Brak lewego tylnego światła postojowego i podświetlenia licznika + wywalanie bezpiecznika

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez dplus » 14 lis 2006, 12:54

Witam
Ostatnio po kilku wilgotnych dniach zauważyłem brak lewego tylnego światła postojowego i podświetlenia licznika, a przy wymianie bezpiecznika, od razu się on przepala.
gdzie szukać przyczyny zwarcia? lampa z tyłu jest ok, kabelki całe, zarówka chyba też (nigdy nie widziałem z podwójnym wolframem:)). Testowałem na wyjęcie żarówki ale przy włączaniu zapłonu i tak się bezpiecznik spala :(

A przy okazji elektryki – ktoś zna patent na podłączenie radia do stałego +12, a nie takiego po przekręceniu ACC (chodzi o pamięć radia), miałem wybebeszone kable a w nich nie ma +12V :/ gdzie szukać najbliższych radiu przewodów ze stałym 12v?
Forumowicz

Od: 19 paź 2006, 13:40
Auto: Było: MX-3 1,6 16V B6 93'

Postprzez xANDy » 14 lis 2006, 13:14

Zapewne problem leży właśnie w złym podłączeniu kabli w radiu. Najprawdopodobniej masa jest zabrana (albo plus) z kabla od podświetlenia i stą palenie bezpieczników i podświetlenia.
Ściemniacz (układ regulacji jasności świecenia) przy wyłączonych światłach podaje na wyjściu minus (albo +12) a w momencie załączenia świateł pojawia się na tym napięcie przeciwne – zasilanie (lub przeciwnie masa – zależnie od układu). Więc radio przy wyłączonych może działać a przy włączonych pada (albo radio, albo właśnie pamięć radia).
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez dplus » 14 lis 2006, 13:20

hm. troszkę nie rozumiem..
rozłącze radio i sprawdzę jak się bezpiecznik zachowa, może w tym przyczyna.

generalnie radio chodzi dobrze, mam jeden kabel do zasilania, który podaje +12v po przekręceniu na acc, reszta nic nie podaje i do tego kabla mam podłączone radio i dlatego za każdym razem po odpaleniu mam reset ustawień, a chciałbym mieć stałe podłączenie chociażby do pamięci.

potestuję dziś miernikiem opcje z właczonymi światłami.
Forumowicz

Od: 19 paź 2006, 13:40
Auto: Było: MX-3 1,6 16V B6 93'

Postprzez Sokool » 14 lis 2006, 13:45

Posprawdzaj czy gdzieś przy radiu nie ma kabelka z 12V bez przekręcania kluczyka. Jak nie to pociągnij od aku taki.
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz