I od razu mam pytanie. W listopadzie sprowadziłam sobie z Niemiec Mazdę 323 BG. W umowie kupna mam wpisaną datę pierwszej rejestracji (grudzień 92) i datę produkcji (Niemiec też wpisał 92). Jak wiadomo w Briefie nie ma takiej pozycji jak data produkcji, lecz data dopuszczenia modelu/homologacji – tam wpisano rok 1989. Rejestrując auto w papierach podawałam rok 92, bo wolę mieć nowsze auto niż starsze
A teraz do rzeczy. Parę dni temu brat, jadąc moim autem, miał niegroźną stłuczkę nie ze swojej winy. Zastanawiam się na ile PZU wyceni moje autko i zaczęłam trochę dociekać. Dokładne dane auta to Mazda 323 BG, 1324 cm3, 54 kW, 16 zaworów.
W opisie modelu (http://www.mazdaspeed.pl/modele/323_bg.php) jest coś co mnie ucieszyło:
- Kod: Zaznacz cały
W ofercie Mazdy dla modelu 323 zawsze istniała szeroka paleta jednostek napędowych. W przypadku Mazdy 323 w 1991 roku zmieniono silniki na szesnastozaworowe. Podstawowy model sprzed tego roku ma jeszcze 8-zaworową jednostkę napędową i moc nie 75 KM, ale 8 KM mniej.
Skoro mam 16 zaworów to chyba znaczy, że został wyprodukowany najwcześniej w 1991r.? Ale jak rozpoznać czy w 91 czy w 92?
W kodzie VIN cyfry 10 i 11 to '00', więc to chyba nic nie mówi.
Jak dalej przeprowadzić tę sprawę pomijając PZU? W końcu za jakiś czas będę chciała auto sprzedać, a 2 czy 3 lata różnicy to chyba jednak dość istotne. Zgłosić się do Wydziału Komunikacji, a może liczyć, że potencjalny kupujący uwierzy mi na słowo?
--
Pozdrowienia,
Ania