głośne szumy przy toczeniu się auta
1, 2
U mnie był hucząco-świszcząco-metaliczny szum rytmiczny. Wydaje mi się, że coś jest krzywe, może felga a może opona. Na szczęście dokucza jedynie w okolicach 60km/h i nie jest jednostajny jest rytmiczny w zależności od prędkości. Kiedy je pierwszy raz założyłem to była tragedia, ale niestety założone były byle jak (be specjalnych śrub i pierścieni centrujących). Teraz kiedy są już śruby i pierścienie wszystko przycichło. Nic nie szumi (opony Made in Korea 195/50/R15) tylko w okolicach 60km/h delikatnie się pojawia ledwo słyszalny szum.
323F'95 1,5I DOHC BA
- Od: 5 cze 2006, 19:47
- Auto: 323F'95 1,5I DOHC BA
Mnie też zaczęło ryczeć po wymianie opon na letnie. Pojechałem na wulkanizacje i fachowiec powiedział, że to normalne bo najczęściej letnie opony są głośniejsze a ludzie myślą, że to łożyska. Ja sie już przyzwyczaiłem do tego dźwięku a na następny sezon poszukam cichszych opon.
- Od: 22 sty 2006, 02:16
- Auto: 626 GF 2.0 benzin 2000r.
u mnie też huczało z tyłu, łożyska dobre, oporu na kołach nie ma, wyważyli mi koła (3 były niewyważone
) i gość do mnie mówi żebym sie przejechała szybciej, wróciła do niego i powiedziała co zauważyłam. no więc wyjechalam sobie na miasto i rzeczywiscie przestało huczeć ale wrzuciłam 4 bieg, potem 5 i masakra. huczenie jak diabli – tylko tym razem wyraźnie z przodu (słychać tak jakby silnik miało wyrwać). więc wracam do gościa z pretensjami a on mi powiedział że zamienił tylne koła z przednimi i że to wina opon. u was to było po zmianie na letnie np. czy to możliwe że opony są tak zużyte że huczą?? w sumie są już zużyte ale do zimy chciałam jeszcze na nich pojeździć. pierwszy raz o czyms takim słyszę.co wy na to?
madzia my love
- Od: 13 gru 2005, 12:47
- Auto: mazda 323f 1,6 16V '93
Jeśli zmienisz opony na nowe to zauważysz różnice. Będzie cisza i słychać tylko szum wiatru. Po zmianie warto ustawić (sprawdzić) geometrię (zbieżność), bo szkoda, aby nowe opony po pewnym czasie huczały jak stare.
1, 2