Stukot po puszczeniu sprzęgła (głownie na 2 biegu)
1, 2
Witam,
Mam taki objaw ze jak w miarę szybko puszczam sprzegło to szczególnie na 2 biegu jest słyszalny taki dość nieprzyjemny stukot. Oczywiście nie 'strzelam' ze sprzęgła tylko puszczam w miarę normalnie.
Jak bardzo delikatnie puszczam nogę lub jak z 3 redukuję na 2 to stuknięcie nie występuje, jest ono słyszalne przy przechodzeniu z niższego biegu 1 na 2 i czasem z 2 na 3.
Co to moze być? Poduszki pod skrzynią, przeguby, sprzęgło ?
Dzięki za rady
Mam taki objaw ze jak w miarę szybko puszczam sprzegło to szczególnie na 2 biegu jest słyszalny taki dość nieprzyjemny stukot. Oczywiście nie 'strzelam' ze sprzęgła tylko puszczam w miarę normalnie.
Jak bardzo delikatnie puszczam nogę lub jak z 3 redukuję na 2 to stuknięcie nie występuje, jest ono słyszalne przy przechodzeniu z niższego biegu 1 na 2 i czasem z 2 na 3.
Co to moze być? Poduszki pod skrzynią, przeguby, sprzęgło ?
Dzięki za rady
- Od: 1 lut 2005, 19:10
- Auto: MX-3 2,5 KL V6, Tribute 2.0
Zauważyłem ostatnio w mojej Madzi coś podobnego, ale dzieje się tak tylko jak jadę na biegu 1 w mieście z prędkością 10km/h i wrzucam 2 bez dodawania gazu. Stuk słychać przy samym końcu puszczania sprzęgła. Przy innych sytuacjach to nie występuje. Półosie i przeguby są OK
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Jak masz spory luz na podporze pólosi mozesz stracić napęd – to wszystko.Cosmos napisał(a):co może się przez to złego wydarzyć ?
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Mam cos takiego w 323F BG GT. Polosie i przeguby sa ok. Oprocz przegubow, polosi co to moze byc? Mam jeszcze cos takiego jak ostro daje gazu, szczegolnie na 2, gdzies w napedzi sa wibracje i przenosza sie na kierownice i na nadwozie.
===Radziu===
- Od: 19 lis 2003, 09:40
- Auto: 626 GF 1,9i
Nie, poczytaj do czego jest w samochodzie ( w skrzyni biegów ) mechanizm roznicowynavroth napisał(a):Czy to znaczy, że napędzana jest tylko jedna półoś
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Ej, Jarek bez jaj , no jak mam to zrozumieć
albo mi teraz wytłumaczysz albo nigdy nie zajarzę
PLS nie męcz człowieka, litości
Nie potrafię zaczaić dlaczego akurat PRAWA a nie lewa
Prawa psuje się łatwiej czy jak
... nie mów, że to zależy od sytuacji politycznej w kraju 

PLS nie męcz człowieka, litości
Nie potrafię zaczaić dlaczego akurat PRAWA a nie lewa
Prawa psuje się łatwiej czy jak
- Od: 25 paź 2004, 19:47
- Auto: Merida Cross 5300
Tak , jest dzielona i dlatego tak się dzieje ( półoś wychodząca ze skrzyni zakonczona jest wielowypustem ktory wchodzi do przegubu , tam własnie wszystko potrafi się zmielic i auto traci napęd )navroth napisał(a):Prawa psuje się łatwiej czy jak
realski napisał(a):zeli chodzi o te stuki masz je na przegubie z prawej strony musisz zmienic półoś z podporą i przegub wewnętrzny na dobry oczywiście
A jeszcze pytanie dodatkowe. Dlaczego trzeba wymieniać całą półoś z podporą a nie sam przegub tylko??
- Od: 1 lut 2005, 19:10
- Auto: MX-3 2,5 KL V6, Tribute 2.0
Mam to samo – ale zaczelo sie zaraz po wymianie sprzegla. Wymienilem potem poduszki pod silnikiem i nic sie nie zmienilo. Praktycznie na kazdym biegu jest to samo. Czyzby to nie wina sprzegla tylko wlasnie tego przgubu?
F-ka – diabelskie nasienie!
- Od: 2 sie 2004, 20:22
- Auto: 323F BJ 2.0DITD
626GECronos 2.5V6
jesli chodzi . ( stuki po wymianie sprzegla ) dotyczace tego tematu
sprawa jest prosta gdy demontujesz skrzynie biegow wyciagasz potpore i rozpinasz naped
zapieczona lub zardzewiala poloska na przegubie zaraz za potpora daje o sobie znac
sa 2 rozwiazania
1 wymiana polosi + przegub + lozysko obok
2 (Dla kowali wymiana lozyska + zespawanie )
sprawa jest prosta gdy demontujesz skrzynie biegow wyciagasz potpore i rozpinasz naped
zapieczona lub zardzewiala poloska na przegubie zaraz za potpora daje o sobie znac
sa 2 rozwiazania
1 wymiana polosi + przegub + lozysko obok
2 (Dla kowali wymiana lozyska + zespawanie )
1, 2