alf28 nie rozumiem po co skomentowałeś moją wypowiedź :
tylko ze przy zmianie szerokości opon stosuje sie zamienniki(czyli opone o tej samej średnicy,abwodzie, lub przynajmniej zbliżonym +/-2%
-potwierdziłeś moje zdanie że chodzi głównie o średnicę nawet przy zmianie szerokości- wcześniej pisałes że to szerokość ma największy wpływ
bo w przyspieszeniu 1 lub 2 sekundy to nie jest wielka różnica,natomiast przy hamowaniu jak się spóżnisz 2 sekundy,to moze być bardzo wielka różnica.
– bo w tym poście było pytanie o przyśpieszenie (hamowanie to rzecz oczywista)
pozostają bez zmian TYLKO przy tym samym obwodzie(średnicy)koła
– już wcześniej to wyjaśniałem że chodzi o średnicę toczną koła
195/50/13 w MALUCHU wyglądają świetnie ,ale niewiem czy to poprawi jego przyspieszenie
–

chodziło tu o porównanie szerokich 13 i wąskich 15, bo jak twierdziłeś : chodziło tu o szerokość głównie. w takim razie spróbuj maluchem pojeździć na 15 jak je upchniesz tam
nadal uważam że dużo większy wpływ na przyśpieszenie ma średnica a nie szerokość, wiec jeżeli ktoś chce zmienić 13 na 15 (bo takie było pytanie postu) i nie chce aby miało to wielkiego wpywu na osiągi auta to chyba zgodzisz się że musi się trzymać po pierwsze takiego parametru jakim jest średnica a następnie szerokość ( chociaz i tu można się spierać bo są różne profile i bieżniki opon i może się zdarzyć że kapeć będzie miał mniejszy opór toczny niż 2-3 rozmiary weższa opona przy zachowaniu tej samej średnicy).