Gluche stuki na oponach zimowych?
1, 2
Zrobilem konserwace podwozia i zalozylem nowe zimowki. Mam wrazenie, ze przy pokonywaniu poprzecznych nierownosci/dolkow slysze znacznie glosniejsze gluche stuki niz w przypadku opon letnich. Nie chodzi mi o szumy zimowek, tylko o gluche dudnienie. Czy jest to mozliwe?
Procol
Procol
Końcówki drążków stabilizatora przechyłów...?
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Łączniki padają na naszych drogach z dnia na dzien....procol napisał(a):1000 km wstecz
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
procol napisał(a):znacznie glosniejsze gluche stuki niz w przypadku opon letnich
Może masz wiecej powietrza niż wczesniej.
lub po prostu opony sa twardsze
-
()Marek()
Zimówki są chyba miększe...moze się myle ale tak uwazam.()Marek() napisał(a):opony sa twardsze
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Zimówki są chyba miększe...moze się myle ale tak uwazam
Guma opony zimowej powinna być miększa ale to zależy przeciż od wieku, konkretnego modelu opony.
Jeszcze jest takie coś jak nośność opony.
Moje nowe letnie Barum bravurus są bardziej miękkie niż 4- letnie zimowe Fuldy – chodzi oczewiście o tłumienie nierówności.
-
()Marek()
Koniec dywagacji – sprawdź najpierw końcówki drążków stabilizatora i tuleje przednich wahaczy.
Prawdopodobieństwo największe dla drążków stabilizatora przechyłów. Na naszych drogach nawet nówki wytrzymują ok 30kkm. Na Allegro ktoś w PL produkuje takie z metalowymi miseczkami – te są o wiele wytrzymalsze.
Prawdopodobieństwo największe dla drążków stabilizatora przechyłów. Na naszych drogach nawet nówki wytrzymują ok 30kkm. Na Allegro ktoś w PL produkuje takie z metalowymi miseczkami – te są o wiele wytrzymalsze.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
xANDy napisał(a):Koniec dywagacji – sprawdź najpierw końcówki drążków stabilizatora i tuleje przednich wahaczy.
choc nie słyszalem to moge sie zalozyc ze to bedzie wina tylko i wyłacznie opon
upieram sie przytym poniewaz pisze ze to jest głuchy stuk na poprzecznych np łaczeniach nawierznich wszelkie gumy bystukal na dziurach i bardziej dziek by byl taki metalowy
procol jak na poprzednich kapciach tego nie bylo to załoz je na chwile sprawa bedzie jasna i prosta
- Od: 8 paź 2006, 11:19
- Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)
organo napisał(a):upieram sie przytym poniewaz pisze ze to jest głuchy stuk na poprzecznych np łaczeniach nawierznich wszelkie gumy bystukal na dziurach i bardziej dziek by byl taki metalowypozatym tez tak mam hehe
procol jak na poprzednich kapciach tego nie bylo to załoz je na chwile sprawa bedzie jasna i prosta
Nie mam letnich kapci na felgach, wiec zamiana to nie taka prosta sprawa. Poza tym, te stuki to raczej gluche dudnienie niz stuki, na pewno brak jest komponenty metalicznej. Mam tez wrazenie, ze dudni tak samo na przodzie jak i tyle, tak samo na dolkach jak i na nierownosciach.
Procol
procol napisał(a):Nie mam letnich kapci na felgach, wiec zamiana to nie taka prosta sprawa. Poza tym, te stuki to raczej gluche dudnienie niz stuki, na pewno brak jest komponenty metalicznej. Mam tez wrazenie, ze dudni tak samo na przodzie jak i tyle, tak samo na dolkach jak i na nierownosciach.
No ale wczesniej tego nie bylo nie ? przynajmiej nie tak zauwazalne i jest jak pisze na poprzecznych np łaczeniach nawierzchni jezeli tak to obstawiam na 80%oponki i poprostu tak musi byc
- Od: 8 paź 2006, 11:19
- Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)
Definicja dźwięku ujęta literkami jest na tyle niejednoznaczna, że trudno zawyrokować z pewnością.
PS. po przyjeździe do kraju bardzo często wymagają nagle natychmiastowej wymiany wyżej wspomniane końcówki, co nie zmienia faktu, że akurat ten rodzaj "dźwięku" może być jakąś przypadłością opon. Trudno opisać słowami mniej czy bardziej "metalowy" albo "głuchy" odgłos...
PS. po przyjeździe do kraju bardzo często wymagają nagle natychmiastowej wymiany wyżej wspomniane końcówki, co nie zmienia faktu, że akurat ten rodzaj "dźwięku" może być jakąś przypadłością opon. Trudno opisać słowami mniej czy bardziej "metalowy" albo "głuchy" odgłos...
Ja też bym się skłaniał do padniętych łączników stabilizatora.
Mam podobną sytuację: 3 tyg. temu kupiłem auto od niemca, przegląd przeszedł wzorowo, zawieszenie cichutkie, a już po tygodniu jazdy w kraju zaczęły się stuki. I tak miałem na letnich kapciach i na zimówkach.
Cóż, nasze drogi to najlepszy tor badawczy zawieszenia...
Mam podobną sytuację: 3 tyg. temu kupiłem auto od niemca, przegląd przeszedł wzorowo, zawieszenie cichutkie, a już po tygodniu jazdy w kraju zaczęły się stuki. I tak miałem na letnich kapciach i na zimówkach.
Cóż, nasze drogi to najlepszy tor badawczy zawieszenia...
- Od: 30 wrz 2006, 12:37
- Auto: GW `99 FP LPG IIgen
Chyba sie bede przymierzal do wymiany. Czy robocizna jest droga? Znalazlem w sieci taka firme http://www.ramech.pl/katalog.php?groupId=11 Czy ktos ma jakies doswiadczenia z produktami tej firmy?
Procol
Procol
procol napisał(a):Czy ktos ma jakies doswiadczenia z produktami tej firmy?
Ja miałem i mam – zresztą nie tylko ja. Sporo osób ma je zamontowane i wytrzymują dłużej niż oryginalne. Są bardzo trwałe.
1, 2