a przy okazji- orientuje się ktoś jak mocne żarówki można zamontować? chodzi mi dokładnie o długie, czy 100W uszkodzą lampy i co na to instalacja
dzięki z góry za informacje
śruby regulacji reflektora – która do czego?
1, 2

"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
xANDy napisał(a):Hmm – jak weźmiesz sin/cos/tg/ctg i zrobisz przy kącie 90° albo 0° to też wychodzą rózne niewygodne (czasem) wyniki, więc w czym problem?
w tym – tg 90 nie istnieje bo dąży do nieskończoności
xANDy napisał(a):Dalej nie jestem pewien, czy w światłach 1% to tyle co napisałeś Ty, czy tyle co ja...
Pewne to tylko to że umrzemy ale spadek 1% to będzie 1cm na 1m, 1m na 100m, 10m na 1000m etc...
xANDy tak sobie myslę (pewnie źle), że nie raz byłeś w górach i usłyszłeś od zaprzyjaźnionego górola, że "ta pionowa ściana to ma ponie 100% spadku (znaczy sie spadek całkowit czyli pion)"
tco_tm – widzę kolega prawie po fachu
- Od: 6 paź 2005, 16:39
- Auto: millenia KL
Reagan napisał(a):w tym – tg 90 nie istnieje bo dąży do nieskończoności
Słusznie więc napisałem przecież w tej kwestii:
xANDy napisał(a):przy kącie 90° albo 0° to też wychodzą rózne niewygodne (czasem) wyniki,
A co do twierdzenia
to też nie tak do końca – w jedym "wypadku" czyli w sytuacji końca świata – nie umrzemy tylko od razu przeskoczymy do "tamtego" świata omijając śmierć w naszym rozumieniu.Reagan napisał(a):Pewne to tylko to że umrzemy

Reagan napisał(a):xANDy tak sobie myslę (pewnie źle), że nie raz byłeś w górach i usłyszłeś od zaprzyjaźnionego górola
W naszych kochanych Tatrach jestem ponad ćwierć wieku regularnie. Kocham Góry. Ale nigdy żaden gazda ani taternik nie wciskał mi takiego kitu...
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
bazyl wspaniały napisał(a):jak mocne żarówki można zamontować?
Właściwie to tylko klasyczne 55W/60W. Do innych przypina się "władza", prawdą jest też, że jednak oślepiają tych z naprzeciwka. Poza tym – instalacja z założenia nie jest dostosowana do prawie 2x większego poboru prądu. Co do praktyki – to ja już się nie wypowiem.
PS. wzgórze o nachyleniu 50° miałoby oznaczenie 120%? (pytanie czysto ciekawskie)
xANDy napisał(a):PS. wzgórze o nachyleniu 50° miałoby oznaczenie 120%? (pytanie czysto ciekawskie)

100% to nie jest max spadek on może dążyc do nieskończoności. Spadki dachów na gotyckich kościołach sięgaja pewnie i 250 % – i umozliwiają pokrycie dachu dachówką mnich-mniszka. Mnich na górze a mniszka pod nim jakby to kogoś interesowało.
Np. weźmy linię prawie pionową prostą z ziemi do końca naszej galaktyki jakieś 10 do którejś tam potęgi milionów km i na samym końcu odchylmy ją o jeden milimetr

xANDy napisał(a):Słusznie więc napisałem przecież w tej kwestii:
xANDy napisał:
przy kącie 90° albo 0° to też wychodzą rózne niewygodne (czasem) wyniki,
xANDy napisał(a):Ale nigdy żaden gazda ani taternik nie wciskał mi takiego kitu... krzywy
cieszę się, więc to Twoja teoria
Za pisanie tych głupot zaraz Grzybek sie zabawi w Michaela Jordana i odda celny rzut za 3 pkt.

- Od: 6 paź 2005, 16:39
- Auto: millenia KL
Reagan napisał(a):cieszę się, więc to Twoja teoria
Cieszę się, że się cieszysz, ale nie wiem jaka "teoria".
Reszta jest dla mnie całkowicie zrozumiała.
Spadki dachów na kościołach gotyckich mieszczą się w zasadzie w granicach 45° do max 60° w warunkach ekstremalnych (tereny "górskie" i tam, gdzie opady śniegu są bardzo duże).
Reagan napisał(a):Za pisanie tych głupot zaraz Grzybek sie zabawi w Michaela Jordana i odda celny rzut za 3 pkt
Grzybuś tak szybko nie wyrzuci bo śledzi nieustannie nasze zmagania matematyczno-filozoficzne i poszerza własną wiedzę. Poza tym – postarałem się udzielić odpowiedzi nie off-topic'owej (w kwestii mocy żarówek). Grzybuś poczeka aż wszyscy przeczytają, zastanowią się i nauczą się na pamięć i wtedy nakarmi kosz...
PS. nie jestem z "waszej" profesji – projektowania organizacji ruchu...
chłopaki – jak ktoś będzie chciał ustawić reflektory i trafi na ten temat to chyba zmieni zdanie i stwierdzi, że jedna nie świecą tak źle
.
poważnie to skączcie już debatę czy 100% to 45° czy 90°, jaką pochyłość ma pochylona pochylnia o 2,23442°
........ bo chyba nie o to chodziło autorowi tematu
.

poważnie to skączcie już debatę czy 100% to 45° czy 90°, jaką pochyłość ma pochylona pochylnia o 2,23442°
Autko na sprzedaż !
- Od: 9 sty 2006, 09:35
- Auto: MX6 (MazdaXedos6) ;–)
xANDy napisał(a):Właściwie to tylko klasyczne 55W/60W. Do innych przypina się "władza", prawdą jest też, że jednak oślepiają tych z naprzeciwka. Poza tym – instalacja z założenia nie jest dostosowana do prawie 2x większego poboru prądu. Co do praktyki – to ja już się nie wypowiem.
wiem że oślepiają mocniejsze, dlatego chcę tylko do długich, nie włącza się ich przecież kiedy jedzie cosik z naprzeciwka, choć niestety nie jest to normą u nas. interesuje mnie najbardziej właśnie kwestia wytrzymałości instalacji. raczej nie zmienię, ciekawym tylko czy by wytrzymała obciążenie.
ale dzięki za odpowiedź

do "zwiększenia mocy instalacji" proponuję dać bezpośrednio od aku grubsze przewody do zamych reflektorów a przy nich przekaźniki, które będą załączane przewodem, który pierwotnie był do lamp. Należy również dbać o czystość styków.
Niestety pozostaje jeszcze jeden problem – znacznie wyższa temperatura, do której reflektory nie są przystosowane.
Niestety pozostaje jeszcze jeden problem – znacznie wyższa temperatura, do której reflektory nie są przystosowane.
Autko na sprzedaż !
- Od: 9 sty 2006, 09:35
- Auto: MX6 (MazdaXedos6) ;–)
czyli na bank daję sobie na luz.
dzięki za odpowiedź
dzięki za odpowiedź

1, 2