Brak mocy, słabe osiągi, nie wkręca się na wysokie obroty

Postprzez Styniu » 29 lip 2006, 23:02

Ups, wciąłem się za VTka, sorry ;)
Forumowicz

Od: 27 maja 2006, 23:02
Auto: 323F BJ 2.0 DITD, 2002r

Postprzez magicadm » 30 lip 2006, 23:49

Styniu napisał(a): Ruszyć z piskiem można bez problem

Kurcze, to mój nie piszczy.... :( tk. Ruszam spokojnie i po chwili wciskma pedał w podłogę – tylko czasem delikatnie przypiszczy...
No chyba, że "strzelasz" ze sprzęgła???
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez Styniu » 30 lip 2006, 23:59

Piszczenie to nie tylko kwestia przyspiesznia, ale też opon, nawierzchni i temperarury :) Zapraszam na wrocławską kostkę, gdzie w ponad 30 stopniach w cieniu nawet maluchy piszczą przy ruszaniu :D Dodatkowo jeśli ma się walniętą zbieżność, to pisk jest niejako naturalny (na szczęście u mnie to nie występuje).

Sprzęgło staram się szanować ale faktycznie, po ustawieniu prawie 5V na czujniku doładowania często zdarza mi się lekko zapiszczeć ruszając. Niestety moc szybko się kończy i Vmax to nadal tylko 140 km/h (na trasie, po mieście trochę mniej ;) ). No i klima musi być wyłączona, bo przy włączonej obecne osiągi dzielą się przez pół.
Forumowicz

Postprzez VTec » 31 lip 2006, 07:47

mazmarco napisał(a): .... czy turbina jest z kierownicą spalin? czasem kierownice się zapiekają ....

turbina nie byla przyczyna braku mocy, autko hula juz normalnie

Styniu napisał(a): ...niestety moc szybko się kończy i Vmax to nadal tylko 140 km/h

u mnie teraz 160 pojawia sie blyskawicznie, jechalem juz 185, ale mysle ze szybciej tez by sie dalo tyle ze na lepszej drodze ;)
Już niedlugo ....
Mondeo ST220 ....
bedzie sie dzialo ;)
Forumowicz

Od: 28 mar 2006, 14:53
Auto: Mondeo ST220 03' po lifcie

Postprzez Kimarco » 6 sie 2006, 13:53

Witam mam podobny przypadek, z Mazdą 323f 2.0 TDVI 2002r. Brak mocy do 2200 obr./min, powyżej tych obrotów jest ciut lepiej. Nie wyswietla sie żadna informacja na desce rozdzielczej. Samochód nie dymi. miedzy 2200 a 2400 obr./min występuje "dziura mocy". Układ ssący i podciśnieniowy jest szczelny. Czy mógłby ktoś udostepnic kontakt z mechanikiem z Piotrkowa Tryb. który Wam pomógł. Z góry serdecznie dziekuje.
Początkujący

Od: 12 lip 2006, 20:01
Auto: 323f 2.0 TDVI 2002r. Hatchback

Postprzez skubi103 » 7 sie 2006, 11:26

Witam ponownie,

W ostatni weekend trochę poeksperymentowałem przy mojej maździ i teraz zdecydowanie lepiej jeździ. A jedyną rzeczą, którą zrobiłem to wypiąłem złączkę od przełącznika przy pedale gazu – i teraz moje pytanie – czy ktoś wie do czego on może służyć? Jeśli teraz spadnie mi spalanie z obecnych 8,5-9 litrów do jakiś normalnych wartości znaczyć to będzie, że ten przełącznik jest od dodatkowego podania paliwa – albo jest uszkodzony albo źle ustawiony względem pedału gazu i przez to autko było zmulone. Teraz o wiele lepiej rusza i przy skręcaniu na skrzyżowaniach nie muszę schodzić do jedynki żeby się autko pozbierało.
Jedyny mankament – po wypięciu złączki pulsuje teraz spiralka od świec żarowych sygnalizując błąd.
Jeszcze raz zadam pytanie – do czego może służyć przełącznik przy pedale gazu? (nie chodzi mi rzecz jasna o potencjometr położenia pedału gazu). Z góry dzieki za odpowiedzi.
Początkujący

Od: 7 cze 2006, 10:20
Auto: Mazda 323F BJ 2,0DiTD 2003

Postprzez magicadm » 7 sie 2006, 11:35

skubi103 napisał(a):do czego może służyć przełącznik przy pedale gazu? (nie chodzi mi rzecz jasna o potencjometr położenia pedału gazu).

