Czateria 2025
Wczoraj pojechałem na dni Przasnysza i chciałem sprawdzić czy nie wyszedłem z wprawy bo już dawno żadnej trasy nie robiłem, 3,5L/100km w 2+2 do tego 15 stopni i deszcz, więc coś tam jeszcze się potrafi
. Dziś za to po wyjeździe z hurtowni Renata przywitała błędem czujnika ciśnienia spalin, jeździłem w koło komina było ok , jedna trasa i już problem. Mam nadzieję że to typowa usterka zapchanej rurki i naprawa będzie za 0zł. Przy diagnostyce czujnika widzi tylko ciśnienie atmosferyczne więc nie dochodzą do niego spaliny.
[
Zabity czujnik, na szczęście dalo się go przepchać i pokazuje wartości, kasowanie błędów i jest git
U mnie pierwsza usterka, klima zdechła. Pod koniec 300km trasy przestała chłodzić, potem po ostudzeniu kolejne 350km działała a w drodze powrotnej już przestała kompletnie, po wciśnięciu AC nie dzieje się nic. Stąd zakładam że jak raz działała raz nie to czynnik chyba jest, kilku osobom padł czujnik ciśnienia i mam nadzieję że to to. Jutro spróbuję przez OBD sprawdzić błędy ale nie wiem czy interfejsem od znajomego połączę się z klimą, zobaczymy. Czas nagli, za miesiąc wakacje i raczej nie wyobrażam sobie jechać bez
. Szkoda że czujnika nie da się wymienić bez spuszczenia czynnika bo bym sam ogarnął a tak trzeba jechać do majstrów.
. Szkoda że czujnika nie da się wymienić bez spuszczenia czynnika bo bym sam ogarnął a tak trzeba jechać do majstrów.obawiam się że to koniec czynnika, awaria czujnika to by nie działało wcale moim zdaniem. U mnie ewidentnie dziura w układzie, już w tamtym roku szybko po nabiciu przestała działać wiec pewnie skraplacz załapał dziurę. Uwaliłem się sadzą przy tym czujniku jak bym co najmniej komin czyścił, sadzy w czujniku było tyle że musiałem małym wiertłem go czyścić, nie mogłem się przebić. Była jedna korzyść z tej awarii, jak komputer nie wie jakie jest ciśnienie spalin to wyłączą gorący egr. 
Syczenia żadnego nie słyszałem. Się okaże.
Dopisano 8 cze 2026, 10:35:
B1423 – przerwa w obwodzie czujnika ciśnienia układu lub nieprawidłowe ciśnienie w układzie. To co miał Weelkoo też w IS200t w zastępczych i u niego był właśnie czujnik. Tak czy inaczej do majstrów trzeba jechać ale też go zamówię i im dam od razu, będzie czynnik to wiadomo że do wymiany a jak nie to najwyżej odeślę
Dopisano 8 cze 2026, 10:35:
B1423 – przerwa w obwodzie czujnika ciśnienia układu lub nieprawidłowe ciśnienie w układzie. To co miał Weelkoo też w IS200t w zastępczych i u niego był właśnie czujnik. Tak czy inaczej do majstrów trzeba jechać ale też go zamówię i im dam od razu, będzie czynnik to wiadomo że do wymiany a jak nie to najwyżej odeślę
Mnie czeka jeszcze rozbiórka drzwi tylnych lewych bo nie działa FH i nie otwiera mi drzwi po włożeniu ręki
skodo że nie można szybko zasymulować prawidłowy sygnał wtedy klima by chodziła do wymiany czujnika
.
Kurcze, byłem w tym tygodniu na przeglądzie Arteona. Poprzednio były przeboje przez hak, który nie był w dowodzie, a samochód nie był na mnie.
A tym razem trafiam na tego samego typa i mi mówi, że niestety auto przeglądu nie przejdzie. W dowodzie jest trzecia tablica rejestracyjna i trzeba ją mieć ze sobą
A tym razem trafiam na tego samego typa i mi mówi, że niestety auto przeglądu nie przejdzie. W dowodzie jest trzecia tablica rejestracyjna i trzeba ją mieć ze sobą

Składałem ostatnio Vat-R żeby otrzymać europejski NIP (za moją Mamę) pani z urzędu zadzwoniła że trzeba uzupełnić wniosek o imiona rodziców. Rizkminiam po co imiona rodziców do tego żeby importować usługi z UE? To jakaś paranoja.
nemi napisał(a):A tym razem trafiam na tego samego typa i mi mówi, że niestety auto przeglądu nie przejdzie. W dowodzie jest trzecia tablica rejestracyjna i trzeba ją mieć ze sobą
Co SKP to obyczaj. Tata też ma trzecią blachę na bagażnik na rowery i nikt nie pytał.
Ciekawe jak duży wór kasy na to poszło.
Szkoda że takie projekty kończą zawsze tak samo.
Krzemol napisał(a):100-200 w 6s, dobry przeciąg
Też mi wynik moja Renata też 200m potrafi przejechać w 6 sekund (jak się rozpędzi do 120km/h)