Też myślałem, że to może jakiś straszak na złodziei, ale nie jestem do końca pewny. Spróbuję jeszcze pogrzebać i wyszukać gdzie idą pozostałe przewody, może to coś pomoże.
Teoretycznie mogło by to też być coś związanego z nagrzewaniem świec, ale według opisów jakie do tej pory czytałem w tym silniku praktycznie nie trzeba czekać na podgrzanie świec, bo są tam zamontowane świece, które nagrzewają się bardzo szybko i dla tego nie ma fabrycznej kontrolki.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy w tym modelu jest wspomaganie kierownicy? Według dekodera VIN na stronie
http://mazda-fun.net.ru/vin/ powinno takie wspomaganie być w moim modelu, jednak dałbym sobie rękę uciąć, że nawet jeśli jest, to nie działa ;–) Teoretycznie jeśli takie wspomaganie montowali do jakichś modeli to u mnie mogło by być, mam elektryczne szyby we wszystkich drzwiach, elektryczny, fabryczny szyberdach, fabryczny obrotomierz (co podobno w dieslach jest rzadkie) a w kostce z bezpiecznikami mam bezpiecznik opisany jako "podgrzewanie siedzeń" :–)