Odgłos tarcia przy rozruchu zimnego silnika (626 GE FP)
Strona 1 z 1
Podczas rozruchu zimnego silnika słyszę odgłos jakby tarcia w trakcie pierwszych trzech, czterech obrotów. Później wszystko się stabilizuje i jest cicho. Nie jest to odgłos stukania nienapełnionych HLA. Podejrzewam, że dochodzi z wałków albo korbowodu, tak jakby nie było z początku smarowania. Dodam,że zauważyłem ostatnio wyciek z uszczelniaczy wałków. Czy powodem mogąś być jakieś łożyska, niedostateczne smarowanie? Proszę o pomoc, bo przymierzam się do wymiany rozrządu i może należałoby coś jeszcze naprawić.
Pozdrawiam
- Od: 10 lut 2004, 17:14
- Auto: 626 GE 1992
Jezeli slychac do przy rozruchu to na pewno nie sa panewki. Jak by byly panewki to juz bys nie jezdzil tylko silnik by byl zatarty. Nie ma takiej mozliwosci aby panewka nie byla smarowana podczas rozruchu, walki rozrzadu i HLA owszem ale nie dol silnika. Ja mysle ze winnym tego tarcia moze byc rozrusznik? Czasami moze sie zawieszac.
MAZDA MILENIA 2,5 V6 is de best
- Od: 20 paź 2003, 15:28
- Auto: MILENIA 2.5 V6, JEEP , 323F BA
Podczas rozruchu zimnego silnika słyszę odgłos jakby tarcia w trakcie pierwszych trzech, czterech obrotów. Później wszystko się stabilizuje i jest cicho.
umnie jest identyczny problem co to może być

MÓJ WARSZTACIK DOBRYCH CEN :) www.mstechnik.dbv.pl
WWW.MSTECHNIK.DBV.PL
WWW.MSTECHNIK.DBV.PL
- Od: 10 gru 2003, 17:02
- Auto: M323BG, Rover 200si 1.4l 103HP
U mnie jest to czasami a panewki są ok ( sprawdzałem i zmienilem nawet pompę olejową ) myślę że ten halas jest z wałków rozrządu ( podobno w GF to norma ) Jeszcze walczylem ze spalaniem stukowym ( czasami na niskich biegach ) Po roku jazdy stwierdzam że GF to kiepski model mazdy.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Proponuje dolać oleju
- Od: 28 sty 2004, 07:37
- Auto: MX-3 GSR 2,5 V6
no tak....Jarek jak to jest? podobno HLA "pokrzyczą" kilka sekund po rozruchu a potem ma być cicho, że niby załapią ciśnienia i jest OK? tak?
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
a ja wam powiem cos innego...............................u mnie tez jest tak...buhahahaha...a im dłużej stoi tym bardziej pomarudzi przy zapaleniu..
- Od: 6 maja 2004, 19:22
- Auto: Mitsu Lancer/AR
Ja mam to samo. Kolega powiedzał że to taki dynks w rozruszniku co się za wolno cofa po zapaleniu i przez chwile silnik kreci rozrusznikiem.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Strona 1 z 1