Czateria 2025

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Kubus88 » 24 lip 2026, 17:40

zadra napisał(a):A wracając do r1234yf, to znam przypadki gdzie w razie naprawy do układu trafia stary, dobry r134a, bo tańszy a bliźniaczo pracujący jako zamiennik nowoczesnego drogiego yf..
Ja oczywiście znam tylko kilka takich aut, gdzie zastosowano zamiennie r134a ale myślę, że to jest bardzo popularna metoda napraw nowszych aut.

Jest to popularne, niektórzy fachowcy których znam i użytkownicy często twierdzą, że na r134a odczuwalnie lepiej chłodzi klima.
Forumowicz

Od: 30 lip 2019, 19:21
Auto: 3’26

Postprzez JohnnyB » 24 lip 2026, 20:40

nemi napisał(a):Ehh, Johnny, testujesz jakieś chińszczyzny, a ja wciąż tego Mustanga nie macałem :(

Wracam z urlopu, uplynnniam Jaga i Explorera, koncze kolejnego Jaga i robie mustanga :). W werzesniu bedzie juz jezdzil prosto i podjade. Pamietam, ale wstyd mi na razie pokazywac nieskonczone auto ktore prowadzi sie nieiwle leiej od Poloneza :).
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 20:27
Auto: Jaguar XE '20 P250 AWD,
Mustang GT 5.0 421 '15,
Volvo XC60 B5 '23
Ford Explorer '16 3.5 V6

Postprzez Dominator » 25 lip 2026, 06:03

Czego nie można odmówić Chińczykom to stylu. Pomijając te logo, to bardzo ładny samochód. Z zewnątrz bo środek zapewne wielkie ekrany ze słabo czytelną grafiką.
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 22:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez MrShaleck » 26 lip 2026, 20:45

zadra napisał(a):ostatnio słabiej zaczęła mi działać klima.
Chłodzi, ale nie tak jak powinna.
zastanawiam się, czy dobić sobie "uzupełniaczem" za 90zeta, czy jechać do specjalistów od klimy pod kombajna.
Korzystaliście z uzupełniaczy?

Polecam nie korzystać z tego szajsu. Możesz sobie przez to za mocno zaoleić układ lub odwrotnie, kij w sumie wie co tam jest w puszce realnie, bo tam się rozchodzi o licencę chyba f-gaz (?) i większość tych puszek nie ma tyle gazu co powinny, bo było by to nielegalne w sprzedaży. Stary czynnik jest na tyle tani, że podpięcie maszyny i nabicie nie będzie jakoś bardzo kosztowne.
Natomiast jeśli chodzi o 1234yf to łolaboga jak absurdalnie drogi jest ten czynnik to jest bzdura. Mamy maszyne do 'nowego', bo teraz już wiele aut ma 1234yf, ale cena obsługi nieprzyjemna.
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Marcin
Klubowicz

Od: 29 cze 2011, 20:56
Auto: CLK 55 AMG W209
Kurczak El Rapido 1.6 TDI

Postprzez nemi » 2 sie 2026, 19:52

JohnnyB napisał(a):Wracam z urlopu

Też wróciłem. Podobnie jak Ty zrezygnowałem z Chorwacji i pojechałem znów do Hiszpanii. Uczucia mieszane :D. Byliśmy bardzo głodni – zatrzymaliśmy się w losowej miejscowości – Lorca. I poczuliśmy się jak w Maroko w części miasta bliżej ekspresówki. Żadnych białych ludzi, tradycyjne stroje muzułmańskie, napisy po arabsku i po hiszpańsku, przeżyłem niezły szok, angielskiego nie zna absolutnie nikt, a z drugiej strony głupio mi było wyskakiwać z moimi absolutnymi podstawami arabskiego <czarodziej>. Zapłaciłem za to 18 Euro za 2 duże pizze (mieliśmy na dwa dni) i dwie cole.

Ale w miejscowościach turystycznych już tak wcale tanio nie jest, ludzie tak narzekają w internetach na paragony grozy w Polsce, ale jest wciąż taniej (oprócz może kawy ;)), paella wege w Alicante – 15 EUR, reszta tylko drożej, najtańsze danie w knajpie blisko plaży – 21 EUR (nie wiem nawet co to, bo tylko po hiszpańsku menu). Także chyba taniej niż w Chorwacji tam nie jest, może w marketach trochę tak.

Tak czy inaczej wypoczynek miałem super, jak już dotarłem na miejsce – plaża, cieplutka woda, palmy, piękna zieleń – chce się wracać :).

Nie chce się za to wracać do pracy, na szczęście nie na długo, bo potem jeszcze robię wypad razem z dziećmi.

Dopisano 02 sie 2026 19:54:

No i ciekawie się też w Hiszpanii parkuje jednak, miałem wypożyczone Clio i tak w miarę swobodnie wyjechałem jeszcze, a jak wróciłem, to ktoś się tam wpasował Mondeo :D
Załączniki
Zrzut ekranu 2026-08-2 o 20.53.36.png
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 13:20