Cx30 błąd, usterka systemu tmps, problem z cisnieniem

Mazda CX-30 2019–

Postprzez RupperCx30 » 11 cze 2026, 06:11

Cx 30 2021, 2.0 186KM.
,, Zmiana kół zima lato, czujniki cisnienia, ,,błąd usterka systemu Tmps", problem z ciśnieniem. Do rzeczy!
Kupiony drugi kpl., kół, MAZDA z czujnikami. W punkcie zmiany opon, kontrola sprawności czujników?, OK!, sprawne, zakładamy!. Zimówki oryginalne z czujnikami do garażu, nowe felgi i gumy lato na auto!. Tydzien, wszystko hula, monitor ciśnienia, pokazuje wszystkie czujki. Rano pewnego razu, zapalam auto a na blacie usterka systemu tmps, poddaj auto kontroli. Kontrola czujników, lewe koło, tył nie działa, pali się oponka z wykrzyknikiem na blacie. Zamawiam 4 czujniki nowe BDEL37140 TPMS 433MHZ, polecane tu przez kogoś. Wymiana uszkodzonego. Po wymianie na wyświetlaczu środkowym wszystkie czujniki widoczne, monitor pokazuje ciśnienie w kolach, wiec zczytał cisnienie z nowego czujnika, upuszczamy powietrza z koła, system czyta praktycznie na bieżąco! Pytanie : dlaczego wiec ikonka na blacie nie znika, a po uruchomieniu auta jest dalej komunikat o usterce systemu TMPS? Czy powinienem wymienić wszystkie 4 szt jak wypadł jeden, czy wystarczy ten uszkodzony?. Ktoś pisał, ze cx30, uczy się nowych czajników, wiec ja w auto 30 min trip, a ten dalej świeci? Proszę znawców tematu o radę.
Początkujący

Od: 4 lip 2025, 16:14
Auto: Mazda cx30, 2.0, 186km

Postprzez elenagilbert » 22 cze 2026, 04:37

Jeśli nowy czujnik jest już widoczny i prawidłowo przesyła dane, problem może dotyczyć zapisanej w pamięci błędu systemu TPMS lub konieczności wykonania ponownej inicjalizacji.Among Us
Początkujący

Od: 11 wrz 2024, 11:19

Postprzez RupperCx30 » 22 cze 2026, 21:21

Tak, jest widoczny, przesyla dane, dziś jeszcze wszystkie były sprawdzone taką maszynką. Gość co mi to sprawdzal powiedział żebym zabrał czujniki z auta, miałem je w schowku. Bo system głupieje przez to. Zabrałem je i będę jeździł zobaczę czy blad sam zniknie. A jak nie to chyba muszę do kogoś na komputer zeby mi ten blad skasował. A ta ponowna inicjacja to niby jak ma wyglądać?
Początkujący

Od: 4 lip 2025, 16:14
Auto: Mazda cx30, 2.0, 186km