Może to czujnik "położenia spoczynkowego" pedału gazu? W jakiej pozycji pedału jest on wysterowywany?
Forumowicz

Postprzez skubi103 » 7 sie 2006, 12:20

magicadm napisał(a):Może to czujnik "położenia spoczynkowego" pedału gazu? W jakiej pozycji pedału jest on wysterowywany?

Tego jeszcze nie sprawdziłem. Ale jeśli faktycznie jest to czujnik położenia spoczynkowego to dlaczego auto się nie chce zbierać jak jest on podpięty? Spróbuję wobec tego zmienić trochę jego ustawienie i podepnę z powrotem – może będzie jakaś różnica.
Początkujący

Od: 7 cze 2006, 10:20
Auto: Mazda 323F BJ 2,0DiTD 2003

Postprzez magicadm » 7 sie 2006, 12:58

skubi103 napisał(a):Ale jeśli faktycznie jest to czujnik położenia spoczynkowego to dlaczego auto się nie chce zbierać jak jest on podpięty?

Bo może podaję cały czas jakiś niewłaściwy sygnał? Np cały czas zwiera – a niepowinien w momencie dodawania gazu.
Zakładam, że powinien dawać zwarcie po zdjęciu nogi z gazu.
Forumowicz

Postprzez Styniu » 23 sie 2006, 10:38

skubi103 napisał(a):A jedyną rzeczą, którą zrobiłem to wypiąłem złączkę od przełącznika przy pedale gazu

Heh, u mnie już tak prosto nie było – po odłączeniu tego przełącznika nie zmieniło się zupełnie nic, nawet komputer błędu nie zgłosił :(
Forumowicz

Postprzez Styniu » 19 wrz 2006, 18:57

Witajcie,

garść świeżych informacji po dzisiejszej wizycie w kolejnym serwisie:

diagnoza brzmi: pompa na 99%. Usterka do usunięcia tylko w WAW (Mabi czy jakoś tak?) za kwotę, która może dojść do 6k PLN... porażka :/

Mechanik właściwie tylko przyłożył ucho do silnika od razu powiedział, że coś nie tak jest z pompą bo strasznie głośno stuka. Potem standardowo, podłączył komputer, popatrzył na wydruk z serwisu co już było sprawdzane, zadzwonił do serwisu pomp Bosha, gdzie jak się okazało moje autko już było .. i wydał wyrok :(

Czy ktoś z grupowiczów ma może do sprzedania używaną pompę wtryskową? :)
Forumowicz

Postprzez luzaklive1 » 19 wrz 2006, 19:06

Styniu napisał(a):Witajcie,

garść świeżych informacji po dzisiejszej wizycie w kolejnym serwisie:

diagnoza brzmi: pompa na 99%. Usterka do usunięcia tylko w WAW (Mabi czy jakoś tak?) za kwotę, która może dojść do 6k PLN... porażka :/

Mechanik właściwie tylko przyłożył ucho do silnika od razu powiedział, że coś nie tak jest z pompą bo strasznie głośno stuka. Potem standardowo, podłączył komputer, popatrzył na wydruk z serwisu co już było sprawdzane, zadzwonił do serwisu pomp Bosha, gdzie jak się okazało moje autko już było .. i wydał wyrok :(

Czy ktoś z grupowiczów ma może do sprzedania używaną pompę wtryskową? :)

jeżeli to prawda to wspołczuje.... a sam zaczynam sie znów bac....dbam jak o jajko i się modle aby nic sie nie przytrafiło co Tobie
http://www.site-clocks.com/flash/clocks ... hex=00AA00" width="150" height="75" wmode="transparent" type="application/x-shockwave-flash">
Forumowicz

Od: 31 maja 2006, 21:08
Auto: 323F 2.0 diesel 90 koników 99r

Postprzez magicadm » 19 wrz 2006, 20:53

Styniu napisał(a):Czy ktoś z grupowiczów ma może do sprzedania używaną pompę wtryskową? :)

Nie mam ,ale chyba wybrałeś dobry kierunek. Używki chodzą po 1 tys zł. Powodzenia.
Forumowicz

Postprzez Styniu » 16 paź 2006, 18:39

Witajcie po przerwie,

kolejny odcinek sagi ;)
Przed zakupem używki postanowiłem się jednak zasięgnąć jeszcze jednej opinii – przy tych kosztach to wręcz obowiązkowe. Tym razem pojechałem do zakładu zajmuącego się głównie chip-tuningiem. Dysponują własną hamownią i mają spore doświadczenie w przywracaniu bądź dodawaniu mocy, więc to chyba dobry adres.

