Stacyjka – dziwne objawy – czas jej dobiega konca ?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez skowal » 12 lis 2006, 20:59

Witam,

mam taki problem. Dzisiaj wisadam do samochodu chce przekrecic kluczyk w stacyjce a tu lipa. Nic nie moge zrobic, nie moge zdjac blokady. Malo tego, kierownica zostala zablokowana ale ma dziwne wieksze ruchy tak jak by ta blokada sie wyrobila lub cos w tym stylu.

Po kilku minutach meczarni kluczyk przekrecilem ale za to klucz w nim lata jak zyd po pustym sklepie. Boje sie ze czas na wymiane stacyjki a to chyba nie maly koszt. Teraz mialbym pytanie:

Czy ktos probowal rozbierac stacyjke ?
Czy mial ktos taki problem ?
Jak sie dostac do tej stacyjki – trudna sprawa ?
Ile mniej wiecej moze kosztowac nowa / uzywana stacyjka ?

pozdr.
SKowal
Forumowicz

Od: 11 wrz 2005, 20:47
Auto: Mazda 6 2.0 SKY-G GJ '16
Mazda 6 2.0 CiTD GY '04
Mazda 626 1.8 GE '93

Postprzez Grzyby » 13 lis 2006, 11:36

Zdemontuj ją i zanieś do jakiegoś speca od dorabiania kluczy.

W samochodzie ojca stacyjka się zablokowała całkowicie – przyjechał, wyjął, rozmontował, po 2h zmontował i jest ok.
skowal napisał(a):Czy ktos probowal rozbierac stacyjke ?

ja – kiedyś z ciekawości

skowal napisał(a):Czy mial ktos taki problem ?

nie wiem

skowal napisał(a):Jak sie dostac do tej stacyjki – trudna sprawa ?

docyś prosta, jedna z niewielu rzeczy do której jako tako można się dostać.

skowal napisał(a):Ile mniej wiecej moze kosztowac nowa / uzywana stacyjka ?

nowa – szukaj tutaj www.mazda.pl
używana – pytaj na Allegro
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez tomaszhasiak » 16 lis 2006, 15:06

Ale kombinulecie, ja miałem też taki problem.
Psiknij do stacyjki WD40, u mnie pomogło od razu, stacyjka jak nowa. Poprostu się troche rozkalibrowała.
a poco jakiś podpis??
Początkujący

Od: 29 sty 2006, 16:29
Auto: Mazda 626 2,0 B+G 1994

Postprzez xANDy » 16 lis 2006, 17:16

WD40 do stacyjki to jedna z najlepszych głupot jakie można zrobić!
Akurat nie do stacyjki – tam są przecież na końcu styki, które potem robią problemy – bo płyn po wyschnięciu działa jak izolacja. Ciężko czasem zapalić (nie styka) a im zimniej tym gorzej. Przerabiam na własnej skórze.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez skowal » 16 lis 2006, 21:03

xANDy napisał(a):WD40 do stacyjki to jedna z najlepszych głupot jakie można zrobić!
Akurat nie do stacyjki – tam są przecież na końcu styki, które potem robią problemy – bo płyn po wyschnięciu działa jak izolacja. Ciężko czasem zapalić (nie styka) a im zimniej tym gorzej. Przerabiam na własnej skórze.

chyba masz racje bo WD40 aplikowalem kilka miechow temu i po tym mialem kilka przypadkow ze po przekreceniu kluczyka cisza jak po smierci organisty (objaw podobny gdy w rozruszniku szczotki padna) teraz chyba juz wiem czemu tak sie dzieje.

narazie jezdze, do tej pory nie mialem powtorki z rozrywki zobacze co bedzie dalej. Uzywam klucza dorobionego moze on cos swiruje mialem problem z dorobieniem tego klucza (jak pasowal do drzwi to nie pasowal do stacyjki i odwrotnie – a zamki wszedzie mam oryginal) po kilku wizytach u "klucznika" bylo ok. Ale moze ten klucz w 100% nie pasuje i on cos moze bruzdzic.
Forumowicz

Od: 11 wrz 2005, 20:47
Auto: Mazda 6 2.0 SKY-G GJ '16
Mazda 6 2.0 CiTD GY '04
Mazda 626 1.8 GE '93

Postprzez xANDy » 16 lis 2006, 23:25

Jeśli klucz przekręca stacyjkę – to problem został już tylko w styczniku, który jest na samym "dole", gdzie spływają wszelkie wypłukane przez WD40 śmieci i tam zostają... Stąd problem. Na szczęście ten element chyba najłatwiej wykręcić i przeczyścić same styki (w GFce jest "dość" na wierzchu).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez Olooreheri » 13 sty 2007, 12:48

Witam!
Mam podobny problem.
Juz drugi raz mi się zdażyło, że nie mogę przekręcić kluczyka. Poprzednio posłużyłam się intuicją informatyczną i "zrestartowałam" Madzię (czyt.: wysiadłam, zamknęłam drzwi, otworzyłam ponownie i wsiadłam) i zadziałało. Pomyślałam więc, że to jakieś zabezpieczenie przed złodziejami – jak się za długo siedzi w zamkniętym samochodzie przed włączeniem, to się blokuje, bo "myśli", że coś kombinujesz ;) .
Dzisiaj znowu nie mogłam przekręcić kluczyka, chociaż wcale się nie guzdrałam. Dwa razy "restartowałam" i nic. Dodam tylko, że kluczyk był dorabiany, ale nie zauważyłam, żeby miał jakiś luz w stacyjce.

Jaka może być tego przyczyna? I jak uruchomić samochód, jeśli znowu mi się coś takiego przydarzy?
Początkujący

Od: 4 lis 2006, 16:48
Auto: MX-3 1.6 16V '94 granatowa

Postprzez Misiek-Bełchatów » 13 sty 2007, 15:07

Może i Mariusz ma racje żeby pójść ze stacyjką do speca od dorabiania kluczy ... mi się blokował zamek od strony kierowcy, wymontowałem, poszedlem do gościa z zamkniem + kluczyki ! pogrzebał z 10min. po czym stwierdził ze po prostu się poluzowały zapadki, ale będzie ok / gratisowo dorobił mi kluczyk :)
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje ;)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2005, 18:55
Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i

Postprzez lucas_ka » 13 sty 2007, 22:13

A jak nie pomoze to mam stacyjke z kluczem do sprzedania.Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 17 lis 2006, 00:38
Auto: Mazda 6 2,0 citd

Postprzez klub3 » 16 sty 2007, 23:01

Witam.

Magicy od dorabiania kluczy robią cuda. Miałem w Vectrze problem z zacinająca się stacyjką. fachowiec dorobił mi "podwyższony" kluczyk i powiedział, że ten nigdy się nie przytnie. No i był dobrym prorokiem.
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 16:05
Auto: dawniej – dwie zielone 626, GE – obecnie OMEGA MV6 – tez zielona