To może i ja się wypowiem.
Tak sie składa ze mam M6 z automatem, przy zakupie trochę sie krzywiłem "eee.. automat... eee.. ale fajne auto" itd.
Po przejechaniu pierwszego tysiąca mil, docenilem automat – działa pięknie, reakcja na wcisniecie gazu jest natychmiastowa, nie ma zastanawiania sie czy zredukować na "3" czy moze lepiej na "2". Palić gumę też się da (ale tylko na oponie o szerokości <205

. Przyspieszenie jest pewnie slabsze niż na manualu, ale tylko nieznacznie. Gdy nauczysz sie korzystać z automata (operowanie gazem), spalanie wcale nie jest wyższe, notabene najwyższe spalanie jakie udalo mi sie "wykrecić" to 13,5l/100km – miasto, klima instant on i kickdowns.
Jest jeszcze tryb sekwencyjny, gdzie jak koniecznie chcesz sobie "poszarpać" wajchą to masz taka możliwość. Z punktu widzenia uzytkownika ASB jest to tryb nie istotny.
Problemów ze skrzynią nie miałem i nie mam (odpukać). Ostanio zupdatowalem firmware w PCM – zmieniły się shiftpoints w skrzyni. Teraz zmiany biegów są jeszcze płynniejsze i biegi są "trzymane" odrobinkę dłużej.
reasumując – ASB to poezja.
A wolną prawą rekę możesz położyć np. na kolanie pasażerki

hehe