bucz napisał(a):1. halogenki na allegro idzie kupic 250zl za komplet
2. sprawdz – ja nie mam halogenow ale wiazki sa wyprowadzone i gotowe do podlaczenia
3. przekaznik mozna zastosowac kazdy jeden samochodowy do 40A za 3zl w sklepie lektrycznym / z czesciami samochodowymi
4. problem mozesz miec z plastikowymi ramkami do montowania halogenkow w blotniku
jednym zdaniem. zagladnij na kanale czy sa wiazki – jesli tak to kupuj na allegro halogenki i do znajomego elektryka ktory zrobi reszte za piwo
Witam!
Ja kupiłem teoretycznie cały komplet (lampy z ramkami i uchwytami + przekaźnik i włącznik + kable, które szrociarz wyrwał na chama) za 250zł. Piszę "teoretycznie", bo się okazało, że przekaźnik jest niewłaściwy, a włącznik jest faktycznie do przeciwmgielnych, ale tylnych a nie przednich. I tu kilka pytań – za odpowiedzi będę wdzięczny:
1) Czy w GE włącznik świateł halogenowych włącza i tylne i przednie światła? Bo gostek mi sprzedał do przednich identyczny jak ten, który już mam do tylnych. Nawet podmieniałem i działa tak samo – zapala tylko tylne.
Zaglądając pod deskę rozdzielczą widziałem pod zaślepkami kabelki zakończone zupełnie różnymi wtyczkami: czarne, brązowe, zielone i niebieskie – mają też różne kształty. Włącznik tylnych przeciwmgielnych ma żółte gniazdko i pasuje do niego kabelek zakończony żółtą wtyczką. Jeśli przednie przeciwmgielne włącza się osobnym włącznikiem, to jaki ma kolor gnizdka i jaki symbol na przednim panelu?
2) Kiedyś podałem na forum symbol przekaźnika (FS11A), który widziałem w innej maździe 626 (93'), która posiadała halogeny. Czy jest on faktycznie poprawny? Nieststey nigdzie takiego nie mogę dostać, ale znalazłem inny, który pasuje stykami i obudową (NIPPONDENSO 056700-6480). Niestety, jak mam włożony ten przekaźnik to włącznik tylnych przeciwmgielnych nie zapala mi też przednich. Dlatego wnioskuję, że albo przekaźnik nie jest właściwy (i tu BUCZ nie ma racji, pisząc, że dowolny pasujący się nada), albo włącznik tylnych nie zapala też przednich przeciwmgielnych i muszę szukać włącznika do przednich.
Zorientowanych bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Pozdro