Po pierwszych testach:
– turbina ok, przywieszony wastegate ale ciśnienie doładowania 1 bar bez problemu
– brak nieszczelności
– rozrząd ok
– pompa wtryskowa na 80% sprawna, co sugeruje m.inn. brak problemów z odpalaniem
– elektronika ok, sprawdzali emulując po kolei każdy czujnik z autkiem na hamowni. Wysterowali komputer tak, by dawał maksymalną dawkę paliwa i .. przyrost mocy prawie niezauważalny.
– wtryskiwacze – to na nie padło podejrzenie. Obecnie szukają jakiś na wstawienie na próbę. I jak ich wymiana nie pomoże, to się poddają..

Zrobiłem szybki doktorat na temat objawów uszodzenia wtrysków na google'u i faktycznie, niektóre objawy by się zgadzały. Autko trochę dymi na czarno przy wyższych obrotach (źle rozpylone paliwo w cylindrze). Zauważalny brak mocy. Silnik mocno trzęsie się na wolnych obrotach i całe autko wpada w drgania a'la maluch (nierównomierna ilość paliwa w cylindrach).

Czy orientujecie się może szanowni grupowicze, jakiego kosztu naprawy mogę się spodziewać przy wymianie wtryskiwaczy (używane, bądź zamienniki, nowe szacowali na min 8k PLN ..)?
Forumowicz

Postprzez magicadm » 16 paź 2006, 22:38

Styniu napisał(a):Czy orientujecie się może szanowni grupowicze, jakiego kosztu naprawy mogę się spodziewać przy wymianie wtryskiwaczy (używane, bądź zamienniki, nowe szacowali na min 8k PLN ..)?

Kolega rexwolf wygrzebał swoje wtryski i zaniósł do sprawdzenia.
Zapłacił śmiesznie małe pieniądze – podłączyli je po jakieś stanowisko diagnostyczne i podawali ON pod odpowiednim ciśnieniem – wyszły idealnie...
Zacznij od tego.
Forumowicz

Postprzez Styniu » 16 paź 2006, 22:44

Dzięki za info. Obecnie autko jest w rękach mechaników, spróbuję sprzedać im jutro ten pomysł.

Gorzej, że przy okazji regeneracji pompy wtryskowej zawory podobno były również sprawdzane na stole diagnostycznym i przez jedną noc czyściły się w ultradźwiękach. A to znaczy, że kolejni spece nie trafili z diagnozą :/
Forumowicz

Postprzez xANDy » 16 paź 2006, 23:09

Sprawdzenie wtryskiwaczy nie jest takim wielkim problemem – rzeczywiście korzysta się z przyrządu, który "wyciska" ciecz przez wtrysk i ogląda jak ładnie to się dzieje przez szkło. Operacja prozaiczna. Można ją zrobić prawie, że domowym sposobem.
Twój silnik Styniu ma nieco inne tłoki (i być może wtryski też) jak "nasze" 74KW. Jeden uszkodzony wtrysk jest w stanie nawet uszkodzić tłok (widziałem taki wypalony tłok), ale jest to niezwykle rzadka sytuacja.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez tomekrvf » 16 paź 2006, 23:19

xANDy napisał(a):Sprawdzenie wtryskiwaczy nie jest takim wielkim problemem – rzeczywiście korzysta się z przyrządu, który "wyciska" ciecz przez wtrysk i ogląda jak ładnie to się dzieje przez szkło. Operacja prozaiczna. Można ją zrobić prawie, że domowym sposobem.

Problem jest jeden, no nawet dwa.
1. Przy jakim ciśnieniu otwiera się drugi stopień wtryskiwacza?
2. Jaka jest wydajnośc/przepustowośc końcówki wtryskiwacza i czy te parametry są równe i na właściwym poziomie w każdym cylindrze?
Full Time 4WD
VTR 1000F
Forumowicz

Od: 9 gru 2003, 19:51
Auto: Galant 2.5V6
VTR1000F
Alfa 147

Postprzez xANDy » 17 paź 2006, 09:03

tomekrvf napisał(a):1. Przy jakim ciśnieniu otwiera się drugi stopień wtryskiwacza?

Masz rację – zapomniałem – w końcu to są wtryskiwcze "dwusprężynowe"... czy jakoś tak...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez zjacek1 » 8 lis 2006, 10:39

witajcie ja jestem szcęsliwym posiadaczem 626DiTD ale gdy czytam opisy tych którym brak mocy w aucie to mam wrażenie,że opisuja mój przypadek.mam pytanie,czy ktos poza "mechanikiem magikiem "rozwiązał ten problem?
Początkujący

Od: 16 sty 2013, 08:14
Auto: mazda 626 ditd 1999 gf/gw