Witam..Właśnie wysiadła mi skrzynia biegów i mam pytanie czy do Mazdy 323F BG 1.6 16v pasuje skrzynia od Mazdy 323F BA 1.5 ? Pozdrawiam
P.S.Wiem,że to nie ten dział ale przy okazji może ktoś ma na sprzedanie taką skrzynię biegów? Dziękuje za odpowiedzi.
Czy da się zamienić skrzynię biegów między modelami
Strona 1 z 1
W BA z silnikami R4 występują skrzynie G25M-R (rodzynki we wczesnych 1.8) i F25M-R (we wszystkich 1.3, 1.5 i późniejszych 1.8)
Z tego co mnie wiadomo, to skrzynie F5, G5, F25 i G25M-R powinny mieć identyczne rozmieszczone punkty mocowania do bloku silnika (co nie znaczy że "dzwon" mają taki sam!). To jest oczywiście tylko połowa sukcesu, bo:
– skrzynie F i G (a przynajmniej F25 i G25) mają inne mocowanie do nadwozia, trzeba je razem z "łapami" przeszczepiać – o ile te będą pasować z innego nadwozia (pewnie nie)
– co prawda nie należą do skrzyni jako jakiej, ale koło zamachowe, sprzęgło i rozrusznik muszą do siebie pasować, więc trzeba włożyć te stare albo wszystko podmienić
– F/G25 mają elektryczne wyjście prędkościomierza, nie linkę jak to jest w F5/G5 (i choć wydaje mi się żę to tylko kwestia tego co jest wkręcone w otwór w skrzyni, to głowy nie dam)
– przełożenie jest na pewno inne – a jak bardzo to zależy jakie konktretnie 2 skrzynie porównujemy
– skrzynie G powinny mieć 1 wałek więcej (jakiś pośredniczący) niż F, co poprawia ich trwałość ale nieco je powiększa – reasumując, nie jest powiedziane że fizycznie wejdą
Biorąc pod uwagę że skrzyń do BG jest sporo, szczególnie do B6, to nie wiem czy jest sens kombinować. O ile wszystko inne da się dopasować jakoś, to przełożeń nie przeskoczysz, chyba że robiąc z 2 skrzyń jedną w sytuacji gdy padł różnicowy lub pękła obudowa.
Z tego co mnie wiadomo, to skrzynie F5, G5, F25 i G25M-R powinny mieć identyczne rozmieszczone punkty mocowania do bloku silnika (co nie znaczy że "dzwon" mają taki sam!). To jest oczywiście tylko połowa sukcesu, bo:
– skrzynie F i G (a przynajmniej F25 i G25) mają inne mocowanie do nadwozia, trzeba je razem z "łapami" przeszczepiać – o ile te będą pasować z innego nadwozia (pewnie nie)
– co prawda nie należą do skrzyni jako jakiej, ale koło zamachowe, sprzęgło i rozrusznik muszą do siebie pasować, więc trzeba włożyć te stare albo wszystko podmienić
– F/G25 mają elektryczne wyjście prędkościomierza, nie linkę jak to jest w F5/G5 (i choć wydaje mi się żę to tylko kwestia tego co jest wkręcone w otwór w skrzyni, to głowy nie dam)
– przełożenie jest na pewno inne – a jak bardzo to zależy jakie konktretnie 2 skrzynie porównujemy
– skrzynie G powinny mieć 1 wałek więcej (jakiś pośredniczący) niż F, co poprawia ich trwałość ale nieco je powiększa – reasumując, nie jest powiedziane że fizycznie wejdą
Biorąc pod uwagę że skrzyń do BG jest sporo, szczególnie do B6, to nie wiem czy jest sens kombinować. O ile wszystko inne da się dopasować jakoś, to przełożeń nie przeskoczysz, chyba że robiąc z 2 skrzyń jedną w sytuacji gdy padł różnicowy lub pękła obudowa.
Dzięki Wam za pomocą...a co do skrzyni to właśnie siadł układ różnicowy
Całe szczęści,że na mieście bo jak by to się stało w trasie to pewno nie było by już do czego wkładać tej skrzyni
Acha i jeszcze jedno..z powyższych postów rozumiem,że z mazdy 323 1.3 skrzynia również pasuje to mojej efki tak? Jeden koleś zaśpiewał mi za skrzynie 800zł
..myślę,że taniej można kupić..A Wy co sądzicie o tej cenie ? Pozdrawiam
Cysiek daj nr. kom. Mateusza na priva..Dzięki

Cysiek daj nr. kom. Mateusza na priva..Dzięki
- Od: 12 lip 2005, 18:00
- Auto: ...
porek dg napisał(a):Pewnie za chwilę, któryś z naszych troskliwych Modów upomni Cię o poprawienie tematu, chyba że Ich uprzedzisz
Nie uprzedził – troskliwe misie balowały we wrocku, ale już wróciły i zaprowadzają pożądek
A więc:
Przeczytaj regulamin, popraw temat
to mi sie chyba nigdy nie znudzi

ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Winetou napisał(a):porek dg napisał(a):Pewnie za chwilę, któryś z naszych troskliwych Modów upomni Cię o poprawienie tematu, chyba że Ich uprzedzisz
Nie uprzedził – troskliwe misie balowały we wrocku, ale już wróciły i zaprowadzają pożądek![]()
A więc:
Przeczytaj regulamin, popraw temat
to mi sie chyba nigdy nie znudzi
Już raz zmieniłem..i nie mam pomysłu na jaki zmienić i co jest w nim nie tak
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 12 lip 2005, 18:00
- Auto: ...
porek dg napisał(a):Być może o to chodziło, a jak nie to zapewne Winetou Cię poinformuje.
Winetou jak przystało na troskliwego misia nazwał poprawnie temat, aby świecił Ci przykładem następnym razem gdy będziesz miał wątpliwości jak tego dokonać
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Witam słyszałem ze ktoś tu skrzyni biegów poszukuje:D Jeszcze mam, jak cos to kontakt gg lub priva. P.S Troszke czesci jeszcze mam Do Mazdy
- Od: 12 lut 2006, 19:25
- Auto: 323f 1.6
Strona 1 z 1