Komputer pokazujacy aktualne spalanie – da sie cos takiego dokupic i zamontowac?
1, 2
Witam
Zastanawiam sie czy da sie kupic jakis komputerek wyswietlajacy aktualne spalanie i zamontowac go do mazdy? Bardzo by mi sie przydal, bo przynajmniej zmuszal by mnie do spokojniejszej jazdy i moze by mi wtedy mazda palila mniej niz 10l. Bo jak narazie to wychodzi non stop 10L/100km i to nawet po przejechaniu trasy i pozniej troche po miescie.
Ktos widzial gdzies taki komputer? Na allegro nic nie moge znalezc, ale tez nie wiem pod jaka nazwa tego mozna szukac.
Czy mozna np. kupic od innego samochodu i zamontowac do mazdy? Jak takie cos jest wogole podlaczone do silnika i na jakiej zasadzie oblicza spalanie?
Pozdrawiam
Darek
Zastanawiam sie czy da sie kupic jakis komputerek wyswietlajacy aktualne spalanie i zamontowac go do mazdy? Bardzo by mi sie przydal, bo przynajmniej zmuszal by mnie do spokojniejszej jazdy i moze by mi wtedy mazda palila mniej niz 10l. Bo jak narazie to wychodzi non stop 10L/100km i to nawet po przejechaniu trasy i pozniej troche po miescie.
Ktos widzial gdzies taki komputer? Na allegro nic nie moge znalezc, ale tez nie wiem pod jaka nazwa tego mozna szukac.
Czy mozna np. kupic od innego samochodu i zamontowac do mazdy? Jak takie cos jest wogole podlaczone do silnika i na jakiej zasadzie oblicza spalanie?
Pozdrawiam
Darek
- Od: 2 gru 2006, 20:58
- Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo
Spójrz sobie tutaj – http://www.tomektak.republika.pl/
czasem ogłaszał się na allegro i był wtedy tańszy o jakieś 50zł chyba.
czasem ogłaszał się na allegro i był wtedy tańszy o jakieś 50zł chyba.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Hmm. Wyglada super. Funkcje ma naprawde dobre no i wszystkie ktore bym chcial. Mysle powaznie nad kupnem tego. Instalacja tez wydaje sie nie najtrudniejsza.
Ktos ma takie cos u siebie? Jak sie spisuje?
Ktos ma takie cos u siebie? Jak sie spisuje?
Nikt nie ma....
Który masz rocznik autka? Najtrudniej będzie Ci zdobyć sygnał prędkości – jeśli to starsza bryczka...
Który masz rocznik autka? Najtrudniej będzie Ci zdobyć sygnał prędkości – jeśli to starsza bryczka...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
W tym roczniku nie będzie problemów. Sam zacząłem budować taki komputerek, ale jak narazie porzuciłem ten projekt do wiosny. Do tej pory jest 2 punktowy termometr, prędkość chwilowa i droga, przede mną najgorsze- spalanie
Sygnał prędkości masz z tyłu zegarów, na śrubce SP OUT (czy jakoś podobnie), i pojawiają się tam około 2 impulsy na metr, dokładnie nie sprawdziłem. A informację o wtrysku pobierasz z wtryskiwaczy.
gadula88 a może wiesz w którym miejscu jest sygnał prędkości w GF'99?
PS. w dieslu nie ma wtryskiwaczy – jak znaleźć ten sygnał??
PS. w dieslu nie ma wtryskiwaczy – jak znaleźć ten sygnał??
xANDy – chyba również powinien się znajdować z tyłu zegarów, a jak nie, to czujnik jest gdzieś na skrzyni biegów. Co do obliczenia spalania w dieslu, to niestety niewiem jak to można wykonać, chyba potrzebny był by jakiś przepływomierz. No ale diesel jest chociaż przewidywalny w spalaniu
PS. Czy ktoś wie jaka jest stała wtrysku wtryskiwaczy w silniku Z5??
PS. Czy ktoś wie jaka jest stała wtrysku wtryskiwaczy w silniku Z5??
No wlasnie co z ta stala? Ja sie zgaduje i pozniej po korekcie w koncu ustawia jakos samemu? Czy ona jest gdzies zapisana? Bo interesowala by mnie dla 2.0 V6.
Pisalem do tego kolesia co to sprzedaje i wogole nie odpisuje. Chcialem zamowic ten komputer ale jak nie ma z nim kontaktu to nie wie co zrobic. Na allegro tez tego nie sprzedaje teraz
Pisalem do tego kolesia co to sprzedaje i wogole nie odpisuje. Chcialem zamowic ten komputer ale jak nie ma z nim kontaktu to nie wie co zrobic. Na allegro tez tego nie sprzedaje teraz
Z tą stałą, to jest to parametr danego wtryskiwacza. Ale że bardzo ciężko coś takiego sie dowiedzieć, to można ją wyliczyć tankując do pełna i przejechać np. 100km, licząc całkowity czas otwarcia wtryskiwaczy. Potem znowu dolać do pełna, i mając drogę, całkowity czas otwarcia wtryskiwaczy i ilość spalonej benzyny bardzo łatwo da się wyliczyć tą stałą 
gadula88 w mojej bryczce sygnał prędkości idzie z komputera ABS'u a nie ze skrzyni. Wchodzi gdzieś w zegary...
Ja do swojej madzi kupilem scangauge. Spisuje sie dobrze, instalacja prosta (podlacza sie pod zlacze diagnostyczne), oprocz funkcji typu zuzycie paliwa, zasieg, itp. mozna jeszcze odczytywac i kasowac bledy komputera. Dodatkowo kolor podswietlenia mozna dopasowac do koloru podswietlenia samochodu. Cena to ok 150 USD. www.scangauge.com
- Od: 2 cze 2006, 19:25
- Auto: mazda6i, 2006, 2.3l, 5drzwi
hellmi napisał(a):A czy coś takiego można podpiąć do 323f BA z 96 roku?
lukasz5 napisał(a):A ma zlacze ODB II??
no niestety tutaj jest problem – ma tylko część sygnałów...
darekk86 napisał(a):oze by mi wtedy mazda palila mniej niz 10l. Bo jak narazie to wychodzi non stop 10L/100km
darekk86 masz 2 litrowy silnik z 6 garami nie oczekuj ze auto spali 8/100:) mi sie udalo zejsc do 9,0/100 w miescie przy baaaardzo spokojnej jezdzie ale to bylo lato
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
darekk86 napisał(a):wiem wiemDlatego teraz jak pali 10 to sie ciesze. Bo ostatnio ponizej 11 nie schodze. Jakos przezyje. Liczy sie frajda z jazdy
Przeciez po to kupilem 2.0 v6 a nie smarta
Witam kolege no prawie ziomal
Jak byś kiedyś był w Garwolinie to daj znać wyskoczymy na kawke i pogadamy o mazdeczkach
Mniam GTR
1,3 bara to brrrrrr jedyne 300KM
1, 2