Problem po zmianie przednich tarcz i klocków

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Gregorypi93 » 29 cze 2026, 17:48

Witam,

Mam problem po wymianie przednich tarcz i klockow, mialem od nowosci z mazdy i dojezdzalem do 70tys km.
Postanowilem wymienic na tarcze ATE i klocki ATE Ceramic, auto przed zmiana prowadzilo sie idealnie, zadnych stukan, zadnych wibracji, jak sie ulozylo kierownice to tak jechalo. Po zmianie auto sie dziwnie prowadzi, lekkie wibracje na kierownicy podczas jazdy ale nie podczas hamowania. Mocniejsze przy skrecie w prawo. Auto czuc jakby kazde kolo chcialo jechac w inna strone, do tego w moim odczuciu doszly jeszcze wibracje przedniej czesci auta.

Wiem ze podstawowe tarcze mazdy i ate roznia sie napewno waga i golym okiem widac ze jest to duzo wieksza i masywniejsza tarcza ale mie wydaje mi sie ze to powinno tak wplywac na jazde.

Warsztat w ktorym zmienialem bral auto spowrotem 2 razy, za pierwszym razem rozebrali wszystko i zlozyli spowrotem, za drugim postanowili wymienic caly zestaw na nowy (czesci kupowany u nich).

Wywazanie kol robilem 2 razy dla pewnosci i nic nie dalo
Czy ktos moze mial podobny problem? Gdzie szukac? Czy moze geometria rozwiaze ten problem

Z gory dzieki za podpowiedzi.
Początkujący

Od: 16 kwi 2024, 10:00
Auto: Mazda 3 2023 eSkyactiv-G AT 110kw/150PS Homura

Postprzez darrecki » 30 cze 2026, 07:40

Napisz proszę jakim cudem nowe tarcze mogą być masywniejsze? Powinny być identyczne rozmiarem, a różnica wagi powinna być niewyczuwalna. Jak masz większe, cięższe tarcze to nie są one przeznaczone dla twojego egzemplarza samochodu. Nie ma innej opcji.

Zmiana rozmiaru tarcz jest oczywiście możliwa, ale powinna obejmować całość – jarzmo, zacisk, tarcze i klocki. W BP łatwe to nie jest, bo ma jakiegoś uniwersalnego rozwiązania.
Dla przykładu w 3 BM mam cały zestaw 320mm z Mazdy CX9 i śmiga aż miło. Nie ma żadnych wibracji czy jakichkolwiek innych negatywnych objawów. A auto hamuje zdecydowanie lepiej.

Jak coś drga u ciebie, to wg mnie coś jest luźne i nie pasuje jak powinno.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 00:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Gregorypi93 » 30 cze 2026, 09:20

Zle to ujalem, tarcza wydaje sie masywniejsza bo jest nowa oczywiscie w porownaniu do starszej juz zjechanej.
Chesci sa zgodne specyfikacja jak oryginalne.

Tak tez myslalem ze moze nie wyczyscili piasty dokladnie przed zalozeniem nowej, ale sciagali calosc jeszcze raz i pozniej drugi raz przy nowych czesciach. Chyba ze trafilem na kompletnych amatorów.

W takim razie zostaje mi odwiedzic inny warsztat i szukac przyczyny

Dzieki
Początkujący

Postprzez darrecki » 30 cze 2026, 10:17

ATE to zdecydowanie górna półka, nie powinieneś mieć z nimi żadnych problemów. Jeśli oczywiście części są właściwe.
No i nie bardzo wiem jak można to źle złożyć, ale są i mechanicy jak i kowale. Wszystko można zepsuć jak się chce.

Ja zawsze podczas zmiany klocków sprawdzam czujnikiem zegarowym , tzw. DTI bicie tarczy przed założeniem jarzma/zacisku. Zawsze celuję w wartości poniżej 0.04mm, co czasami nie jest łatwe.

Ale nawet jeśli tarcza nie została poprawnie założona, to na początku nie powinno to dawać żadnych objawów, dopiero później powinny pojawiać się wibracje podczas hamowania. A jak się już pojawią, to tarcza śmietnik – nie do uratowania. Nawet przetoczenie nie pomoże, bo jej struktura materiału nie jest jednolita i nie będzie się już nagrzewać równomiernie – będzie się wiecznie krzywić.

Jak Ci coś wibruje podczas jazdy, a nie hamowania, to może coś luźnego lata i nie jest to związane z hamulcami?
Moderator Globalny

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Gregorypi93 » 30 cze 2026, 10:37

Po pierwszym zestawie poprosilem o wartosci z czujnika zegarowego, stwierdzili tylko ze sa w normie ale zamowia nowe czescie wiec kto wie co tam wyszlo na poczatku.
Mieli jeszcze pomysl ze moze ma to cos wspolnego z klockami ceramicznymi ale nie wiem co to mialoby zmienic niby.

Moze byc cos luznego tylko ze dokladnie od momentu kiedy sa nowe hamulce odczuwalna jest roznica.

Dodam tylko ze serwis w DE wiec rozne eksperymenty tutaj pracują niestety.
No nic pozostaje mi zasiegnac porady w innym serwisie lub odwiedzic aso zeby sprawdzili czy wyglada to jak trzeba wszystko. Chociaz tak jak wspominales konstrukcja dosc prosta i tez nie wiem co mozna tam poknocic.
Początkujący

Postprzez darrecki » 30 cze 2026, 12:57

Od lat używam klocków ceramicznych Z23 firmy Powerstop i zero problemów. Także to raczej nie wina klocków, szczególnie że wszystko tego samego producenta.

Coraz więcej wskazuje, że coś musieli zyebać.
Moderator Globalny

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez chmooreck » 30 cze 2026, 12:58

Może pokrzywili piastę...
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 17:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Gregorypi93 » 30 cze 2026, 13:22

Dzieki za wskazowki, podjade do innego serwisu na pomiar bicia i tarczy i piasty i ewentualna diagnostyke ogolnie co moglo pojsc nie tak.
Początkujący