Odtwarzanie multimediów z nośnika danych.

Mazda CX-30 2019–

Postprzez TKR » 6 lip 2026, 22:19

Na wstępie chciałem się przywitać, gdyż to mój pierwszy post – dzień dobry.

Przymierzam się do kupna Mazdy CX-30, ale nurtuje mnie kwestia związana z systemem multimedialnym. W moim dotychczasowym samochodzie odtwarzam muzykę zapisaną na karcie SD załadowanej do slotu na kartę nawigacji. System pozwala jako źródło wybrać kartę SD i się odtwarza. Czy ktoś się orientuje, czy można taki numer zrobić w Mazdzie? Ewentualnie może jakiś pendrive na usb? Ale w obecnej generacji, zdaje się, są dostępne tylko porty usb c. Byłem w salonie Mazdy, żeby sprawdzić taki scenariusz, ale nie mam pendrive'a na usb c, więc kupiłem taki konwerter, w który zapakowałem kartę. System napisał, że "usb hub not supported". Może trzeba będzie zainwestować w pendrive na usb c. Jakoś nie wpadłem na pomysł, żeby sprawdzić, czy da się załadować kartę SD bezpośrednio.

Drugi temat to poniekąd kontynuacja pierwszego. Od lat słucham muzyki w trybie losowym z całego nośnika. Mam zgraną całą swoją kolekcję płyt na kartę w mp3, do tego stworzoną listę m3u, zawierającą wszystkie utwory z nośnika i tak sobie losuje w kółko utwory do odtwarzania od lat. Fajne jest to, że przy uruchamianiu samochodu system zaczyna odtwarzać od miejsca, w którym był przy wyłączeniu systemu. Czy można coś takiego osiągnąć w systemie Mazdy?

Byłbym zobowiązany za informacje na ten temat. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Początkujący

Od: 6 lip 2026, 21:49

Postprzez krzychun » 7 lip 2026, 07:28

Nie wiem czy w najnowszej dalej tak jest, ale zazwyczaj pendrive musi być sformatowany Fat32... A to dzisiaj nie jest takie proste bo z tego co pamiętam Windows 11 już ukrywa Fat32....

To będzie raczej problem dlaczego nie jest rozpoznawany, a nie przejściówka...

Jest taki mały soft:
HP USB Disk Storage Format Tool

nim sformatujesz. Ale z tego co się spotkałem to jeśli pendrive był kiedyś bootowalny (np. żeby zainstalować Windowsa) to wcześniej trzeba go jeszcze wyzerować (clean all) diskpartem. Ale to już polecam wiedzieć co się robi, żeby sobie np. dysku w komputerze nie wyzerować.

A pendrive na USB-C będzie docelowo lepszy, jak wsadzisz zwykły w przejściówkę to będzie łatwo uszkodzić gniazdo.
Moderator

Od: 22 paź 2018, 14:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez Jarol30 » 7 lip 2026, 10:23

W mojej cx30 z 21r jest USB 2.0, w dzisiejszych już jest USB c ?
Forumowicz

Od: 4 paź 2022, 17:53
Auto: Mazda CX30 Skyactiv-G 110kW 2021r Hikari

Postprzez TKR » 7 lip 2026, 14:49

W schowku pod podłokietnikiem są 2 porty usb c.

A czy ktoś może potwierdzić lub zdementować, czy można odtwarzać losowo z całego pendraka?
Początkujący

Postprzez Jarek.J » 8 lip 2026, 22:01

Mazda 2020r potwierdzam, odtwarzanie losowe działa. Po uruchomieniu zaczyna w miejscu, w którym się zatrzymała.
Początkujący

Od: 16 cze 2025, 11:21
Auto: Mazda CX-30

Postprzez ΠR2 » 9 lip 2026, 12:17

Odtwarzanie losowe jak najbardziej działa.
Z kartą SD nie wiem, ale też warto mieć na uwadze, że bez karty nawigacji nie działa rozpoznawanie znaków. Chyba, że coś się zmieniło w nowszych wersjach.

Jest jeszcze jedna kwestia, być może też jest inaczej w nowszych wersjach. U mnie przy odtwarzaniu bezpośrednio z pendrive’a jakość dźwięku jest mocno średnia. Przy odtwarzaniu z telefonu – bardzo, bardzo przyzwoita. Algorytm dekodowania dźwięku w systemie Mazdy chyba jest po prostu słaby.

Mówię o standardowym audio. Aczkolwiek w cx-60 mam Bose i wcale d… nie urywa. Tzn. bardzo ładny bas, świetna przestrzenność dźwięku, ale wysokie tony ssą. Tu już nie zauważam tak dużej różnicy w jakości pendrive vs telefon.
Ostatnio edytowano 9 lip 2026, 16:50 przez ΠR2, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 26 paź 2025, 20:02
Auto: CX-30 150 KM AT Kanjo
CX-60 PHEV Takumi

Postprzez Ivalhoe » 9 lip 2026, 14:22

No to ja bym też parę groszy do ogródka chciał dorzucić.

Specjalnie dlatego się zarejestrowałem. Witam wszystkich. Krzysztof z tej strony :–)

Mam parę uwag (pytań) odnośnie Mazdy Connect. Pytań – bo szukałem w necie (FB, YT, CX-30 Talk) ale bez rezultatu.

Do brzegu.

Odtwarzanie muzyki z pendrive'a.

Dajmy na to, że na pendrive pokatalogowałem sobie wszystkich wykonawców folderami w/g schematu : Artysta –> Album –> Piosenka.mp3

I teraz jestem dajmy na to w folderze Pink Floyd –> The Wall –> Hey You.mp3 i tego nagrania słucham, ale nagle chcę zmienić album dajmy na to na Wish You Were Here i posłuchać np. Shine on...

Nie da się (albo ja nie umiem) zmienić tego w windowsowy sposób (czyli powrót o jeden folder do góry i wybór innego podfolderu) tylko za kazym razem muszę wracać do root'a (lista folderów) a potem przechodzić do folderu Pink Floyd i szukać interesujacego albumu i piosenki.

Podczas jazdy jest to niekomfortowe a wręcz niebezpieczne, więc raczej odpuszczam.
Ale irytuje mnie to, więc postanowiłem zapyatać, czy ktos ma na to jakiś patent ?

Mam też inne kwestie z Mazda Connet (tym razem Android Auto), ale o tym później.

Pozdrawiam
--
Krzysztof
Początkujący

Od: 9 lip 2026, 14:05
Auto: CX-30 4WD AT 186PS 2025r

Postprzez TKR » 9 lip 2026, 22:35

Dzięki za odpowiedzi. Czyli wygląda na to, że żeby w (potencjalnie) nowym samochodzie słuchać muzyki w ten sposób, który preferuję od lat, wystarczy inwestycja w pendraka na usb c.
Początkujący