie nie będzie miało możliwości spaść bo z drugiej strony będzie miało ciśnienie wytwarzane przez pompę mechaniczną, konkludując pompa jest potrzebna do wytworzenia różnicy ciśnień w układzie, co umożliwi wytworzenie ciśnienia po stronie tłoczenia i zmniejszenie go na wylocie.
Forumowicz

Postprzez newbie » 16 gru 2003, 14:12

Tak, tyle tylko, że ABS ma zawsze przekaźnik fail safe i sygnał z pompy jest monitorowany, poza tym jeżeli pompa stoi to waliłoby bezpecznik od ABSu.

Resztę niech sobie naprawia Zainteresowany.
Firma

BP X AWD
F2 EQ

Postprzez Długi » 16 gru 2003, 14:20

Może bezpiecznik jest na drucie???

KONIEC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czemu oprócz tłoka kręci ci się oś z kołem obiegowym???? <tancze>
Forumowicz

Postprzez Smirnoff » 16 gru 2003, 17:41

Widze, ze na forum zawrzało :D
Greg, co do opisanej przez Ciebie próby poprzewracania mechaników, to zdaje się jakieś 2 tyg temu (zanim zapodałem temat na forum) taki własnie test był przeprowadzony. Wówczas nie odbiło lewe przednie koło. Reszta odbijała jak należy.
Po wymianie płynu hamulcowego (za namową kolegów z forum w USA )niestety nie odbija juz i PP koło, aczkolwiek np dzisiaj zdarzyło sie raz , ze to akurat odbiło.

W kwestii bezpiecznika – jest oryginalny 60A, nie sztukowany drutami itp itd.

Co do samej pompy – pompa jest jedna i albo działa albo nie. Gdyby pompa była zatarta i nie działałaby, to wtedy ABS w ogóle nie działałby na ŻADNE KOŁO, a nie tylko na jedno z nich. Tak więc raczej upatrywałbym winnego wśród elektrozaworów.

W kwestii Dunlopów – spoko spoko i bez ABS damy rade :P

A tak swoją drogą – Greg, jak masz mi robic łache, albo niby się na de mną litować, to mozesz w ogóle nic nie pisać. Nie ma przymusu.
Myślałem, ze zakopaliśmy topór wojenny i, zgodnie z naszą jakiś czas temu przeprowadzoną rozmową na GG, nie żywimy do siebie dawnych uraz. Chyba jednak się pomyliłem...

Długi – masz rację. Działanie ABS przedstawiłem kilkanascie postów temu w tym temacie. Na każde koło przypada oddzielny elektrozawór, ktróy najpierw odcina (zamyka) dopływ płynu z pompy hamulcowej, natomiast jak to nie pomaga (koło ciągle zablokowane), to otwiera się zawór do komory powrotnej, poprzez który płyn "ucieka" i tym samym cisnienie spada a koło zaczyna sie kręcić. Pompa zapewne przepompowywuje płyn ham. z komory powrotnej do źródła dzieki czemu ABS działa do upadłego w ilości n-cyklów az do wykluczenia konieczności jego działania. (za mała prędkość, wzrost przyczepnosci nawierzchni, odpuszczenie hamulca przez kierowce).

Jak znajde chwile czasu (z dzień), to wyciągnę HU, rozbiorę na części pierwsze i zobaczę, co jest z nim grane. W razie czego nawiążę współpracę z kolegą Greyg'iem i zamkniemy ten temat raz a dobrze.

Pozdrawiam wszystkich mających dobre intencje... :]
Smirnoff
Forumowicz

Postprzez Smirnoff » 16 sty 2004, 19:33

No i dzisiaj problem został rozwiązany – wymieniłem ABS HU i ABS działa jak należy. Nawet przy 160km/h (więcej na razie nie próbowałem :P) max depnięcie po hebelkach konczy się biciem w stopę, a madzia hamuje jadąc prościuteńko za sprawą odbijających zacisków wszystkich 4 kół :P
Mieliście rację – teraz z tym ABS HU, w momencie włączenia się ABS światła nie przygasają, tak więc musiało być cosik przytarte – pewnie pompa, skoro poprzedni HU załączając układ w czasie jazdy powodował ostre przygaśnięcię świateł.
Suma sumarum problem został rozwiązany i od dzisiaj moge spokojnie korzystać z dobrodziejstw tego układu.
Pozdrawiam
Smirnoff
Forumowicz

Postprzez Długi » 19 sty 2004, 17:10

Cóż mogę na to powiedzieć

niech żyje forum!!!!!!!
Forumowicz

Postprzez jolusiaa22 » 9 cze 2008, 18:14

mam problem świecą mi sie kontrolki od ręcznego, ABS i kontroli trakcji ... niewiem co zrobic, chamulce działają ale świecą się kontrolki , płyn chamulcowy jest, czujniki są dobre , bezpieczniki tez byla bym bardzo wdzieczna w udzieleniu pomocy ... jest to mazda premacy 1.9 1999 rok bęzyna
jolusiaa22